Skip to main content

Тиквени вълнения

 Хелоуин дойде и замина, а с него и есента - сезона на тиквите - наближава своя край. Все още обаче по магазините се намират добри представители на този вкусен зеленчук, който намира приложение както в основни ястия, така и в десерти. И тъй като почти всеки знае що е то тиквеник (освен глупав човек), а абсолютно всеки знае колко вкусно и лесно се прави печена тиква с мед и орехи, в днешния кратък пост ще ви покажа две малко по-различни употреби на оранжевите гиганти.

Ароматна тиквена супа

Започваме с една лека, питателна и малко пикантна (ако решите) крем супа. Съставките са лесно достъпни, процесът на готвене - простичък, а резултатът е много вкусен. Рецептата е за двама, така че ако искате повече порции, увеличете количествата на всичко. Ще са ви нужни:

  • Около половин кг нарязана тиква (най-добре Цигулка)
  • Скилидка чесън
  • Половин глава червен лук
  • Един средно голям картоф
  • 1-2 моркова
  • Около 400 мл зеленчуков или пилешки бульон
  • 1 дафинов лист
  • Щипка захар
  • Сол и пипер на вкус
  • Лют сос Sriracha, според предпочитанията
  • 1 супена лъжица зехтин или олио
  • Около 50 мл готварска сметана (по желание)

Започваме с най-времеемката част от готвенето: тиквата трябва да се изпече. Колкото по-дребно я нарежете, толкова по-бързо ще стане. В случая я нарязах на парчета по 5-6 см, сложих ги в тавичка с малко вода на дъното и покрих тавичката с фолио - след 40 минути на 200 градуса под него ме чакаше напълно сготвена, мекичка тиква, готова да се превърне в основния герой на супата!

За по-голямо количество ще трябва да използвате тенджера като нормален човек, но ако готвите за двама като мен може да се изхитрите и да направите супата в по-голям и дълбок тиган: хем става по-бързо, хем е по-забавно! Загрявате зехтина на средна температура във вашия съд по избор, мятате вътре нарязаните на ситно чесън и лук (ако имате, може да добавите и стрък целина) и ги запържвате за 1-2 минути. Искате да омекнат, но температурата да не е толкова висока, че директно да започнат да покафеняват - това ще промени вкуса на супата. Добавяте нарязаните моркови и картофа, също тиквата и разтворения бульон. Разбърквате всичко, като може малко да поразмачкате тиквените парчета. Добавяте дафиновия лист, сол и пипер на вкус, разбърквате и почти сте готови. 

Искате цялото това чудо да къкри и да смесва чудесните си вкусове, като го разбърквате от време на време. При мен в тигана зеленчуците омекнаха за 20 минути, но с по-голямо количество в тенджера бих му дал поне половин час преди да пристъпя към последната стъпка. Когато сте доволни от състоянието на супата, пристъпвате към пасирането: аз я махам за минута-две от котлона да смъкне леко температура, и я сипвам в блендер, но същия ефект може да постигнете и с ръчен пасатор (само че ще се измъчите малко повече). В процеса на пасиране добавям лютия Sriracha сос, като правилния подход е да започнете с една малка лъжичка, да пасирате, да пробвате как ви е на лютивост и при нужда да добавите още. Ако залитнете в другата крайност, слагате малко повече готварска сметана и нещата ще се балансират; ако пък си улучите лютивостта перфектно, готварската сметана седи като финален щрих за едно по “шефско” излъчване на крайния продукт в купичката. 

Поднасяте заедно с препечено хлебче с малко зехтин, което заминава бързо-бързо като почнете да си го потапяте в супата. А след това леко хапване, със сигурност ви е останало място и за десерт!

Меки тиквени курабийки


Курабийките са една есенно-зимна класика с много вариации: на тях им вървят и различни ядки, и парченца шоколад, и плодове. До изпробването на тази вариация се стигна, просто защото тиквата, която взех, се оказа достатъчно голяма за две готвения. За разлика от предишната рецепта, тук използвам любимата американска готварска мерна единица - чаени чаши, вместо грамове. И така, без повече отклонения, за около две дузини големички курабийки ще ви трябват:

  • Около 2 чаши брашно
  • Чаша и половина захар
  • 1 чаена лъжица бакпулвер
  • 1 чаена лъжица сода бикарбонат
  • 1 чаена лъжица канела
  • Половин чаена лъжица индийско орехче
  • Половин чаена лъжица сол
  • Половин чаша разтопено (но не горещо) масло
  • Една чаша печена тиква (да кажем че ще ви трябват отново около 300-400 грама)
  • 1 яйце
  • 1 чаена лъжица ванилия
  • Пудра захар за поръсване

Отново започвате с вече познатото печене на тиквата като в горната рецепта. После идва класическото смесване. В една купа разбивате захарта и маслото, след което добавяте към тях яйцето, тиквата и ванилията и продължавате да ги разбивате, докато се получи еднородна смес. Постепенно добавете сухите съставки към сместа (брашно, бакпулвер, сода, канела, индийско орехче и сол), като разбърквате хубаво. Полученото тесто може да оставите в хладилника да стегне за няколко часа, ако не бързате и искате най-добрия резултат. 

Когато сте готови за печене, загрейте фурната на 190 градуса и си пригответе широки тавички (аз използвах две наведнъж) като ги покриете с хартия за печене. Загребвате една лъжица от тестото, оформяте го на топка с влажни ръце и ги подреждате по дузина в тавичка, като се стараете да имат достатъчно разстояние помежду си - раздуват се доста. Поръсвате ги с пудра захар и печете около 12 минути, след което прехвърляте курабийките в чиния или върху дъска, за да се поохладят. Остават много меки и сочни, за разлика от зъбочупещите творения, които някои хора смятат за курабийки. С тази консистенция печелят всички - и млади, и стари, със и без зъби! Какво повече да иска човек.


С това, краткият ни тиквен пост приключва. Готвенето обаче продължава! Скоро ви обещаваме нови рецепти, които да изпробвате в карантинните дни и нощи. А дотогава - грабвайте тиквите и загрявайте фурните!



Comments

Популярни постове

Ода за лимона

Наесен изживявахме тиквени вълнения , сега идва ред на една ода за лимона! Както може би сте забелязали, навън слънцето пече, а термометрите отбелязват рекордни височини на много места в страната. Съответно последното, което би ми се искало, е да вися над печката или да се тъпча с тежки (макар и вкусни) манджи. В тези летни жеги ми се иска нещо леко и освежаващо, а не може цял сезон на домати и череши. Със своя характерен кисел аромат лимонът се оказа изключително подходящ за разхлаждане, така че днес ще ви споделя 4 лимонени рецепти. Освен че отговарят на максимата бързо-лесно-вкусно, сред рецептите има за всекиго по нещо - свежа лимонада за жарките следобеди, вкусна паста за вегетарианците, сочна сьомга за месоядците и десерт, който да ви върне в детството!  Свежа лимонада  Необходими продукти:  1 л. Вряла вода  Сокът от 3 лимона  Настърган джинджифил - на вкус Няколко свежи листенца мента  1 с.л. мед Начин на приготвяне:  Кипваш водата по предпочита...

Шак шак шука, фалафела е тука!

  Отдавна не сме споделяли рецепти, а храната е нещо много важно за нас, така че беше крайно време! Един от последните ни постове с рецепти е славната Ода за Лимона , която включва няколко свежи летни предложения. Тъй като отново е лято, пак сме на тема леки рецепти без много висене над печката, по възможност с добавения бонус да не вредят прекомерно на плажната фигура. Днешната рецепта, освен че отговаря на максимата бързо-лесно-вкусно, представлява и една по-здравословна алтернатива на сочни, мазни дюнери - а именно фалафел!  Без повече предисловия, ето я и рецептата.  Необходими продукти: За фалафела: 1 консерва нахут (без течността) 3 скилидки чесън 1 глава лук ½ с.л. сол ½ с.л. кимион ½ с.л. куркума ½ с.л. кориандър ½ с.л. черен пипер ½ с.л. магданоз 1 с.л. тахини Сокът от един малък лимон 2 с.л. сусам Останалите неща: Арабски питки, тортили, лаваш или някакъв друг вид плосък хляб Печени зеленчуци по желание - чушки, картофи (сладък картоф за бонус здравословни точки...