Skip to main content

Ода за лимона

Наесен изживявахме тиквени вълнения, сега идва ред на една ода за лимона! Както може би сте забелязали, навън слънцето пече, а термометрите отбелязват рекордни височини на много места в страната. Съответно последното, което би ми се искало, е да вися над печката или да се тъпча с тежки (макар и вкусни) манджи. В тези летни жеги ми се иска нещо леко и освежаващо, а не може цял сезон на домати и череши. Със своя характерен кисел аромат лимонът се оказа изключително подходящ за разхлаждане, така че днес ще ви споделя 4 лимонени рецепти. Освен че отговарят на максимата бързо-лесно-вкусно, сред рецептите има за всекиго по нещо - свежа лимонада за жарките следобеди, вкусна паста за вегетарианците, сочна сьомга за месоядците и десерт, който да ви върне в детството! 

Свежа лимонада 

Необходими продукти: 

  • 1 л. Вряла вода 

  • Сокът от 3 лимона 

  • Настърган джинджифил - на вкус

  • Няколко свежи листенца мента 

  • 1 с.л. мед

Начин на приготвяне: 

Кипваш водата по предпочитания ти начин (с електрическа кана е най-бързо), сипваш я в купа/кана и добавяш всички останали съставки в нея. Объркваш прото-лимонадата и оставяш да изстине на стайна температура. После прецеждаш, наливаш в подходящи бутилки и оставяш в хладилника да се изстуди. Има нещо изключително задоволително в рецептите, които не изискват никакво готвене!

Паста al limone 

Необходими продукти: 

  • Паста по избор 

  • 2-3 с.л. зехтин 

  • Чесън - на вкус

  • Чили - на вкус 

  • 1 лимон

  • ¼ чаша готварска сметана (по желание)

  • 50 гр пармезан

  • Магданоз

  • Черен пипер

Начин на приготвяне: 

Готвиш пастата почти до готовност, но не съвсем - ще се досготви в соса. Запази един черпак от водата, в която се е готвила пастата - това е тайната съставка! 

Слагаш зехтина, чесъна, чилито и настърганата кора от лимона в достатъчно голям тиган и готвиш около 3-4 мин. Тук е моментът да добавиш и готварската сметана, ако ще я ползваш. Тя допринася за по-кремообразен и богат сос, но и без нея си е супер. 

Почти-сготвената паста се добавя в тигана заедно със сокът от лимона, настъргания пармезан и черпакът от водата на пастата. Идва ред на бъркането - до хомогенност, като при нужда се добавя още вода/пармезан (в зависимост дали соса изглежда твърде гъст или твърде рядък). 

Накрая се сервира поръсена с магданоз и черен пипер. 

Ако искаш да видиш готвенето в действие (включително 3 разновидности), цъкни тук

Хрупкава сьомга с лимон 

Необходими продукти: 

  • 2 филета сьомга (грамаж - според това колко си гладен)

  • Галета или друга панировка

  • Мащерка 

  • Розмарин

  • Чесън

  • Сок от 1 лимон

  • 1 с.л. горчица 

  • Зехтин

  • Сол

  • Черен пипер

Начин на приготвяне: 

Запържваме галетата заедно с мащерката и розмарина, докато стане златиста. Тя ще донесе малко хрупкавост към яденето. Добавяме малко сол и черен пипер на вкус. 

Галетата ще се прикрепи към сьомгата посредством сос от останалите съставки - чесън, сок от 1 лимон, горчица, зехтин, сол и черен пипер на вкус. Слагаме филетата в тавичка с хартия за готвене, поливаме обилно със соса и поръсваме с галетата. 

И остава само да запечем за 15 мин на 200 градуса. 

Picture Source: https://www.fatforweightloss.com.au/

Кисел 

Необходими продукти: 

  • 4 лимона 

  • ½ чаша захар или друг подсладител

  • ½ чаша масло 

  • 3 яйца 

Начин на приготвяне: 

Тази рецепта изисква готвене на водна баня, което си е малко неудобно, особено ако не си открил още перфектната комбинация от тенджера и купичка. Наскоро обаче направих невероятно откритие - ако обемът позволява, джезвето е перфектната такава купичка, така че нямам вече извинения да не си правя сос холандез за домашен брънч

Но без повече отклонения, в гореспоменатата купичка се смесват сокът и настърганата кора от лимоните, захарта и маслото. Готвим на водна баня, докато маслото се разтопи. 

Яйцата се разбиват и се добавят към водната баня. Готвим и бъркаме около 10 мин, докато сместа се сгъсти. 

Накрая разпределяме сместа в бурканчета и ги оставяме в хладилника да изстинат. 


----------------------------------

И няма как не завършим поста с Морков - дори той харесва тефтера с рецептите! А вие как си запазвате любимите рецепти?


Comments

Популярни постове

Тиквени вълнения

  Хелоуин дойде и замина, а с него и есента - сезона на тиквите - наближава своя край. Все още обаче по магазините се намират добри представители на този вкусен зеленчук, който намира приложение както в основни ястия, така и в десерти. И тъй като почти всеки знае що е то тиквеник (освен глупав човек), а абсолютно всеки знае колко вкусно и лесно се прави печена тиква с мед и орехи, в днешния кратък пост ще ви покажа две малко по-различни употреби на оранжевите гиганти. Ароматна тиквена супа Започваме с една лека, питателна и малко пикантна (ако решите) крем супа. Съставките са лесно достъпни, процесът на готвене - простичък, а резултатът е много вкусен. Рецептата е за двама, така че ако искате повече порции, увеличете количествата на всичко. Ще са ви нужни: Около половин кг нарязана тиква (най-добре Цигулка) Скилидка чесън Половин глава червен лук Един средно голям картоф 1-2 моркова Около 400 мл зеленчуков или пилешки бульон 1 дафинов лист Щипка захар Сол и пипер на вкус Лют сос Sr...

Шак шак шука, фалафела е тука!

  Отдавна не сме споделяли рецепти, а храната е нещо много важно за нас, така че беше крайно време! Един от последните ни постове с рецепти е славната Ода за Лимона , която включва няколко свежи летни предложения. Тъй като отново е лято, пак сме на тема леки рецепти без много висене над печката, по възможност с добавения бонус да не вредят прекомерно на плажната фигура. Днешната рецепта, освен че отговаря на максимата бързо-лесно-вкусно, представлява и една по-здравословна алтернатива на сочни, мазни дюнери - а именно фалафел!  Без повече предисловия, ето я и рецептата.  Необходими продукти: За фалафела: 1 консерва нахут (без течността) 3 скилидки чесън 1 глава лук ½ с.л. сол ½ с.л. кимион ½ с.л. куркума ½ с.л. кориандър ½ с.л. черен пипер ½ с.л. магданоз 1 с.л. тахини Сокът от един малък лимон 2 с.л. сусам Останалите неща: Арабски питки, тортили, лаваш или някакъв друг вид плосък хляб Печени зеленчуци по желание - чушки, картофи (сладък картоф за бонус здравословни точки...