Skip to main content

Закуска за вечеря - защо пък не?

 

След закускообедите, време е за друго (не)стандартно предложение - закуска за вечеря! И по-точно палачинки. Но не какви да е, а спаначени, точно като за Попай Моряка. Освен че отговарят на любимата максима бързо-лесно-вкусно, тези палачинки са добър начин да вкарате още един скрит зеленчук в дневното меню и така да се доближите до заветните 5 a day. А и вместо с шоколад, тези палачинки правят невероятно свежа комбинация със салса (макар че имаме и сладко предложение в края на статията). Но да не се бавим повече, а да преминем към рецептите: 

Спаначени палачинки 

Необходими продукти: 

  • 2 яйца  

  • 1 чаша брашно  

  • ½ ч.л. бакпулвер

  • ¼ чаша вода 

  • 1 чаша спанак, нарязан на ситно

  • 1 глава лук

  • Чесън 

  • ½ чаша сирене

  • ½ ч.л. индийско орехче 

  • Сол

  • Черен пипер

Начин на приготвяне: 

Рецептата е супер лесна и бърза и в рамките на 20 минути ще имате готови 8 палачинки - напълно достатъчно за двама гладни герои. Разбиваме яйцата и към тях добавяме останалите съставки. Бъркаме до получаване на хомогенна смес и сме готови за горещия тиган. На палачинка се падат по 2-3 с.л. от сместа и се пържат от двете страни до златисто. Воала! 

Салса 

Необходими продукти: 

  • 3 домата

  • 1 люта чушка 

  • Лук

  • Чесън 

  • 2 с.л. кориандър 

  • 2 с.л. лимонов сок

  • Сол

  • Черен пипер

Начин на приготвяне: 

Подобно на предната рецепта, и тук просто омешваме хубаво всички предварително нарязани продукти. Вместо в тигана обаче ги оставяме в хладилника за поне 2 часа (но ако сте много гладни, може и по-малко).

Бонус предложение 

Ако все пак ви се хапва сладко, може да заместите салсата с кленов сироп - сиренцето в палачинките много си ходи с него. А както знаем, кленовият сироп върви добре и с бекон :) 

Ако искате да видите и другите ни кулинарни предложения, цък тук

А вие хапвате ли понякога закуска за вечеря?

Comments

Популярни постове

Ода за лимона

Наесен изживявахме тиквени вълнения , сега идва ред на една ода за лимона! Както може би сте забелязали, навън слънцето пече, а термометрите отбелязват рекордни височини на много места в страната. Съответно последното, което би ми се искало, е да вися над печката или да се тъпча с тежки (макар и вкусни) манджи. В тези летни жеги ми се иска нещо леко и освежаващо, а не може цял сезон на домати и череши. Със своя характерен кисел аромат лимонът се оказа изключително подходящ за разхлаждане, така че днес ще ви споделя 4 лимонени рецепти. Освен че отговарят на максимата бързо-лесно-вкусно, сред рецептите има за всекиго по нещо - свежа лимонада за жарките следобеди, вкусна паста за вегетарианците, сочна сьомга за месоядците и десерт, който да ви върне в детството!  Свежа лимонада  Необходими продукти:  1 л. Вряла вода  Сокът от 3 лимона  Настърган джинджифил - на вкус Няколко свежи листенца мента  1 с.л. мед Начин на приготвяне:  Кипваш водата по предпочита...

Тиквени вълнения

  Хелоуин дойде и замина, а с него и есента - сезона на тиквите - наближава своя край. Все още обаче по магазините се намират добри представители на този вкусен зеленчук, който намира приложение както в основни ястия, така и в десерти. И тъй като почти всеки знае що е то тиквеник (освен глупав човек), а абсолютно всеки знае колко вкусно и лесно се прави печена тиква с мед и орехи, в днешния кратък пост ще ви покажа две малко по-различни употреби на оранжевите гиганти. Ароматна тиквена супа Започваме с една лека, питателна и малко пикантна (ако решите) крем супа. Съставките са лесно достъпни, процесът на готвене - простичък, а резултатът е много вкусен. Рецептата е за двама, така че ако искате повече порции, увеличете количествата на всичко. Ще са ви нужни: Около половин кг нарязана тиква (най-добре Цигулка) Скилидка чесън Половин глава червен лук Един средно голям картоф 1-2 моркова Около 400 мл зеленчуков или пилешки бульон 1 дафинов лист Щипка захар Сол и пипер на вкус Лют сос Sr...

Шак шак шука, фалафела е тука!

  Отдавна не сме споделяли рецепти, а храната е нещо много важно за нас, така че беше крайно време! Един от последните ни постове с рецепти е славната Ода за Лимона , която включва няколко свежи летни предложения. Тъй като отново е лято, пак сме на тема леки рецепти без много висене над печката, по възможност с добавения бонус да не вредят прекомерно на плажната фигура. Днешната рецепта, освен че отговаря на максимата бързо-лесно-вкусно, представлява и една по-здравословна алтернатива на сочни, мазни дюнери - а именно фалафел!  Без повече предисловия, ето я и рецептата.  Необходими продукти: За фалафела: 1 консерва нахут (без течността) 3 скилидки чесън 1 глава лук ½ с.л. сол ½ с.л. кимион ½ с.л. куркума ½ с.л. кориандър ½ с.л. черен пипер ½ с.л. магданоз 1 с.л. тахини Сокът от един малък лимон 2 с.л. сусам Останалите неща: Арабски питки, тортили, лаваш или някакъв друг вид плосък хляб Печени зеленчуци по желание - чушки, картофи (сладък картоф за бонус здравословни точки...