Skip to main content

Цирцея, Маделин Милър

 

Цирцея - тези от вас, запознати с гръцките митове и легенди, ще разпознаят дъщерята на титана Хелиос, вещицата която превръща спътниците на Одисей в прасета. Книгата на Маделин Милър разказва нейната история по един трогателен и личен начин, пътьом развеждайки ни из различни добре познати легенди като тази за Златното руно и срещайки ни с митологични герои като Икар, който лети прекалено близо до слънцето, и пакостливият пратеник на боговете Хермес. Познаването на легендите хич не е задължително за да се насладите на книгата: тя дори може да служи като приятно припомняне на познати митове и запознаване с тези нови за читателя. 

Но преди всичко, това е историята на Цирцея, историята на една жена родена в мъжки свят. От разочарованието от раждането на немъжка рожба, през мястото на жената като съпруга и майка, до уязвимостта и безмощието й при липсата на мъж, на когото да принадлежи, романът ни прехвърля в жестокия свят на жените от миналото. Не се полъгвайте по горното описание - авторката никога не си позволява да проповядва или да гради силна героиня за сметка на мъжките персонажи. Това е история за израстването и преодоляването на обстоятелствата в търсене на себе си. 

Романът е красиво написан, а гласът на героинята е увлекателен. Цирцея и нейните проблеми и премеждия като дъщеря, жена и майка са добре издържани и подобно на книгите на Стивън Фрай, новият досег с митовете и легендите, които така обичах като дете, е изключително приятен. Въпреки това втората част на историята беше малко протяжна, мислите на героинята стават повторяеми на моменти, а краят поне аз не го усетих като достатъчно селен. И все пак, всички герои са подобаващо развити и ако стилът ви грабне, книгата ще ви донесе няколко приятни следобеда. Особено ако тематично я четете на плажа като мен и не ви трябва много да си представите Цирцея сред морските пръски на нейния остров. 

What makes a good witch? It is mostly will. Will and hard work.

Comments

Популярни постове

Ода за лимона

Наесен изживявахме тиквени вълнения , сега идва ред на една ода за лимона! Както може би сте забелязали, навън слънцето пече, а термометрите отбелязват рекордни височини на много места в страната. Съответно последното, което би ми се искало, е да вися над печката или да се тъпча с тежки (макар и вкусни) манджи. В тези летни жеги ми се иска нещо леко и освежаващо, а не може цял сезон на домати и череши. Със своя характерен кисел аромат лимонът се оказа изключително подходящ за разхлаждане, така че днес ще ви споделя 4 лимонени рецепти. Освен че отговарят на максимата бързо-лесно-вкусно, сред рецептите има за всекиго по нещо - свежа лимонада за жарките следобеди, вкусна паста за вегетарианците, сочна сьомга за месоядците и десерт, който да ви върне в детството!  Свежа лимонада  Необходими продукти:  1 л. Вряла вода  Сокът от 3 лимона  Настърган джинджифил - на вкус Няколко свежи листенца мента  1 с.л. мед Начин на приготвяне:  Кипваш водата по предпочита...

Шак шак шука, фалафела е тука!

  Отдавна не сме споделяли рецепти, а храната е нещо много важно за нас, така че беше крайно време! Един от последните ни постове с рецепти е славната Ода за Лимона , която включва няколко свежи летни предложения. Тъй като отново е лято, пак сме на тема леки рецепти без много висене над печката, по възможност с добавения бонус да не вредят прекомерно на плажната фигура. Днешната рецепта, освен че отговаря на максимата бързо-лесно-вкусно, представлява и една по-здравословна алтернатива на сочни, мазни дюнери - а именно фалафел!  Без повече предисловия, ето я и рецептата.  Необходими продукти: За фалафела: 1 консерва нахут (без течността) 3 скилидки чесън 1 глава лук ½ с.л. сол ½ с.л. кимион ½ с.л. куркума ½ с.л. кориандър ½ с.л. черен пипер ½ с.л. магданоз 1 с.л. тахини Сокът от един малък лимон 2 с.л. сусам Останалите неща: Арабски питки, тортили, лаваш или някакъв друг вид плосък хляб Печени зеленчуци по желание - чушки, картофи (сладък картоф за бонус здравословни точки...

Тиквени вълнения

  Хелоуин дойде и замина, а с него и есента - сезона на тиквите - наближава своя край. Все още обаче по магазините се намират добри представители на този вкусен зеленчук, който намира приложение както в основни ястия, така и в десерти. И тъй като почти всеки знае що е то тиквеник (освен глупав човек), а абсолютно всеки знае колко вкусно и лесно се прави печена тиква с мед и орехи, в днешния кратък пост ще ви покажа две малко по-различни употреби на оранжевите гиганти. Ароматна тиквена супа Започваме с една лека, питателна и малко пикантна (ако решите) крем супа. Съставките са лесно достъпни, процесът на готвене - простичък, а резултатът е много вкусен. Рецептата е за двама, така че ако искате повече порции, увеличете количествата на всичко. Ще са ви нужни: Около половин кг нарязана тиква (най-добре Цигулка) Скилидка чесън Половин глава червен лук Един средно голям картоф 1-2 моркова Около 400 мл зеленчуков или пилешки бульон 1 дафинов лист Щипка захар Сол и пипер на вкус Лют сос Sr...