Skip to main content

Fevre Dream, Джордж Р. Р. Мартин

 

Не знам за вас, но аз обичам да чета хоръри през лятото. Има нещо много освежаващо в това да те побият тръпки в жегата! През едно такова горещо отминало лято се запознах с един от титаните в жанра – Дан Симънс и неговия ”Ужас”. Романът е базиран на истинската история около мистериозно изчезналата насред арктическите ледове експедицията на сър Джон Франклин от 1845 г. Дан Симънс умело ни разказва своята алтернативна версия на реалната история, където освен студ и скорбут английските моряци трябва да се изправят и срещу нещо фантастично и зловещо. Ако не сте чели книгата досега, не губете време, а смело налазвайте – няма да останете разочаровани! 

Да се върнем в настоящето и обектът на това ревю, който  ми донесе още едно смразяващо лято: ”Fevre Dream” на Джордж Р. Р. Мартин. Неслучайно започнах със споменаването на ужасът на Дан Симънс. Още от първите глави двата романа ми донесоха доста сходно чувство, може би защото отново се озоваваме на палубата на водоплавателно средство през 19-ти век и премеждията, пред които се изправя неговия капитан. Този път обаче се носим по течението на река Мисисипи и параходите, които порят нейните коварни води в съревнование за титлата на най-бързия по реката. Именно спечелването на тази титла е заветната (или трескава) мечта на капитан Марш и сега той е по-близо от всякога до постигането й благодарение на новия си бляскав параход и също така новия си и бляскав бизнес партньор Джошуа Йорк. И какво от това, ако Джошуа е един изключително ексцентричен човек с дълбоко обезкоителни навици, това не би довело да нищо лошо…. или пък би? Много бързо нещата се забъркват и читателят се озовава насред една вампирска история. 

”Fevre Dream” е много увлекателна книга, която през повечето време успява да поддържа добро напрежение. Уви, романът не е без своите кусури. На първо място, това е история с ясно разграничени Добро и Зло, което е малко неочаквано от автора на “Песен за огън и лед”. Съответно историята е сравнително праволинейна и предвидима, а главният антагонист не е особено интригуващ. 

Все пак заигравката с типичните вампирски тропи е добра, а вампирите на Мартин са достатъчно различни от познатите ни клишета. Капитан Марш, през чиите очи следим действието, е добре изграден герой и любовта му към параходите успява да се пренесе през страниците у читателя, дори и нищо да не разбирате от тези машини. Всъщност това е може би най-силната страна на романа - плътното изграждане на един отминал вече свят, все с парата и пръските от Мисисипи, преди евентуалния запад на параходната индустрия. 

В крайна сметка, ”Fevre Dream” е приятен и се чете бързо въпреки размера си (400 страници), което е показателно за увлекателността на текста. Може би не най-интересният или добър ужас, който може да прочетете, но определено ще си прекарате приятно в компанията му!

А ако случайно вече сте го чели, може да проверите списъка с най-добрите книги, които прочетох през 2020, за още добри предложения.


Comments

Популярни постове

Ковачевица - параклиси, водопади, механи

В последно време (и за да сме по-точни, в последните десет години), западно-родопските села Лещен и Ковачевица станаха популярни дестинации за селски туризъм благодарение на запазения старовремски стил на строителство. За съжаление, популярността донесе със себе си ненужни инвестиции и сред наистина красивите селски къщи с каменни основи и дървени чардаци започнаха да се издигат и големички хотели, които само привидно спазват естетиката на отминалото време... а всъщност се строят с класически бетонни блокчета и цимент. Чарът на старовремските стаи с огнища също е поизгубен и в тези нови постройки е по-вероятно да ви посрещне далеч не толкова романтичната топлина на климатик. Но цялата тази тема ще си я запазя за друг път. Днес ще говорим за нещо по-положително и интересно. Ако сте били път до района с идеята да останете за няколко нощувки, бързо ще откриете, че всъщност няма много неща за правене и виждане. И двете селца могат преспокойно да се разгледат в рамките на 2-3 часа, а при же

Киберпънк 2019

Или как у нас отново може да държите в ръце стойностно списание, от фенове за фенове. За повечето хора, думата „киберпънк“ извиква един сборен образ в съзнанието им: мрачен, безкраен пейзаж от ярки неонови надписи върху огромни небостъргачи, усещане за мръсотия и упадък въпреки наличната висока технологичност, и едно много отчетливо разделение на света между имащите всичко – отгоре, и нямащите нищо – отдолу, където монолитните структури не им позволяват да се насладят дори на нещо толкова обикновено като дневната светлина. Този образ до голяма степен е създаден благодарение на две феноменални творби, на които ще се спра след малко. Моите първи асоциации за „киберпънк“ са малко по-различни. Като малък прекарвах достатъчно голяма част от времето си в поредната видео игра, за да се самоопределям като геймър. През вече далечната 2002 г. попаднах на Paradise Cracked – една обективно посредствена, руска ролева игра, развиваща се в типично киберпънков сетинг, с може би най-лошия дубл

На море край Бургас - струва ли си да изберем българското?

  След като опитахме красотите на гръцкото Беломорие , както обещахме - идва ред на родното Черно море. В рамките на една чудесна седмица през август, в която улучихме страхотно време, се насладихме на редица плажни дестинации. И тъй като успяхме да пробваме доста популярни местенца по южната част на родното море, този път ще раздаваме и оценки! Отпускарският сезон е в края си, но като се оглеждате за дестинации догодина, ще имате този безценен ориентир за това към кои места да се отправите според предпочитанията и нуждите си. Ще започнем директно с нашата “главна база”, а именно Бургас - идеалната отправна точка Повечето летовници си избират една дестинация и прекарват цялата си почивка на нея, най-много сменяйки “плаж 1” с “плаж 2” на съответния курорт. За желаещите разнообразие авантюристи като нас обаче това звучи прекалено скучно - така че решихме да спим в Бургас и всеки ден да се отправяме на различно приключение по южното Черноморие. Освен това в най-добрия град за живеене (ye