Skip to main content

Лесна пица у дома с La Bottega

 

Малко храни са толкова универсално обичани като пицата. Дори и най-разглезените деца  (и възрастни) не отказват вкусно парче Маргарита или Пеперони - а всички знаят, че пицата е най-вкусна, когато още е топла! Наскоро обаче се замислих дали в това златно правило няма място за добавка - може ли пицата да е още по-вкусна… ако си я направиш сам?

В опозиция на този въпрос се издигна мързелът ми. Чисто и просто не ми се занимава с месенето на тесто за пица. Да, знам че има и лесни рецепти, а самия ръчен труд всъщност може да е приятен, но инвестицията на време в месене, чакане да втаса, разтягане и готвене винаги ми се е струвала неоправдана в сравнение със средната цена на една вкусна пица. 

И така, моят живот продължаваше да си тече без да съм направил дори една пица с ей тези две ръце - докато не започнах да разглеждам онлайн магазина на La Bottega.

Нямам никаква идея как попаднах там. La Bottega са верига италиански ресторанти, които помещават в себе си и магазини за специфични за страната стоки (италиански алкохоли и меса, млечни продукти, паста и др.). Посещавал съм ги и имам добри спомени от храната, но не се бях сещал за тях скоро. Нищо чудно да съм кликнал на някоя Facebook реклама, защото тия социални мрежи вече плашещо добре знаят какво искаме. Както и да е, ето ме мен - човек, влюбен в храната - на тази страничка с всякакви изкушения. Някъде сред категориите продукти, очите ми фиксират опцията "Сетове"... случвало ли ви се е да осъзнаете, че много сте искали нещо, но да разберете какво точно е то чак, след като го видите? Така стана при мен в следващата секунда.

Селекцията от сетове на La Bottega ви предлага доставка на всички нужни продукти, за да си направите сами, бързо и лесно, някоя от основните вкусотии в менюто им: бургер, няколко разновидности паста, или нейно величество пица Маргарита. Именно при последната опция очите ми светнаха. Сетът включва два броя предварително омесено, супер пухкаво и прясно тесто за пица, плюс предостатъчно количество вкусен доматен сос, хубава италианска моцарела и малко подправки. Изобщо всичко нужно да си направите две страхотни пици в рамките на половин час, с минимални усилия.

Ясно ви е, че купих сета (и няколко други изкушения). Около час по-късно вече беше в ръцете ми. Да видим как протече готвенето!

След като "черния" труд по месенето вече беше свършен, за мен (или да си призная, по-скоро за приятелката ми) остана леко пипкавото, но забавно разтегляне на тестото в пицоподобна форма и добавяне на плънката. За щастие от La Bottega предоставят  едно кратко видео точно на тази тема. Е, крайния резултат при нас не беше съвсем същия, но определено си беше пица! 

Когато скромната ми домашна печка достигна максималните си градуси, взехме скъпоценната си пица и я пъхнахме в адската жега. След десетина минути тя вече доби вид, който да накара лигите ми да потекат свободно:

Извадихме я, поръсихме щедро с риган/босилек, правихме и една-две снимки и дойде най-важната част - яденето.

Няма какво да се лъжем - ясно е, че дори с професионални продукти, вкъщи няма да постигнем професионално качество. Но разликата хич не е голяма! Може би не бяхме разтеглили тестото достатъчно, та коричката се усещаше една идея по-дебела, обаче това не направи пицата по-малко вкусна. Ако искате да не се придържате към класическата Маргарита пък, свободно може да добавяте любимите си съставки към тази чудесна основа и да пресъздадете любимата си пица. Аз определено бих пробвал едно Пеперони следващия път.

За да видя до колко сета на La Bottega си струва парите, направих и един магазинен експеримент. Във всеки супермаркет ще откриете универсално тесто ("за пици и мекици", както пише на опаковката), моцарела и различни разновидности на доматен сос. Именно с такива продукти опитахме да пресъздадем същата пица Маргарита, като даже се позанимавахме допълнително и си направихме домашен домат сос. Крайния резултат може да видите долу:

За мен експериментът доведе до два извода:

  1. Като крайна цена, сета на La Bottega не е по-скъп от това да си вземеш отделните продукти в супера, а в същото време предлага по-добро качество.

  2. Универсалното тесто… става, ама май го харесвам повече на мекици.

Като цяло - ако ви се правят италиански експерименти в кухнята, определено мога да препоръчам продуктите на La Bottega. А даже не ми плащат! Цялото преживяване със комплекта продукти + инструкции за готвене пък ме остави доста удовлетворен от крайния резултат (и цената), така че определено бих пробвал нещо подобно отново и съм отворен за препоръки!


Comments

Популярни постове

Ода за лимона

Наесен изживявахме тиквени вълнения , сега идва ред на една ода за лимона! Както може би сте забелязали, навън слънцето пече, а термометрите отбелязват рекордни височини на много места в страната. Съответно последното, което би ми се искало, е да вися над печката или да се тъпча с тежки (макар и вкусни) манджи. В тези летни жеги ми се иска нещо леко и освежаващо, а не може цял сезон на домати и череши. Със своя характерен кисел аромат лимонът се оказа изключително подходящ за разхлаждане, така че днес ще ви споделя 4 лимонени рецепти. Освен че отговарят на максимата бързо-лесно-вкусно, сред рецептите има за всекиго по нещо - свежа лимонада за жарките следобеди, вкусна паста за вегетарианците, сочна сьомга за месоядците и десерт, който да ви върне в детството!  Свежа лимонада  Необходими продукти:  1 л. Вряла вода  Сокът от 3 лимона  Настърган джинджифил - на вкус Няколко свежи листенца мента  1 с.л. мед Начин на приготвяне:  Кипваш водата по предпочита...

Тиквени вълнения

  Хелоуин дойде и замина, а с него и есента - сезона на тиквите - наближава своя край. Все още обаче по магазините се намират добри представители на този вкусен зеленчук, който намира приложение както в основни ястия, така и в десерти. И тъй като почти всеки знае що е то тиквеник (освен глупав човек), а абсолютно всеки знае колко вкусно и лесно се прави печена тиква с мед и орехи, в днешния кратък пост ще ви покажа две малко по-различни употреби на оранжевите гиганти. Ароматна тиквена супа Започваме с една лека, питателна и малко пикантна (ако решите) крем супа. Съставките са лесно достъпни, процесът на готвене - простичък, а резултатът е много вкусен. Рецептата е за двама, така че ако искате повече порции, увеличете количествата на всичко. Ще са ви нужни: Около половин кг нарязана тиква (най-добре Цигулка) Скилидка чесън Половин глава червен лук Един средно голям картоф 1-2 моркова Около 400 мл зеленчуков или пилешки бульон 1 дафинов лист Щипка захар Сол и пипер на вкус Лют сос Sr...

Шак шак шука, фалафела е тука!

  Отдавна не сме споделяли рецепти, а храната е нещо много важно за нас, така че беше крайно време! Един от последните ни постове с рецепти е славната Ода за Лимона , която включва няколко свежи летни предложения. Тъй като отново е лято, пак сме на тема леки рецепти без много висене над печката, по възможност с добавения бонус да не вредят прекомерно на плажната фигура. Днешната рецепта, освен че отговаря на максимата бързо-лесно-вкусно, представлява и една по-здравословна алтернатива на сочни, мазни дюнери - а именно фалафел!  Без повече предисловия, ето я и рецептата.  Необходими продукти: За фалафела: 1 консерва нахут (без течността) 3 скилидки чесън 1 глава лук ½ с.л. сол ½ с.л. кимион ½ с.л. куркума ½ с.л. кориандър ½ с.л. черен пипер ½ с.л. магданоз 1 с.л. тахини Сокът от един малък лимон 2 с.л. сусам Останалите неща: Арабски питки, тортили, лаваш или някакъв друг вид плосък хляб Печени зеленчуци по желание - чушки, картофи (сладък картоф за бонус здравословни точки...