Skip to main content

Малка немска приказка - Esslingen am Neckar

 




Една от най-хубавите изненади в живота е на чист късмет да се озовете на интересно и ново място, за чието съществуване дори не сте и подозирали. Еслинген беше моята първа (и надявам се не последна) такава изненада за годината. Това е едно очарователно немско градче, кацнало на река Некар на 10 километра от центъра на Щутгарт. В продължение на много векове Еслинген процъфтява като търговски център и свободен имперски град, а днес разходка по улиците му е като разходка в миналото. Ако някога се озовете наблизо, задължително минете да го разгледате! А защо, ще ви обясня по-долу. 

Wolfstor

Пощенска картичка от 1917. Source: wikipedia 

Започваме нашата разходка от Вълчата порта - най-старата защитна кула в Еслинген. Издигната през 1220, тя е бранела търговския път през града. Ако от нея поемем надясно, ще се озовем в модерната част на града и централната пазарна улица, пълна с магазини за дрехи и дюнери (основните нужди на модерния немски гражданин). Но ако поемем наляво, ще се озовем в стария град. 

Half-timbered houses

Още при първата стъпка в стария град на Еслинген впечатление правят така наречените Half-timbered houses. Тези типични сгради придават на градчето невероятно красив и романтичен вид и е трудно човек да не изпита чувството, че е прекрачил през вълшебно огледало в един приказен свят, пълен с медени къщички. Еслинген е дом на едни от най-старите къщи от този вид в Германия, датиращи още от 13ти век. Непременно се разходете по калдаръмените улички, за да се потопите в средновековната атмосфера на това градче.

Altes Rathaus


Сред красивите стари сгради в центъра се е сгушило, разбира се, и старото кметство - всъщност едно от най-старите в Германия. Отново построена в същия стил и увенчана с часовникова кула, кокетната ярко-червена сграда датира от двадесетте години на 15ти век. По онова време, залата на съвета се е помещава на горния етаж, а на приземния се е въртяла търговия и са се събирали данъци.

Marktplatz и Rathausplatz

В самото сърце на стария град и в непосредствена близост един до друг се намират два площада - този на кметството и пазарния. Няма нужда да ви казвам, че най-добрия ден да посетите Еслинген е пазарния ден! През декември можете да се насладите на известния немски коледен базар, който се отличава  с едно прекрасно допълнение - средновековни стоки и занаяти! За голямо мое съжаление не посетих Еслинген в правилния момент, за да ви разкажа повече от първа ръка, но тъкмо ще имам причина да се върна някой ден. 

И все пак, обрамчени от кметството, 3 красиви църкви и множество чаровни къщи, двата площада са като излезли от приказка по всяко време на годината.

Stadtkirche (и други -кирхета)


Независимо дали обичате да разглеждате църкви по принцип, не бива да пропуснете готическата църква Stadtkirche St. Dionys, чиито две извисяващи се кули са най-забележителното нещо на хоризонта (както се вижда на нощната панорама горе).

Малко встрани от нея се намира и Frauenkirche, чиято архитектура е не по-малко впечатляваща. Завършена през 1515 след над 200 години строеж, това е най-”новата” църква в града. 

Franziskanerkirche пък е най-невзрачната от трите църкви, обрамчващи площада, но и тя не е без своите забележителности - прозорци с витражи от 1320г. са изписани със специфичен жълт нюанс, появил се в Париж само няколко години преди това, което показва, че Еслинген е бил начело на изкуството в района по това време.

Esslinger Burg

Source: shutterstock

И разбира се, закъде сме без местната крепост? Кацнала на хълма над стария град, крепостта държи Еслинген под зоркия си поглед и неведнъж е отблъсквала нападатели. Най-забележителната  част от нея са двете кули "Hochwacht" (Висока наблюдателна кула от 14ти век, вляво) и "Dicker Turm" (Дебеланката от 16ти век, вдясно) и защитната стена, която ги свързва. Вход няма, така че може да се разходите по стената по всяко време на деня или нощта, а от там се открива страхотна гледка към града долу и старото кметство и църквата. Най-краткият път до стената е посредством едни наглед безкрайни стълби, но гледката си заслужава. Пък и самото изкачване и постепенно откриващата се гледка към Дебеланката  е запомнящо се. От другата страна на стената има чудесен парк за разходка. 


Финал на малката немска приказка

Времето, с което разполагах в Еслинген беше крайно ограничено, така че далеч не успях да посетя всичко. Сред другите забележителности, които заслужават внимание, са: 

  • Разходка по Klein Venedig (Малката Венеция), улица с изцяло автентични къщи от 15ти век по протежението на река Некар;

  • Посещение на музея до църквата St. Dionys, където могат да се видят изкопаните крипти на оригиналната църква от 8ми и 10ти век;

  • Отпиване от Kessler Sekt, местното газирано вино;

  • И разбира се, гореспоменатите базари.

Но затова ще трябва да се върна някой друг път! Надявам се текстът ви е донесъл щипка вдъхновение в тези по-заспали месеци от годината и е разпалил във вас желанието да пътувате. Накъде ще ви отведе вашето следващо приключение?


Comments

Популярни постове

Ковачевица - параклиси, водопади, механи

В последно време (и за да сме по-точни, в последните десет години), западно-родопските села Лещен и Ковачевица станаха популярни дестинации за селски туризъм благодарение на запазения старовремски стил на строителство. За съжаление, популярността донесе със себе си ненужни инвестиции и сред наистина красивите селски къщи с каменни основи и дървени чардаци започнаха да се издигат и големички хотели, които само привидно спазват естетиката на отминалото време... а всъщност се строят с класически бетонни блокчета и цимент. Чарът на старовремските стаи с огнища също е поизгубен и в тези нови постройки е по-вероятно да ви посрещне далеч не толкова романтичната топлина на климатик. Но цялата тази тема ще си я запазя за друг път. Днес ще говорим за нещо по-положително и интересно. Ако сте били път до района с идеята да останете за няколко нощувки, бързо ще откриете, че всъщност няма много неща за правене и виждане. И двете селца могат преспокойно да се разгледат в рамките на 2-3 часа, а при же

Киберпънк 2019

Или как у нас отново може да държите в ръце стойностно списание, от фенове за фенове. За повечето хора, думата „киберпънк“ извиква един сборен образ в съзнанието им: мрачен, безкраен пейзаж от ярки неонови надписи върху огромни небостъргачи, усещане за мръсотия и упадък въпреки наличната висока технологичност, и едно много отчетливо разделение на света между имащите всичко – отгоре, и нямащите нищо – отдолу, където монолитните структури не им позволяват да се насладят дори на нещо толкова обикновено като дневната светлина. Този образ до голяма степен е създаден благодарение на две феноменални творби, на които ще се спра след малко. Моите първи асоциации за „киберпънк“ са малко по-различни. Като малък прекарвах достатъчно голяма част от времето си в поредната видео игра, за да се самоопределям като геймър. През вече далечната 2002 г. попаднах на Paradise Cracked – една обективно посредствена, руска ролева игра, развиваща се в типично киберпънков сетинг, с може би най-лошия дубл

На море край Бургас - струва ли си да изберем българското?

  След като опитахме красотите на гръцкото Беломорие , както обещахме - идва ред на родното Черно море. В рамките на една чудесна седмица през август, в която улучихме страхотно време, се насладихме на редица плажни дестинации. И тъй като успяхме да пробваме доста популярни местенца по южната част на родното море, този път ще раздаваме и оценки! Отпускарският сезон е в края си, но като се оглеждате за дестинации догодина, ще имате този безценен ориентир за това към кои места да се отправите според предпочитанията и нуждите си. Ще започнем директно с нашата “главна база”, а именно Бургас - идеалната отправна точка Повечето летовници си избират една дестинация и прекарват цялата си почивка на нея, най-много сменяйки “плаж 1” с “плаж 2” на съответния курорт. За желаещите разнообразие авантюристи като нас обаче това звучи прекалено скучно - така че решихме да спим в Бургас и всеки ден да се отправяме на различно приключение по южното Черноморие. Освен това в най-добрия град за живеене (ye