Skip to main content

За храната и киното - с любов


„Няма любов, по-искрена от любовта към храната“. Този вече така изтъркан от употреба цитат на Джордж Бърнард Шоу е всъщност една житейска мантра за всички ценители на кулинарията. Храната за много от нас не е просто средство за оцеляване; тя ни кара да сме упорити, концентрирани и отдадени; тя носи със себе си наслада, удовлетворение и чувство за принадлежност. В кухнята за час, два или три, аз забравям за околния свят. Концентрирам се върху подправките, съставките, миризмите и вкусовете. Често надувам музиката силно и разливам сосове и плънки в такт. А когато нямам време, възможност или желание за това, просто поръчвам от любим ресторант и сядам пред телевизора. Това не означава, че не мога пак да се отдам на едно от любимите ми занимания – готвенето, но с помощта на кино изкуството. Съществуват множество филми, които брилянтно разкриват пред нас магическия свят на кулинарията, ресторантьорството и храната. По долу искам да споделя с вас 5 от тях, които наскоро изгледах за пръв или пък пореден път, и които мисля, че заслужават вашето внимание.

The Founder
Photo by The Orchard - © The Weinstein Company

Може и да не ги харесвате, а и не мисля, че трябва, но McDonalds е един от най-големите играчи на пазара за бърза храна. Филмът разказва за зараждането на идеята и превръщането му във франчайз. За разлика от другите филми в този списък, тук няма да намерите красиво изглеждаща храна или процес на приготвяне, който наподобява балет. The Founder предлага на зрителя близък поглед върху процесите, нужни да превърнеш един ресторант в глобална сензация с хиляди обекти. Самата идея за бърза храна е нещо нечувано до тогава - период, в който на мода в Америка са били така наречените “drive-ins”, характерни с голяма доза чакане и объркани поръчки. Филмът набляга върху бизнес частта на кулинарията. Двама братя-иноватори изграждат процеса на „храна за 30 секунди, вместо 30 минути“, а един бизнесмен и предприемач разкрива пред тях истинските мащаби на тяхната детска мечта.
Трейлър: YouTube; IMDB(7.2/10): IMDB

Julie & Julia
Photo  - © Sony Picture Entertainment

Моят списък ви предлага още един филм по реален случай. Екранизацията по книгата на Джули Пауъл, „Джули и Джулия: една година опасно готвене“, е една история за връзката на две жени през времето и разстоянието, а именно – любовта към храната. Невероятната Мерил Стрийп (Джулия Чайлд) и изгряващата все още звезда на Ейми Адамс (Джули Пауъл) разкриват пред зрителя какво значи готвенето за тези жени в различен период от техния живот. За всяка от тях то е различно, но това, което ги обединява, е отдадеността и страстта в кухнята. Филмът проследява и семейните взаимоотношения на двете героини и подкрепата на партньорите ми, придавайки топъл и любовен привкус на кулинарния филм. Мерил Стрийп е събрана отново с актьора Стенли Тучи („Дяволът носи Прада“) и връзката им на екрана е главозамайваща, успявайки в реалния живот да им спечели наградата през 2010 година на AARP за най-добра любовна история. Разбира се обаче ние се интересуваме повече от храната, а Julie & Julia предлага на зрителя страхотни близки кадри на приготвените ястия, с които почти можеш да се докоснеш до вкуса и мириса на храната. Любимият ми момент от филма, е когато режисьорът се заиграва с камерата и показва през призмата на времето двете жени, извършващи еднакви действия в техните кухни, редувайки движенията им.
Трейлър: YouTube; IMDB(7.0/10): IMDB

The Hundred-Foot Journey
Photo  - © Walt Disney Studios Motion Pictures

Филмът разказва за премеждията на едно индийско семейство и дръзкото им начинание да отворят индийски ресторант в меката на кулинарията – Франция. Отново ни е предложен невероятен и опитен актьорски състав в лицата на Хелен Мирен и Ом Пури, чието съперничество на екрана, примесено с комедия и любовни закачки, ще ви накара искрено да се забавлявате. Директорът на филма – Ласе Халстрьом („Шоколад“), ни отвежда на едно пътуване в кулинарния свят, където за да оцелееш трябва да се адаптираш и да експериментираш. Той не само разкрива пред зрителя страхотни близки кадри на храна, но успява и да покажа различията в двете култури. Това е една история, която ще ви накара да се смеете, да плачете и да симпатизирате на главния герой (Хасан), докато той върви по пътя на отредената му съдба – велик шеф-майстор. Това е и филм, който ще ви накара да се замислите какво всъщност е щастие и защо, когато си мислиш, че имаш всичко, което си искал – то не е достатъчно. (Fun Fact: Един от продуцентите на филма е Опра.)
Трейлър: YouTube; IMDB(7.3/10): IMDB

Chef
Photo  - © VVS Films

Филмът Chef набляга върху темата какво е нужно, за да преоткриеш себе си. Главният ни герой е успешен главен шеф-готвач в популярен ресторант, чийто свят бива сринат от негативно ревю, което атакува стила му на готвене. Това го хвърля в преследване на стара мечта – камион за храна, който го връща към корените му и му помага да разкрие творческия си потенциал. Филмът показва на зрителя, че готвенето трябва да е забавно, да идва от сърцето и да те прави щастлив. Актьорският състав е изпълнен със звезди като Робърт Дауни Джуниър, Скарлет Йохансон, София Вергара и други, което допринася за страхотната атмосфера (особено доста забавната сцена с участието на Робърт Дауни). Пореден филм, който ни доближава до красотата на храната, приготвена с любов. Отново директорът (и главен актьор – Джон Фавро) успява чрез близки кадри да докосне сетивата на зрителя, като този път набляга и над процеса по приготвяне на различните менюта. За разлика от предните два филма, където имаме силно френско влияние, тук главното вдъхновение е от кубинската кухня, като единственото френско присъствие е beignet. Една от любимата ми сцени тук определено е, докато пеят “Sexual Healing”, пътувайки с камиона към поредната дестинация.
Трейлър: YouTube; IMDB(7.3/10): IMDB

Ratatouille
Photo  - © Pixar/Disney

Накрая и нещо различно – един много любим анимационен филм, който набляга върху мантрата „Всеки може да готви“. И наистина го доказва, защото Ratatouille проследява историята на един плъх (Реми), който има усета и небцето на велик готвач. Въпреки, че храната тук е анимирана, Pixar улавят успешно атмосферата при създаване на великолепни и изискани ястия, което е и подкрепено от думите на един от героите (шеф Густо) – „Хубавата храна е като музика, която можеш да вкусиш, цвят, който можеш да помиришеш“. Героите във филма са разнообразни и цветни личности, които ще те накарат да се забавляваш искрено, а връзката между Реми и неговия човек (Лингуини) е една запленяваща история за приятелство, сплотеност и екипна игра. Разбира се не трябва и да забравяме и силното женски присъствие на Колет (Жанин Гарофало), която успява да докаже себе си в един бизнес със силно изразено мъжко присъствие и да открадне сърцето на Лингуини. А какво общо има рататуи може би ще кажете? Това е последното ястие приготвено в ресторанта и символизира завръщането към корените – храната от детството и идеята, че вкусът може да се крие и в простоватото, стига да бъде приготвено с любов и усет.
Трейлър: YouTube; IMDB(8.0/10): IMDB


Дано са ви харесали моите предложения. Надявам се да споделите с нас кои други кулинарни филми гледате и успяват ли те да ви накарат да усетите вкуса на храната?

Заглавна снимка: Lynda Sanchez.

Comments

Популярни постове

Ковачевица - параклиси, водопади, механи

В последно време (и за да сме по-точни, в последните десет години), западно-родопските села Лещен и Ковачевица станаха популярни дестинации за селски туризъм благодарение на запазения старовремски стил на строителство. За съжаление, популярността донесе със себе си ненужни инвестиции и сред наистина красивите селски къщи с каменни основи и дървени чардаци започнаха да се издигат и големички хотели, които само привидно спазват естетиката на отминалото време... а всъщност се строят с класически бетонни блокчета и цимент. Чарът на старовремските стаи с огнища също е поизгубен и в тези нови постройки е по-вероятно да ви посрещне далеч не толкова романтичната топлина на климатик. Но цялата тази тема ще си я запазя за друг път. Днес ще говорим за нещо по-положително и интересно. Ако сте били път до района с идеята да останете за няколко нощувки, бързо ще откриете, че всъщност няма много неща за правене и виждане. И двете селца могат преспокойно да се разгледат в рамките на 2-3 часа, а при же

Киберпънк 2019

Или как у нас отново може да държите в ръце стойностно списание, от фенове за фенове. За повечето хора, думата „киберпънк“ извиква един сборен образ в съзнанието им: мрачен, безкраен пейзаж от ярки неонови надписи върху огромни небостъргачи, усещане за мръсотия и упадък въпреки наличната висока технологичност, и едно много отчетливо разделение на света между имащите всичко – отгоре, и нямащите нищо – отдолу, където монолитните структури не им позволяват да се насладят дори на нещо толкова обикновено като дневната светлина. Този образ до голяма степен е създаден благодарение на две феноменални творби, на които ще се спра след малко. Моите първи асоциации за „киберпънк“ са малко по-различни. Като малък прекарвах достатъчно голяма част от времето си в поредната видео игра, за да се самоопределям като геймър. През вече далечната 2002 г. попаднах на Paradise Cracked – една обективно посредствена, руска ролева игра, развиваща се в типично киберпънков сетинг, с може би най-лошия дубл

На море край Бургас - струва ли си да изберем българското?

  След като опитахме красотите на гръцкото Беломорие , както обещахме - идва ред на родното Черно море. В рамките на една чудесна седмица през август, в която улучихме страхотно време, се насладихме на редица плажни дестинации. И тъй като успяхме да пробваме доста популярни местенца по южната част на родното море, този път ще раздаваме и оценки! Отпускарският сезон е в края си, но като се оглеждате за дестинации догодина, ще имате този безценен ориентир за това към кои места да се отправите според предпочитанията и нуждите си. Ще започнем директно с нашата “главна база”, а именно Бургас - идеалната отправна точка Повечето летовници си избират една дестинация и прекарват цялата си почивка на нея, най-много сменяйки “плаж 1” с “плаж 2” на съответния курорт. За желаещите разнообразие авантюристи като нас обаче това звучи прекалено скучно - така че решихме да спим в Бургас и всеки ден да се отправяме на различно приключение по южното Черноморие. Освен това в най-добрия град за живеене (ye