Skip to main content

Чуждоезичните сериали на Netflix



Лято е! Освен летни жеги, това означава и летни отпуски. В текущата ситуация обаче е силно вероятно, че много от вас ще трябва да променят плановете си за пътувания, или напълно да ги премахнат. А какво прави всеки човек с много свободно време и без плаж наблизо? Точно така, забозва филми и сериали в Netflix.

Прекалено лесно е обаче да се заровим в “стандартните” предложения на платформата, а и на всички останали streaming услуги. А стандартното е… ами, английско. Както кината са заляти от холивудски продукции, така и малкия (лаптоп) екран е задръстен от милион истории, които се развиват в “американски град №498” или “Лондон” (защото в Англия друго няма). Да, има ги малките чаровни изключения (Derry Girls!), а и това, че даден сериал или филм е насочен към масовия пазар, не го прави автоматично лош. В следващите редове обаче искам да насоча вниманието ви към няколко европейски - и една корейска! - продукции, които по мое мнение си заслужават гледането.

Into the Night (2020)

Започваме с един интересен европейски миш-маш. Белгийска продукция, базирана на полска новела, с представители на половината ЕС в основния каст. Идеята е проста (първоначално) и много ефективна в създаването на съспенс: среднощен полет от Брюксел е похитен от натовски войник, който твърди, че Слънцето вече е смъртоносно. Единственото спасение - да летят постоянно на запад, оставайки винаги под прикритието на нощта. Многобройните логически и научни проблеми, възникващи от тази ситуация, са адресирани адекватно, което беше голям плюс за мен. Най-силната страна на сериала обаче са персонажите. Всички пътници получават адекватно количество екранно време и развитие. Разнообразието от социални класи, етноси, различните подбуди на всеки от тях да е на този полет - всичко това играе роля в борбата им за оцеляване. Виждаме и двете страни на монетата, когато група хора се борят за оцеляване: себични импулси, поставящи собствения живот над всичко, и групови усилия, където всеки поставя съдбата си в ръцете на всички останали. Финалът е отворен и Netflix вече са потвърдили втори сезон, но спокойно можете да гледате този сезон и като самостоятелна история. На всичкото отгоре и милата ни татковина играе важна роля - какво повече може да искаме!

3% (2016)

Бразилски дистопичен сериал. Да, има такова животно. Историята не е крайно оригинална, но има своите силни моменти. В бъдещето по-голямата част от света е една голяма фавела (сиреч, дупка). Шансът за спасение е един: ежегодно на всички 20-годишни се дава шанс да преминат през Процеса - дълго отсяване на специалните и надарените от “негодните”. Само 3% от младежите достигат до края и печелят правото да изоставят сегашния си живот, за да отидат в островна утопия, където да станат част от едно идеално общество.

Няма как да си кривя душата - това за мен е най-слабото попълнение в този списък. Не, че 3% е лош сериал: ревютата онлайн са основно положителни и мога да се съглася с тях… за първи сезон. В момента, в който пробвах да гледам втори, осъзнах колко много не ми пука за тези герои. Явно съм част от малцинството, защото освен втори последва и трети сезон, а вече е потвърден и четвърти (финален). Но все пак, да отбележа хубавото.

Основната идея на сериала, със съпоставянето на прокъсаните хора от мнозинството с безупречния елит от утопията, работи доста добре. Донякъде ни е обяснено и защо това разделение трябва да съществува, а имаме и сюжетна нишка с революционери, които искат равенство за всички. Най-силната част от 3% за мен е Процеса. Персонажите минават през множество интересни задачи, както индивидуално така и групово. Често техния “прочит” на самото задание води до креативно решение, за което повечето зрители не биха се сетили. Към края на първи сезон обаче, качеството на тези задачи започна да спада, а с него и интереса ми. Никой от героите не е особено запомнящ се и много често действията им сякаш служат, само за да придвижат сюжета напред.

Ragnarok (2020) 

Една приятна норвежка изненада от тази година. Почти нулевата реклама около сериала означаваше почти никакви очаквания от моя страна, като го започнах. Бях възнаграден с приятен, модерен прочит на скандинавската митология и по-точно борбата на Йотуните (раса гиганти) срещу боговете. Ragnarok обаче няма претенциите да разказва за епични битки и геройски подвизи - не очаквайте нищо подобно на Thor филмите на Marvel. Персонажите са много по-човечни, дори и свръхестествените такива, a мащабът е много по-малък, което за мен има своите плюсове. За това помага и сравнително дългосрочния план за постигане на Ragnarok от заглавието - гигантите имат релевантната в момента цел да засилят глобалното затопляне, докато се представят за перфектното семейство в едно малко норвежко градче. О, и също така се опитват да държат на страна ученикът Магне, за да не пробудят способностите на този прероден Тор. И може би щяха да успеят, ако не беше една яка бабка-касиерка-богиня. Чакам втори сезон!

Fallet (2017) 

Превеждан на места като The Case, това е шведска продукция с британски привкус.. Към привидно стандартна murder mystery/детективска история, прибавете солидна доза английски хумор, умело използване на стандартни за жанра тропи срещу очакванията на зрителя, и ще получите осем епизода забавление. Историята накратко: не-особено-добър английски детектив, който все още живее с мама и прибързана шведска полицайка, която първо стреля и после вика “Спри, ще стрелям!”, трябва да си съдействат в разследването на убийство. Последва една история в добрите традиции на скандинавските Noir криминалета (и няколко намигвания към Sherlock), с обрати, разкрития и доста смях. Финалът на историята е напълно задоволителен, така че едва ли ще видим втори сезон - което прави Fallet перфектен сериал за един weekend binge, без последващите мъчения тип “ама кога ще пуснат новия сезооооон”.

Kingdom (2019)

Идва ред и на сериала, който гледам в момента. Корейския Kingdom ме впечатли доста с кинематографията, хореографията на бойните сцени, както и голямото внимание към костюмите - нормално, имайки предвид тяхната важност в сигнализирането кой от каква “важност” е като ранг, професия и т.н. С други думи, една много приятна за окото версия на color-coding с която сравнително лесно се научаваш да различаваш добрите от лошите и войниците от учените.

Много зрители може да си направят сравнения с Game of Thrones и те биха били на място. Има ги дворцовите интриги, богатото и силно семейство, което иска да узурпира властта, благородния принц който иска да спаси народа си. Има и зомбита - те са обвързани със студа също като White Walkers, но по един малко по-различен начин, който ще ви оставя да откриете сами. Длъжен съм да уточня, че сравнявам Kingdom с “добрия” GoT. Тук историята е интересна, провалите на добрия принц и неговите сподвижници все още са значими, загубата на герои все още е емоционална. Е, вярно, няма да запомните имената на почти никой, защото звучат доста непривично за нас, но това няма да ви се отрази особено на удоволствието от гледането. А то е голямо! 

За тези от вас, които разчитат на официални ревюта и критици, към момента сериалът държи завидните 97% позитивни ревюта в Rotten Tomatoes както от оценки на зрители, така и на критици.

The Invisible Guest (2016)

За финал, няма как да не препоръчам и един филм. The Invisible Guest (или Contratiempo) е испанска продукция, и една от най-добрите murder mystery истории, които съм гледал. Накратко: богат CEO се среща с най-добрия адвокат, когото парите могат да купят, за да обсъдят защита му в предстоящо дело за убийство. Следва подробния разказ на богаташа за събитията, довели до убийството, с прекъсвания от адвокатката, когато тя хваща клиента си в лъжи. Повечето обрати и разкрития в историята не са очевидни (или поне не бяха за мен), но са напълно логични след като се случат, а финала ме остави с много силно чувство на задоволство. Two thumbs up!

Туй то засега. 

За наше щастие, броят на международните заглавия в Netflix (и не само) расте постоянно, и количеството на качествени продукции е повече от достатъчно. В тази статия не намират място сериали като Norsemen, Beforeigners, The Rain, Money Heist, Dark, How to Sell Drugs Online (Fast) и много други, а списъкът от филми е направо безкраен. My point is - не бъдете като англичаните, които не гледат чуждестранни филми защото им е трудно да четат субтитри! Ние това си го правим така или иначе. Експериментирайте с нещо европейско или източно и няма да бъдете разочаровани. Все пак да слушаш разнородни чужди езици е яко! Дори когато не разбираш какво говорят на екрана.

Comments

Популярни постове

Ковачевица - параклиси, водопади, механи

В последно време (и за да сме по-точни, в последните десет години), западно-родопските села Лещен и Ковачевица станаха популярни дестинации за селски туризъм благодарение на запазения старовремски стил на строителство. За съжаление, популярността донесе със себе си ненужни инвестиции и сред наистина красивите селски къщи с каменни основи и дървени чардаци започнаха да се издигат и големички хотели, които само привидно спазват естетиката на отминалото време... а всъщност се строят с класически бетонни блокчета и цимент. Чарът на старовремските стаи с огнища също е поизгубен и в тези нови постройки е по-вероятно да ви посрещне далеч не толкова романтичната топлина на климатик. Но цялата тази тема ще си я запазя за друг път. Днес ще говорим за нещо по-положително и интересно. Ако сте били път до района с идеята да останете за няколко нощувки, бързо ще откриете, че всъщност няма много неща за правене и виждане. И двете селца могат преспокойно да се разгледат в рамките на 2-3 часа, а при же

Киберпънк 2019

Или как у нас отново може да държите в ръце стойностно списание, от фенове за фенове. За повечето хора, думата „киберпънк“ извиква един сборен образ в съзнанието им: мрачен, безкраен пейзаж от ярки неонови надписи върху огромни небостъргачи, усещане за мръсотия и упадък въпреки наличната висока технологичност, и едно много отчетливо разделение на света между имащите всичко – отгоре, и нямащите нищо – отдолу, където монолитните структури не им позволяват да се насладят дори на нещо толкова обикновено като дневната светлина. Този образ до голяма степен е създаден благодарение на две феноменални творби, на които ще се спра след малко. Моите първи асоциации за „киберпънк“ са малко по-различни. Като малък прекарвах достатъчно голяма част от времето си в поредната видео игра, за да се самоопределям като геймър. През вече далечната 2002 г. попаднах на Paradise Cracked – една обективно посредствена, руска ролева игра, развиваща се в типично киберпънков сетинг, с може би най-лошия дубл

На море край Бургас - струва ли си да изберем българското?

  След като опитахме красотите на гръцкото Беломорие , както обещахме - идва ред на родното Черно море. В рамките на една чудесна седмица през август, в която улучихме страхотно време, се насладихме на редица плажни дестинации. И тъй като успяхме да пробваме доста популярни местенца по южната част на родното море, този път ще раздаваме и оценки! Отпускарският сезон е в края си, но като се оглеждате за дестинации догодина, ще имате този безценен ориентир за това към кои места да се отправите според предпочитанията и нуждите си. Ще започнем директно с нашата “главна база”, а именно Бургас - идеалната отправна точка Повечето летовници си избират една дестинация и прекарват цялата си почивка на нея, най-много сменяйки “плаж 1” с “плаж 2” на съответния курорт. За желаещите разнообразие авантюристи като нас обаче това звучи прекалено скучно - така че решихме да спим в Бургас и всеки ден да се отправяме на различно приключение по южното Черноморие. Освен това в най-добрия град за живеене (ye