Skip to main content

Шест книги, шест страни

 


Всички вече усещаме как аха-аха и ще се върне нормалния живот, включително едно от най-хубавите неща в него - пътуването! Засега обаче истинските пътешествия остават само на ниво планиране - но нищо не ни пречи да пътуваме чрез книгите, които четем!

В този кратък пост ще ви разкажа за шест книги на автори от шест различни страни. Всяка от тях, по свой начин, носи духа и културата на своята народност:


Baltasar and Blimunda - José Saramago - Португалия.

Попаднах на това произведение в една от най-красивите книжарници в света, именно в Португалия - . Беше една от малкото преведени на английски книги от местни автори и съм много доволен, че се спрях на нея. Историята се фокусира върху бившия войник Балтазар и девойката Блимунда, тяхната борба да намерят своето място под слънцето и приятелството им с монах-изобретател, който мечтае да създаде летяща машина... А как ще лети машината му? С балони, пълни с човешки души, естествено! Ако ви звучи хем странно, хем интригуващо - опитайте се да откриете книгата някъде! Действието е малко мудно за моя вкус и има немалко философски отклонения и монолози, но определено си струва.


Приключенията на добрия войник Швейк - Ярослав Хашек - Чехия.

Абсолютна класика, която за съжаление не получава достатъчно внимание днес. Приключенията на Швейк са ме разсмивали така, както много малко други книги са успявали. Добродушният, но простоват Швейк ни дава един изключително сатиричен поглед върху Първата световна война, а пък и върху военния живот като цяло. 


Омагьосаната Зима - Туве Янсон - Финландия.

Това е история, в която ми предстои да се потопя. Макар и детска, тя е от типа книжки, които не са само за деца, и идва горещо препоръчана от Trouble Bakers


Обитаемият Остров - Аркадий и Борис Стругацки - Русия.

Едно от най-добрите произведения на братята-фантасти! Комбинация от научна фантастика, утопия и дистопия, историята на Максим Камерер започва като донякъде като бъдещ Робинзон, попаднал в "примитивно" по неговите разбирания общество (реално съответстващо на земното развитие през 20 век). Скоро обаче любопитството му е заместено от шок към действията на тоталитарния режим, управляващ страната в която попада - а после от решителност да промени нещата към по-добро. Но не всичко е каквото изглежда... Това е една от книгите, в които толкова много се разкрива от последните страници, че е просто грехота да не я довършите след като я започнете веднъж.


Последната територия - Момчил Николов - България.

Естествено, че трябва да имаме и родно участие! Вместо да слагам тук някоя стара българска класика обаче, реших да ви препоръчам нещо ново и различно. Романът на Момчил Николов е нещо изключително рядко срещано, особено на родния пазар.


Вещерът - Анджей Сапковски - Полша.

Може би най-известното произведение от списъка, книгите за Гералт от Ривия ще останат в историята с това, че станаха световно известни заради игрите, базирани на тях. На г-н Сапковски това едва ли му харесва особено, но е факт че без трилогията игри за Белия Вълк едва ли създадения от него свят щеше да стане достатъчно популярен, че да получи и собствен сериал по Netflix. Но на фокус тук са книгите - а те лъхат на славянска култура като бутилка с домашна ракия. Светът на Вещерът инкорпорира чудовищата, фантастичните животни и раси от почти всяка народна приказка или мит, които може да се сетите - с голям фокус върху полските такива, естествено. 


 P.S Докато снимам книгите, Морков се опита да изяде кактуса, а кактусът отвърна на удара! Нищо им няма и на двамата.



Comments

Популярни постове

Ода за лимона

Наесен изживявахме тиквени вълнения , сега идва ред на една ода за лимона! Както може би сте забелязали, навън слънцето пече, а термометрите отбелязват рекордни височини на много места в страната. Съответно последното, което би ми се искало, е да вися над печката или да се тъпча с тежки (макар и вкусни) манджи. В тези летни жеги ми се иска нещо леко и освежаващо, а не може цял сезон на домати и череши. Със своя характерен кисел аромат лимонът се оказа изключително подходящ за разхлаждане, така че днес ще ви споделя 4 лимонени рецепти. Освен че отговарят на максимата бързо-лесно-вкусно, сред рецептите има за всекиго по нещо - свежа лимонада за жарките следобеди, вкусна паста за вегетарианците, сочна сьомга за месоядците и десерт, който да ви върне в детството!  Свежа лимонада  Необходими продукти:  1 л. Вряла вода  Сокът от 3 лимона  Настърган джинджифил - на вкус Няколко свежи листенца мента  1 с.л. мед Начин на приготвяне:  Кипваш водата по предпочита...

Тиквени вълнения

  Хелоуин дойде и замина, а с него и есента - сезона на тиквите - наближава своя край. Все още обаче по магазините се намират добри представители на този вкусен зеленчук, който намира приложение както в основни ястия, така и в десерти. И тъй като почти всеки знае що е то тиквеник (освен глупав човек), а абсолютно всеки знае колко вкусно и лесно се прави печена тиква с мед и орехи, в днешния кратък пост ще ви покажа две малко по-различни употреби на оранжевите гиганти. Ароматна тиквена супа Започваме с една лека, питателна и малко пикантна (ако решите) крем супа. Съставките са лесно достъпни, процесът на готвене - простичък, а резултатът е много вкусен. Рецептата е за двама, така че ако искате повече порции, увеличете количествата на всичко. Ще са ви нужни: Около половин кг нарязана тиква (най-добре Цигулка) Скилидка чесън Половин глава червен лук Един средно голям картоф 1-2 моркова Около 400 мл зеленчуков или пилешки бульон 1 дафинов лист Щипка захар Сол и пипер на вкус Лют сос Sr...

Шак шак шука, фалафела е тука!

  Отдавна не сме споделяли рецепти, а храната е нещо много важно за нас, така че беше крайно време! Един от последните ни постове с рецепти е славната Ода за Лимона , която включва няколко свежи летни предложения. Тъй като отново е лято, пак сме на тема леки рецепти без много висене над печката, по възможност с добавения бонус да не вредят прекомерно на плажната фигура. Днешната рецепта, освен че отговаря на максимата бързо-лесно-вкусно, представлява и една по-здравословна алтернатива на сочни, мазни дюнери - а именно фалафел!  Без повече предисловия, ето я и рецептата.  Необходими продукти: За фалафела: 1 консерва нахут (без течността) 3 скилидки чесън 1 глава лук ½ с.л. сол ½ с.л. кимион ½ с.л. куркума ½ с.л. кориандър ½ с.л. черен пипер ½ с.л. магданоз 1 с.л. тахини Сокът от един малък лимон 2 с.л. сусам Останалите неща: Арабски питки, тортили, лаваш или някакъв друг вид плосък хляб Печени зеленчуци по желание - чушки, картофи (сладък картоф за бонус здравословни точки...