Skip to main content

Star Eater, Kerstin Hall

Star Eater на Kerstin Hall e интересен феномен – книга, която прочетох супер бързо и ми беше много интересна в началото, но чиято втора половина беше по-скоро разочароваща. 

Това е историята на бюрократичен ордер от магически монахини, които трябва да ядат плътта на майките си, за да поддържат магическите си способности. Към тези неприятни задължения добавяме и ежемесечните насилствени опити на сестрите да заченат. Съвкупяването с мъже обаче има неудобен страничен ефект, който превръща мъжете в безсмъртни чудовища. Така че животът на сестра Елфреда хич не е песен дори преди тя да се забърка в политическите интриги, разтърсващи ордена. 

Както казах, книгата беше много приятна за четене (до едно време) и това се дължи главно на приятния стил на авторката и начина, по който бавно и постепенно ни разкрива неща за света и героите. Освен това историята си има от всичко по малко – орден с ужасяващи практики, чудовища, обречена любов, бисексуално общество, интриги, епика – и всичко това в един напълно самостоятелен роман. Прекалено много неща обаче работеха срещу него, като основните фактори са два. 

На първо място, функцията на сестрите и нуждата от тяхната магия е напълно неясна до средата на книгата, когато мимоходом ни е казан един много важен детайл – магията на сестрите държи целия обитаем свят във въздуха над останалата земя, където изхвърлят заразените мъже. За нещастие този дребен детайл играе ключова роля в последвалата развръзка, която идва като гръм от ясно небе. Текстът не предоставя на читателя достатъчно ясно представа за света и неговата историята, така че всички обрати служат по-скоро като енциклопедично запознаване с нужната информация. Това води до голям дисонанс между емоционалната реакция на героите и безчувственото объркване у читателя.

Вторият проблемен фактор са героите. Заради тъмните практики на ордена романът е таргетиран специфично към възрастни читатели. Героите обаче не са на същото ниво – повечето са инфантилни и прекалено драматични, истински приятелства се завързват в рамките на 5 минути, любовната драма е прекалено наивна, а голяма част от диалозите звучат доста детински. 

Завършекът на романа също беше изключително разочароващ, защото всички поставени проблеми се разрешиха изневиделица и някак незаслужено, само и само да има щастлив край. В заключение, макар и да се насладих на част от произведението, накрая остана само чувството за неудовлетвореност.

Comments

Популярни постове

Ода за лимона

Наесен изживявахме тиквени вълнения , сега идва ред на една ода за лимона! Както може би сте забелязали, навън слънцето пече, а термометрите отбелязват рекордни височини на много места в страната. Съответно последното, което би ми се искало, е да вися над печката или да се тъпча с тежки (макар и вкусни) манджи. В тези летни жеги ми се иска нещо леко и освежаващо, а не може цял сезон на домати и череши. Със своя характерен кисел аромат лимонът се оказа изключително подходящ за разхлаждане, така че днес ще ви споделя 4 лимонени рецепти. Освен че отговарят на максимата бързо-лесно-вкусно, сред рецептите има за всекиго по нещо - свежа лимонада за жарките следобеди, вкусна паста за вегетарианците, сочна сьомга за месоядците и десерт, който да ви върне в детството!  Свежа лимонада  Необходими продукти:  1 л. Вряла вода  Сокът от 3 лимона  Настърган джинджифил - на вкус Няколко свежи листенца мента  1 с.л. мед Начин на приготвяне:  Кипваш водата по предпочита...

Тиквени вълнения

  Хелоуин дойде и замина, а с него и есента - сезона на тиквите - наближава своя край. Все още обаче по магазините се намират добри представители на този вкусен зеленчук, който намира приложение както в основни ястия, така и в десерти. И тъй като почти всеки знае що е то тиквеник (освен глупав човек), а абсолютно всеки знае колко вкусно и лесно се прави печена тиква с мед и орехи, в днешния кратък пост ще ви покажа две малко по-различни употреби на оранжевите гиганти. Ароматна тиквена супа Започваме с една лека, питателна и малко пикантна (ако решите) крем супа. Съставките са лесно достъпни, процесът на готвене - простичък, а резултатът е много вкусен. Рецептата е за двама, така че ако искате повече порции, увеличете количествата на всичко. Ще са ви нужни: Около половин кг нарязана тиква (най-добре Цигулка) Скилидка чесън Половин глава червен лук Един средно голям картоф 1-2 моркова Около 400 мл зеленчуков или пилешки бульон 1 дафинов лист Щипка захар Сол и пипер на вкус Лют сос Sr...

Шак шак шука, фалафела е тука!

  Отдавна не сме споделяли рецепти, а храната е нещо много важно за нас, така че беше крайно време! Един от последните ни постове с рецепти е славната Ода за Лимона , която включва няколко свежи летни предложения. Тъй като отново е лято, пак сме на тема леки рецепти без много висене над печката, по възможност с добавения бонус да не вредят прекомерно на плажната фигура. Днешната рецепта, освен че отговаря на максимата бързо-лесно-вкусно, представлява и една по-здравословна алтернатива на сочни, мазни дюнери - а именно фалафел!  Без повече предисловия, ето я и рецептата.  Необходими продукти: За фалафела: 1 консерва нахут (без течността) 3 скилидки чесън 1 глава лук ½ с.л. сол ½ с.л. кимион ½ с.л. куркума ½ с.л. кориандър ½ с.л. черен пипер ½ с.л. магданоз 1 с.л. тахини Сокът от един малък лимон 2 с.л. сусам Останалите неща: Арабски питки, тортили, лаваш или някакъв друг вид плосък хляб Печени зеленчуци по желание - чушки, картофи (сладък картоф за бонус здравословни точки...