Skip to main content

Брънч с Пратчет и Shadowdance


По един леко заобиколен начин, горната (вкусна) снимка илюстрира началото на връзката ми с Shadowdance.

Това не е просто сандвич, а “Любимото хапване на Рядко Ведър”, приготвен по автентична рецепта от готварската книга на Леля Ог (а ако прочетете до края, ще има и десерт)!... Но нека да обясня.



Ако не сте чували преди за българското онлайн списанието за фентъзи и фантастика Shadowdance, може да прочетете ревюто ми на техния първи хартиен брой. Аз самият започнах активно да следя списанието покрай форума. Каталистът за това беше именно темата за препрочитане на книгите от поредицата за Светът на Диска на Тери Пратчет, която за съжаление се оказа неуспешна.

Запалването ми по Shadowdance, за сметка на това, беше напълно успешно. Започвайки с ровене във форума и обсъждане на любими и не-чак-толкова любими произведения, то премина към четене на ревюта и статии в търсене на следващото скрито съкровище, което съм пропуснал да прочета или гледам. Едно такова е например Приказка за магьосници, физици и дракон на Геновева Детелинова, която също черпи от бодрата Пратчетова традиция, че магията трябва да се консумира с много хумор.

И докато за мен самият това е едно относително ново изживяване, списанието вече навършва своята двадесета година. А аз се надявам някой ден да имам удоволствието да прочета (или да сваля директно в мозъчния си имплант) “Редакционно: Shadowdance на половин век!”

А за тези от вас, които все пак са тук за хапването, прилагам и вездесъщата рецепта на Рядко Ведър (която, според корицата, вероятно е била изпробвана върху хора, които са все още живи… за всеки случай проверете дали има блог другата седмица ;) ).



ПС: А ето го и десертът - според рецептата за банани на Библиотекаря: Уук! (Или за тези от нас, които не са човекоподобни маймуни: вземете един банан.)

Comments

Популярни постове

Ода за лимона

Наесен изживявахме тиквени вълнения , сега идва ред на една ода за лимона! Както може би сте забелязали, навън слънцето пече, а термометрите отбелязват рекордни височини на много места в страната. Съответно последното, което би ми се искало, е да вися над печката или да се тъпча с тежки (макар и вкусни) манджи. В тези летни жеги ми се иска нещо леко и освежаващо, а не може цял сезон на домати и череши. Със своя характерен кисел аромат лимонът се оказа изключително подходящ за разхлаждане, така че днес ще ви споделя 4 лимонени рецепти. Освен че отговарят на максимата бързо-лесно-вкусно, сред рецептите има за всекиго по нещо - свежа лимонада за жарките следобеди, вкусна паста за вегетарианците, сочна сьомга за месоядците и десерт, който да ви върне в детството!  Свежа лимонада  Необходими продукти:  1 л. Вряла вода  Сокът от 3 лимона  Настърган джинджифил - на вкус Няколко свежи листенца мента  1 с.л. мед Начин на приготвяне:  Кипваш водата по предпочита...

Тиквени вълнения

  Хелоуин дойде и замина, а с него и есента - сезона на тиквите - наближава своя край. Все още обаче по магазините се намират добри представители на този вкусен зеленчук, който намира приложение както в основни ястия, така и в десерти. И тъй като почти всеки знае що е то тиквеник (освен глупав човек), а абсолютно всеки знае колко вкусно и лесно се прави печена тиква с мед и орехи, в днешния кратък пост ще ви покажа две малко по-различни употреби на оранжевите гиганти. Ароматна тиквена супа Започваме с една лека, питателна и малко пикантна (ако решите) крем супа. Съставките са лесно достъпни, процесът на готвене - простичък, а резултатът е много вкусен. Рецептата е за двама, така че ако искате повече порции, увеличете количествата на всичко. Ще са ви нужни: Около половин кг нарязана тиква (най-добре Цигулка) Скилидка чесън Половин глава червен лук Един средно голям картоф 1-2 моркова Около 400 мл зеленчуков или пилешки бульон 1 дафинов лист Щипка захар Сол и пипер на вкус Лют сос Sr...

Шак шак шука, фалафела е тука!

  Отдавна не сме споделяли рецепти, а храната е нещо много важно за нас, така че беше крайно време! Един от последните ни постове с рецепти е славната Ода за Лимона , която включва няколко свежи летни предложения. Тъй като отново е лято, пак сме на тема леки рецепти без много висене над печката, по възможност с добавения бонус да не вредят прекомерно на плажната фигура. Днешната рецепта, освен че отговаря на максимата бързо-лесно-вкусно, представлява и една по-здравословна алтернатива на сочни, мазни дюнери - а именно фалафел!  Без повече предисловия, ето я и рецептата.  Необходими продукти: За фалафела: 1 консерва нахут (без течността) 3 скилидки чесън 1 глава лук ½ с.л. сол ½ с.л. кимион ½ с.л. куркума ½ с.л. кориандър ½ с.л. черен пипер ½ с.л. магданоз 1 с.л. тахини Сокът от един малък лимон 2 с.л. сусам Останалите неща: Арабски питки, тортили, лаваш или някакъв друг вид плосък хляб Печени зеленчуци по желание - чушки, картофи (сладък картоф за бонус здравословни точки...