Skip to main content

Шшшт, тихо! Един по-различен литературен клуб

Обичам книгите.

Любовта ми към тях започна още преди да се науча да чета. Тук трябва да се извиня на майка ми, която неведнъж съм карал да ми чете една и съща книжка, докато загуби глас. Много дълго време единственият ми “отдушник” за тази страст бяха дискусиите с малкото ми приятели-книголюбци. Едва наскоро добавих и няколко алтернативни канали: трансформиране на любовта към четенето в желание за писане, кратки дискусии по форуми, и причината за този пост - литературни клубове.

Не съм сигурен какво е положението в останалата част от страната, но в София ще намерите няколко литературни (или читателски, както предпочитате) клубове. Повечето следват стандартната формула: имате книга, срок за четене и място за дискусия. Просто, ясно и приятно - когато се получи. Големият проблем на тези клубове е вроденото им ограничение. Обикновено четивото се избира според предпочитанията на организатора, с минимална обратна връзка от четящите. Дори когато даден клуб е профилиран само в един жанр, шансът на всички участници да им се чете избраната книга, е много малък. Освен личните предпочитания към четивото, спазването на срокове също не е за всеки: някои хора четат по книга на седмица, други по книга на месец. А дори и да имате голямо желание да се включите в дадена дискусия, лични ангажименти могат да ви попречат да довършите избраното заглавие.

И тук на сцената излиза Смълчаният читателски клуб на Trouble Bakers.

Идеята за т.нар. Silent book clubs е сравнително нова. Зараждат се през 2012 г. и целят да елиминират недостатъците на обичайните читателски клубове. С други думи: появявате се на уговореното място с която и да е книга в ръка, четете малко, след което участвате (ако искате) в сладки книжни приказки. Създатели на първия silent book club у нас са момичетата от Trouble Bakers, които може да са ви познати от други техни мероприятия (Книжните брънчове в Абордаж са страхотни! Скоро отново, надявам се). 

Самото протичане на клубните срещи е най-добре описано със собствените им думи:
За тези от вас, които се колебаят дали описаното би им харесало, ще споделя личните си впечатления от последната смълчана читателска среща през юли. Въоръжих се с книга, добро настроение… и постелка за сядане, защото избраната локация беше навън - Южен парк! Всеки ще се съгласи, че има нещо особено приятно в това да четеш заобиколен от зеленина. E, крие известни рискове свързани с времето, но когато се получи, е върховно!

Освен с усмивки, момичетата от Trouble Bakers ни посрещнаха и с приятна лятна изненада: ледени близалки-коктейли от Работилничката с вкус изненада (освен ако не отгатнеш правилно, че червената близалка сигурно е Блъди Мери). Едночасовото четене мина неусетно. Докато се понаместя два-три пъти и отметня няколко глави от книгата, времето е минало. В случая четях Gideon the Ninth, която продължава да не бъде book of the year за мен, но определено ми стана по-интересна с напредването на действието. После идват хапването и дискусията. Ако искаш споделяш мнение, ако не искаш - просто попиваш от разговора и компанията на литературни хора. Интересно е колко естествено се получи добра дискусия, въпреки че всеки четеше нещо различно: или някой вече ще е чел книгата ти и ще изрази мнение, или ще се дадат примери и препоръки за подобни книги, или ще се премине към дискусия на автора като цяло. Изобщо - магията се случва. 

За това със сигурност допринася и хапването! Всеки път то е различно и разнообразно, като общото е, че винаги е вкусно и има по нещо за всеки. Мой личен фаворит този път бяха овесените чудесии на снимката по-долу.


Тъй като българинът гледа да не се прецака, тук някой ще попита: колко струва това удоволствие? Отговорът е съвсем нищо. И все пак, ако имате желание, в замяна на гощавката и приятното прекарване може да направите дарение за различни благотворителни каузи, в поставения за целта Специален Буркан. Така че ако дойдете на смълчания клуб, можете не само да почетете и похапнете, но и да помогнете. Както казва Деси, книжните сърца са големи сърца!

Ако успях да ви заинтересувам, следващото издание на Смълчаният читателски клуб е на 11 август и отново ще бъде на открито. Местата са ограничени, така че се записвайте навреме! Ще се видим там. 

Специални благодарности на Десислава Иванова от Trouble Bakers за информацията, снимките и страхотната инициатива! И за хапването! Нямам търпение да опитам следващите сладкиши и солениши. Ако желаете още информация за Смълчаният читателски клуб, прочетете статията на Деси в Uspelite.bg

Comments

Популярни постове

Ода за лимона

Наесен изживявахме тиквени вълнения , сега идва ред на една ода за лимона! Както може би сте забелязали, навън слънцето пече, а термометрите отбелязват рекордни височини на много места в страната. Съответно последното, което би ми се искало, е да вися над печката или да се тъпча с тежки (макар и вкусни) манджи. В тези летни жеги ми се иска нещо леко и освежаващо, а не може цял сезон на домати и череши. Със своя характерен кисел аромат лимонът се оказа изключително подходящ за разхлаждане, така че днес ще ви споделя 4 лимонени рецепти. Освен че отговарят на максимата бързо-лесно-вкусно, сред рецептите има за всекиго по нещо - свежа лимонада за жарките следобеди, вкусна паста за вегетарианците, сочна сьомга за месоядците и десерт, който да ви върне в детството!  Свежа лимонада  Необходими продукти:  1 л. Вряла вода  Сокът от 3 лимона  Настърган джинджифил - на вкус Няколко свежи листенца мента  1 с.л. мед Начин на приготвяне:  Кипваш водата по предпочита...

Тиквени вълнения

  Хелоуин дойде и замина, а с него и есента - сезона на тиквите - наближава своя край. Все още обаче по магазините се намират добри представители на този вкусен зеленчук, който намира приложение както в основни ястия, така и в десерти. И тъй като почти всеки знае що е то тиквеник (освен глупав човек), а абсолютно всеки знае колко вкусно и лесно се прави печена тиква с мед и орехи, в днешния кратък пост ще ви покажа две малко по-различни употреби на оранжевите гиганти. Ароматна тиквена супа Започваме с една лека, питателна и малко пикантна (ако решите) крем супа. Съставките са лесно достъпни, процесът на готвене - простичък, а резултатът е много вкусен. Рецептата е за двама, така че ако искате повече порции, увеличете количествата на всичко. Ще са ви нужни: Около половин кг нарязана тиква (най-добре Цигулка) Скилидка чесън Половин глава червен лук Един средно голям картоф 1-2 моркова Около 400 мл зеленчуков или пилешки бульон 1 дафинов лист Щипка захар Сол и пипер на вкус Лют сос Sr...

Шак шак шука, фалафела е тука!

  Отдавна не сме споделяли рецепти, а храната е нещо много важно за нас, така че беше крайно време! Един от последните ни постове с рецепти е славната Ода за Лимона , която включва няколко свежи летни предложения. Тъй като отново е лято, пак сме на тема леки рецепти без много висене над печката, по възможност с добавения бонус да не вредят прекомерно на плажната фигура. Днешната рецепта, освен че отговаря на максимата бързо-лесно-вкусно, представлява и една по-здравословна алтернатива на сочни, мазни дюнери - а именно фалафел!  Без повече предисловия, ето я и рецептата.  Необходими продукти: За фалафела: 1 консерва нахут (без течността) 3 скилидки чесън 1 глава лук ½ с.л. сол ½ с.л. кимион ½ с.л. куркума ½ с.л. кориандър ½ с.л. черен пипер ½ с.л. магданоз 1 с.л. тахини Сокът от един малък лимон 2 с.л. сусам Останалите неща: Арабски питки, тортили, лаваш или някакъв друг вид плосък хляб Печени зеленчуци по желание - чушки, картофи (сладък картоф за бонус здравословни точки...