Skip to main content

Професия: вещица, Олга Громико

 

  • О, богове, Волха, кога в теб ще се събуди зрялата жена?

  • Tолкова ли ви пречи нейното хъркане?

Всеки здравомислещ човек е напълно убеден: вампирите много обичат човешка кръв, а мразят чесън, трепетлика и слънчева светлина. Интересно, а какво ли мислят по този въпрос самите вампири? Ооо, те биха разказали с най-голямо удоволствие, стига да се намери достатъчно безпристрастен и храбър слушател! За наше щастие разполагаме с точно такъв слушател във формата на една от възпитаничките на Старминската Школа за Магьосници, Пророчици и Билкарки – Волха Редная. Тя е изпратена на мисия да разузнае мистериозното изчезване на всички магове от едно вампирско село, а междувременно и да проведе някой и друг експеримент и да си напише дипломната работа.

Още от първата глава ни става ясно в какво сме се забъркали – на път за вампирското село нашата храбра героиня се справя с нападналия я крадец (като скоропостижно го ограбва) и като опитен шпионин дискретно отваря изпратеното по нея писмо (уви, написано с невидимо мастило, защото все пак си я познават). От тук насетне се навързва откачена поредица от случки, поднесени със свежото чувство за хумор на авторката, и не малко бой, в който Волха смело се хвърля, макар и често да забравя заклинанията си баш в разгара на битката.

Книжката на Издателство Книжко не е епично фентъзи, пълно с реализъм или брутализъм, както е така модерно в момента. Това е преди всичко една хумористична книжка, която си поставя за цел да се забавлява, и смея да твърдя, че я постига. Трудно е да сравняваш когото и да било с Тери Пратчет, но ако сте негови почитатели, може да дадете шанс и на Олга Громико. Книгата е първа от поредица, но въпреки това е достатъчно завършена и самостоятелна. Пък и самото издание е доволно дебело и се затваря с едно много задоволително “туп!”


Comments

Популярни постове

Ода за лимона

Наесен изживявахме тиквени вълнения , сега идва ред на една ода за лимона! Както може би сте забелязали, навън слънцето пече, а термометрите отбелязват рекордни височини на много места в страната. Съответно последното, което би ми се искало, е да вися над печката или да се тъпча с тежки (макар и вкусни) манджи. В тези летни жеги ми се иска нещо леко и освежаващо, а не може цял сезон на домати и череши. Със своя характерен кисел аромат лимонът се оказа изключително подходящ за разхлаждане, така че днес ще ви споделя 4 лимонени рецепти. Освен че отговарят на максимата бързо-лесно-вкусно, сред рецептите има за всекиго по нещо - свежа лимонада за жарките следобеди, вкусна паста за вегетарианците, сочна сьомга за месоядците и десерт, който да ви върне в детството!  Свежа лимонада  Необходими продукти:  1 л. Вряла вода  Сокът от 3 лимона  Настърган джинджифил - на вкус Няколко свежи листенца мента  1 с.л. мед Начин на приготвяне:  Кипваш водата по предпочита...

Шак шак шука, фалафела е тука!

  Отдавна не сме споделяли рецепти, а храната е нещо много важно за нас, така че беше крайно време! Един от последните ни постове с рецепти е славната Ода за Лимона , която включва няколко свежи летни предложения. Тъй като отново е лято, пак сме на тема леки рецепти без много висене над печката, по възможност с добавения бонус да не вредят прекомерно на плажната фигура. Днешната рецепта, освен че отговаря на максимата бързо-лесно-вкусно, представлява и една по-здравословна алтернатива на сочни, мазни дюнери - а именно фалафел!  Без повече предисловия, ето я и рецептата.  Необходими продукти: За фалафела: 1 консерва нахут (без течността) 3 скилидки чесън 1 глава лук ½ с.л. сол ½ с.л. кимион ½ с.л. куркума ½ с.л. кориандър ½ с.л. черен пипер ½ с.л. магданоз 1 с.л. тахини Сокът от един малък лимон 2 с.л. сусам Останалите неща: Арабски питки, тортили, лаваш или някакъв друг вид плосък хляб Печени зеленчуци по желание - чушки, картофи (сладък картоф за бонус здравословни точки...

Тиквени вълнения

  Хелоуин дойде и замина, а с него и есента - сезона на тиквите - наближава своя край. Все още обаче по магазините се намират добри представители на този вкусен зеленчук, който намира приложение както в основни ястия, така и в десерти. И тъй като почти всеки знае що е то тиквеник (освен глупав човек), а абсолютно всеки знае колко вкусно и лесно се прави печена тиква с мед и орехи, в днешния кратък пост ще ви покажа две малко по-различни употреби на оранжевите гиганти. Ароматна тиквена супа Започваме с една лека, питателна и малко пикантна (ако решите) крем супа. Съставките са лесно достъпни, процесът на готвене - простичък, а резултатът е много вкусен. Рецептата е за двама, така че ако искате повече порции, увеличете количествата на всичко. Ще са ви нужни: Около половин кг нарязана тиква (най-добре Цигулка) Скилидка чесън Половин глава червен лук Един средно голям картоф 1-2 моркова Около 400 мл зеленчуков или пилешки бульон 1 дафинов лист Щипка захар Сол и пипер на вкус Лют сос Sr...