Skip to main content

Лесна пица у дома с La Bottega

 

Малко храни са толкова универсално обичани като пицата. Дори и най-разглезените деца  (и възрастни) не отказват вкусно парче Маргарита или Пеперони - а всички знаят, че пицата е най-вкусна, когато още е топла! Наскоро обаче се замислих дали в това златно правило няма място за добавка - може ли пицата да е още по-вкусна… ако си я направиш сам?

В опозиция на този въпрос се издигна мързелът ми. Чисто и просто не ми се занимава с месенето на тесто за пица. Да, знам че има и лесни рецепти, а самия ръчен труд всъщност може да е приятен, но инвестицията на време в месене, чакане да втаса, разтягане и готвене винаги ми се е струвала неоправдана в сравнение със средната цена на една вкусна пица. 

И така, моят живот продължаваше да си тече без да съм направил дори една пица с ей тези две ръце - докато не започнах да разглеждам онлайн магазина на La Bottega.

Нямам никаква идея как попаднах там. La Bottega са верига италиански ресторанти, които помещават в себе си и магазини за специфични за страната стоки (италиански алкохоли и меса, млечни продукти, паста и др.). Посещавал съм ги и имам добри спомени от храната, но не се бях сещал за тях скоро. Нищо чудно да съм кликнал на някоя Facebook реклама, защото тия социални мрежи вече плашещо добре знаят какво искаме. Както и да е, ето ме мен - човек, влюбен в храната - на тази страничка с всякакви изкушения. Някъде сред категориите продукти, очите ми фиксират опцията "Сетове"... случвало ли ви се е да осъзнаете, че много сте искали нещо, но да разберете какво точно е то чак, след като го видите? Така стана при мен в следващата секунда.

Селекцията от сетове на La Bottega ви предлага доставка на всички нужни продукти, за да си направите сами, бързо и лесно, някоя от основните вкусотии в менюто им: бургер, няколко разновидности паста, или нейно величество пица Маргарита. Именно при последната опция очите ми светнаха. Сетът включва два броя предварително омесено, супер пухкаво и прясно тесто за пица, плюс предостатъчно количество вкусен доматен сос, хубава италианска моцарела и малко подправки. Изобщо всичко нужно да си направите две страхотни пици в рамките на половин час, с минимални усилия.

Ясно ви е, че купих сета (и няколко други изкушения). Около час по-късно вече беше в ръцете ми. Да видим как протече готвенето!

След като "черния" труд по месенето вече беше свършен, за мен (или да си призная, по-скоро за приятелката ми) остана леко пипкавото, но забавно разтегляне на тестото в пицоподобна форма и добавяне на плънката. За щастие от La Bottega предоставят  едно кратко видео точно на тази тема. Е, крайния резултат при нас не беше съвсем същия, но определено си беше пица! 

Когато скромната ми домашна печка достигна максималните си градуси, взехме скъпоценната си пица и я пъхнахме в адската жега. След десетина минути тя вече доби вид, който да накара лигите ми да потекат свободно:

Извадихме я, поръсихме щедро с риган/босилек, правихме и една-две снимки и дойде най-важната част - яденето.

Няма какво да се лъжем - ясно е, че дори с професионални продукти, вкъщи няма да постигнем професионално качество. Но разликата хич не е голяма! Може би не бяхме разтеглили тестото достатъчно, та коричката се усещаше една идея по-дебела, обаче това не направи пицата по-малко вкусна. Ако искате да не се придържате към класическата Маргарита пък, свободно може да добавяте любимите си съставки към тази чудесна основа и да пресъздадете любимата си пица. Аз определено бих пробвал едно Пеперони следващия път.

За да видя до колко сета на La Bottega си струва парите, направих и един магазинен експеримент. Във всеки супермаркет ще откриете универсално тесто ("за пици и мекици", както пише на опаковката), моцарела и различни разновидности на доматен сос. Именно с такива продукти опитахме да пресъздадем същата пица Маргарита, като даже се позанимавахме допълнително и си направихме домашен домат сос. Крайния резултат може да видите долу:

За мен експериментът доведе до два извода:

  1. Като крайна цена, сета на La Bottega не е по-скъп от това да си вземеш отделните продукти в супера, а в същото време предлага по-добро качество.

  2. Универсалното тесто… става, ама май го харесвам повече на мекици.

Като цяло - ако ви се правят италиански експерименти в кухнята, определено мога да препоръчам продуктите на La Bottega. А даже не ми плащат! Цялото преживяване със комплекта продукти + инструкции за готвене пък ме остави доста удовлетворен от крайния резултат (и цената), така че определено бих пробвал нещо подобно отново и съм отворен за препоръки!


Comments

Популярни постове

Ковачевица - параклиси, водопади, механи

В последно време (и за да сме по-точни, в последните десет години), западно-родопските села Лещен и Ковачевица станаха популярни дестинации за селски туризъм благодарение на запазения старовремски стил на строителство. За съжаление, популярността донесе със себе си ненужни инвестиции и сред наистина красивите селски къщи с каменни основи и дървени чардаци започнаха да се издигат и големички хотели, които само привидно спазват естетиката на отминалото време... а всъщност се строят с класически бетонни блокчета и цимент. Чарът на старовремските стаи с огнища също е поизгубен и в тези нови постройки е по-вероятно да ви посрещне далеч не толкова романтичната топлина на климатик. Но цялата тази тема ще си я запазя за друг път. Днес ще говорим за нещо по-положително и интересно. Ако сте били път до района с идеята да останете за няколко нощувки, бързо ще откриете, че всъщност няма много неща за правене и виждане. И двете селца могат преспокойно да се разгледат в рамките на 2-3 часа, а при же

Киберпънк 2019

Или как у нас отново може да държите в ръце стойностно списание, от фенове за фенове. За повечето хора, думата „киберпънк“ извиква един сборен образ в съзнанието им: мрачен, безкраен пейзаж от ярки неонови надписи върху огромни небостъргачи, усещане за мръсотия и упадък въпреки наличната висока технологичност, и едно много отчетливо разделение на света между имащите всичко – отгоре, и нямащите нищо – отдолу, където монолитните структури не им позволяват да се насладят дори на нещо толкова обикновено като дневната светлина. Този образ до голяма степен е създаден благодарение на две феноменални творби, на които ще се спра след малко. Моите първи асоциации за „киберпънк“ са малко по-различни. Като малък прекарвах достатъчно голяма част от времето си в поредната видео игра, за да се самоопределям като геймър. През вече далечната 2002 г. попаднах на Paradise Cracked – една обективно посредствена, руска ролева игра, развиваща се в типично киберпънков сетинг, с може би най-лошия дубл

На море край Бургас - струва ли си да изберем българското?

  След като опитахме красотите на гръцкото Беломорие , както обещахме - идва ред на родното Черно море. В рамките на една чудесна седмица през август, в която улучихме страхотно време, се насладихме на редица плажни дестинации. И тъй като успяхме да пробваме доста популярни местенца по южната част на родното море, този път ще раздаваме и оценки! Отпускарският сезон е в края си, но като се оглеждате за дестинации догодина, ще имате този безценен ориентир за това към кои места да се отправите според предпочитанията и нуждите си. Ще започнем директно с нашата “главна база”, а именно Бургас - идеалната отправна точка Повечето летовници си избират една дестинация и прекарват цялата си почивка на нея, най-много сменяйки “плаж 1” с “плаж 2” на съответния курорт. За желаещите разнообразие авантюристи като нас обаче това звучи прекалено скучно - така че решихме да спим в Бургас и всеки ден да се отправяме на различно приключение по южното Черноморие. Освен това в най-добрия град за живеене (ye