Наесен изживявахме тиквени вълнения, сега идва ред на една ода за лимона! Както може би сте забелязали, навън слънцето пече, а термометрите отбелязват рекордни височини на много места в страната. Съответно последното, което би ми се искало, е да вися над печката или да се тъпча с тежки (макар и вкусни) манджи. В тези летни жеги ми се иска нещо леко и освежаващо, а не може цял сезон на домати и череши. Със своя характерен кисел аромат лимонът се оказа изключително подходящ за разхлаждане, така че днес ще ви споделя 4 лимонени рецепти. Освен че отговарят на максимата бързо-лесно-вкусно, сред рецептите има за всекиго по нещо - свежа лимонада за жарките следобеди, вкусна паста за вегетарианците, сочна сьомга за месоядците и десерт, който да ви върне в детството!
Свежа лимонада
Необходими продукти:
1 л. Вряла вода
Сокът от 3 лимона
Настърган джинджифил - на вкус
Няколко свежи листенца мента
1 с.л. мед
Начин на приготвяне:
Кипваш водата по предпочитания ти начин (с електрическа кана е най-бързо), сипваш я в купа/кана и добавяш всички останали съставки в нея. Объркваш прото-лимонадата и оставяш да изстине на стайна температура. После прецеждаш, наливаш в подходящи бутилки и оставяш в хладилника да се изстуди. Има нещо изключително задоволително в рецептите, които не изискват никакво готвене!
Паста al limone
Необходими продукти:
Паста по избор
2-3 с.л. зехтин
Чесън - на вкус
Чили - на вкус
1 лимон
¼ чаша готварска сметана (по желание)
50 гр пармезан
Магданоз
Черен пипер
Начин на приготвяне:
Готвиш пастата почти до готовност, но не съвсем - ще се досготви в соса. Запази един черпак от водата, в която се е готвила пастата - това е тайната съставка!
Слагаш зехтина, чесъна, чилито и настърганата кора от лимона в достатъчно голям тиган и готвиш около 3-4 мин. Тук е моментът да добавиш и готварската сметана, ако ще я ползваш. Тя допринася за по-кремообразен и богат сос, но и без нея си е супер.
Почти-сготвената паста се добавя в тигана заедно със сокът от лимона, настъргания пармезан и черпакът от водата на пастата. Идва ред на бъркането - до хомогенност, като при нужда се добавя още вода/пармезан (в зависимост дали соса изглежда твърде гъст или твърде рядък).
Накрая се сервира поръсена с магданоз и черен пипер.
Ако искаш да видиш готвенето в действие (включително 3 разновидности), цъкни тук.
Хрупкава сьомга с лимон
Необходими продукти:
2 филета сьомга (грамаж - според това колко си гладен)
Галета или друга панировка
Мащерка
Розмарин
Чесън
Сок от 1 лимон
1 с.л. горчица
Зехтин
Сол
Черен пипер
Начин на приготвяне:
Запържваме галетата заедно с мащерката и розмарина, докато стане златиста. Тя ще донесе малко хрупкавост към яденето. Добавяме малко сол и черен пипер на вкус.
Галетата ще се прикрепи към сьомгата посредством сос от останалите съставки - чесън, сок от 1 лимон, горчица, зехтин, сол и черен пипер на вкус. Слагаме филетата в тавичка с хартия за готвене, поливаме обилно със соса и поръсваме с галетата.
И остава само да запечем за 15 мин на 200 градуса.
Picture Source: https://www.fatforweightloss.com.au/
Кисел
Необходими продукти:
4 лимона
½ чаша захар или друг подсладител
½ чаша масло
3 яйца
Начин на приготвяне:
Тази рецепта изисква готвене на водна баня, което си е малко неудобно, особено ако не си открил още перфектната комбинация от тенджера и купичка. Наскоро обаче направих невероятно откритие - ако обемът позволява, джезвето е перфектната такава купичка, така че нямам вече извинения да не си правя сос холандез за домашен брънч.
Но без повече отклонения, в гореспоменатата купичка се смесват сокът и настърганата кора от лимоните, захарта и маслото. Готвим на водна баня, докато маслото се разтопи.
Яйцата се разбиват и се добавят към водната баня. Готвим и бъркаме около 10 мин, докато сместа се сгъсти.
Накрая разпределяме сместа в бурканчета и ги оставяме в хладилника да изстинат.
----------------------------------
И няма как не завършим поста с Морков - дори той харесва тефтера с рецептите! А вие как си запазвате любимите рецепти?
Comments
Post a Comment