Още от началото предупреждавам –
тази статия не е за хората, които обичат точните науки. Признавам си, че като
готвач рядко използвам мерило, въпреки че разполагам с теглилка, канчета,
мерителни лъжици и прочие. За мен приготвянето на храна е по-скоро изкуство, от
колкото математика – обичам да усещам съставките между пръстите си и
задължително се опитва с лъжичка във всеки нов етап от ястието! Аз пак се
отплеснах, ама поне ви предупредих, пък и вече знаете какво е отношението ми
към готвенето – това или ще ви накара да опитате моите предложения, или тотално
ще ви откаже да дочетете написано. Е, поне обещавам да има картинки – от личния
архив!
След като приключихме със секция
„Внимание!“ е време и да преминем към същината – рецептите. Решихме да започнем
тази серия от статии, защото и двамата с Дани си падаме малко любители
гастрономи, а и покрай тази пандемия зачестиха и кулинарните ни приключения
около печката. Този път мисля да споделя с вас няколко изпитани рецепти, които
са бързи, вкусни и с лесни за намиране продукти. Обещавам по-нататък в някоя
друга статия да опиша и как приготвям любими ястия от любими готвачи като Андре Токев и Гордън Рамзи.
Както гласи и заглавието, ще
минем през рецепти за трите типични дневни хранения. Започваме със Закуската, а тя е … *добави барабанен
удар тук* … бананови палачинки!
Обичам да ги приготвям често, защото са бързи и изключително вкусни.
Необходими продукти за 1 порция /6-8 малки палачинки/:
- • 1 банан /добре узрял, мек/
- • 1 яйце /аз ползвам размер L/
- • Овесени ядки /на око/
- • Прясно (или Ядково) мляко /на око/
- • Сезонни плодове и мед (или кленов сироп)
Начин на приготвяне:
- • Загрейте тигана (препоръчително от плоските, за палачинки и омлети, че с други съм пробвал и понякога не стават толкова лесно). Моят котлон е с 6 степени и го загрявам на максималната, а когато вече сипвам сместа – го намалям на 4, за да не загарят.
- • Всички продукти се смесват директно в блендер. Първо чукваме яйцето, след това разкъсваме банана на малки парченца, слагаме овесените ядки и накрая поливаме всичко с млякото, като аз често използвам кокосово мляко или смес кокос и бадем.
- • Блендираме, докато всичко се разбие добре и консистенцията не е прекалено течна. Когато поднете с пръст, трябва сместа бавно да почне да капе. Ако ви се струва прекалено рядка – добавете още малко овесени ядки и блендирайте пак.
- • Върху вече загрятият котлон слагам една чаена лъжичка кокосово масло и го разстилам по повърхността. След това директно изсипвам сместа от блендера като образувам три малки палачинки. Изсипвайте сместа в една точка и тя би трябвало да се разстеля настрани и да образува кръг.
- • Когато почват да сe образуват балончета/дупчици по повърхността на палачинките, това означава, че е време да ги обърнете. Аз ги обръщам с дървена лъжица и лека помощ от вилица. Имайте предвид, че са доста меки, така че внимавайте да не ги разкъсате. Именно за това и се правят по-малки, за да може лесно да се обръщат.
- • Повторете горните 2 стъпки, докато сместа свърши.
Докато палачинките са още топли,
може да сложите по малко мед върху всяка или просто накрая да ги залеете
с кленов сироп. По желание, гарнирайте със сезонни плодове (препоръчително
по-меки - малини, боровинки, праскови, кайсии), за да получите една завършена и пълноценна закуска. Е, не забравяйте и кафето
или пък чаят – който, каквото му допада, ние тук няма да ви съдим.
За Обяд ще ви предложа нещо, което си признавам, че откраднах като
идея от Хумусбара. Преминавам директно към рецептата за Чили кон карне върху хумус.
Необходими продукти за около 4
обилни порции:
За хумусът:
- • Голям буркан консервиран нахут
- • 1 голям лимон
- • 1 супена лъжица тахан (по ваш избор)
- • Сол на вкус
- • Зехтин
За чилито:
- • 500 грама кайма (смес 60/40 или телешка)
- • 1 голяма глава червен лук
- • Малка консерва царевица (аз взимам Бондюел)
- • Голяма консерва червен боб (отново взимам Бондюел)
- • 2-3 моркова
- • 1-2 червени чушки (по желание – може и 1 люта чушка)
- • Домати (вариантите са няколко – консервирани, сок или голям пресен домат)
- • Подправки – сол, черен пипер, червен пипер, къри, куркума (по ваше желание може да ползвате и други)
- • Олио и/или масло
Начин на приготвяне:
Хумус:
- • Измиваме консервираният нахут, като по ваше желание може да отстраните люспите. Не е задължително, защото е времеемко, но имайте предвид, че така се получава по фина текстура на хумуса.
- • Аз използвам оразмерителна кана и пасатор, но вие може да използвате каквото ви е удобно или ако желаете дори блендер.
- • Слагам измитият нахут в каната, посолявам, изстисквам лимона и добавям лъжицата тахан, като леко разбърквам всичко това. Накрая доливаме със зехтин, като гледам нивото на зехтина да е с около 1 пръст под нивото на нахута, за да се получи добра консистенция. Ако мислите, че така зехтина е прекалено много – може предварително да отделите част от соса на консервирания нахут и да го използвате за доливане заедно със зехтина.
- • Всичко това се пасира до получаване на фина текстура. Опитайте на вкус и по преценка може да добавите още сол, зехтин и/или лимонов сок.
Чили кон карне:
- • Нарязваме лукът, морковите и чушките. Загряваме олио (+ 1 лъжица масло, по желание) и запържваме нарязаните зеленчуци.
- • Когато зеленчуците поомекнат, добавяме каймата.
- • Междувременно, ако сте избрали да използвате пресен домат, обелете го и го нарежете на ситно, като не забравяйте да добавите и соса от домата към ястието.
- • Когато каймата се запържи достатъчно, добавяме доматите и подправките. Разбъркайте добре и оставете да покъкри за 4-5 минути.
- • След това добавете бобът и царевицата и разбъркайте отново. Оставете да покъкри още 2-3 минути, след което можете да отстраните от котлона.
- • Не забравяйте да опитате на вкус и да добавите необходимите подправки, ако мислите, че нещо ви липсва или не е достатъчно.
Сервирах го в чинията по следният
начин – оформих кладенче с хумуса, а в средата добавих от чилито.
Препоръчвам ви да запечете на тигана една тортилена питка и да я разрежете на
6-8 парчета – идеално е за загребване, вместо виличка. Уверете се, че
загребвате и от двете ястия в чинията, за да може максимално да се насладите на
вкусовете.
Въпреки, че рядко го спазвам, аз
съм на мнение, че вечерята трябва да е нещо по-леко. Ако сте като мен и не
готвите за 3+ човека, това значи, че вечерята ви е почти готова! В тази статия
ви предлагам да опитате Лятна салата и
Хумус с моркови.
Салатата за двама се състои от 2
големи домата, 2 краставици, 1 зелена чушка, 1 авокадо и каперси. За овкусяване
използвам зехтин, сок от нар и сол. Аз лично обичам да беля доматите и
краставиците, но това е по желание. Авокадото режа на кубчета – то не трябва да
бъде прекалено меко (като за гуакамоле), но не трябва и да е твърде зелено.
Нарязваме всичко на средно големи парчета, овкусяваме и завършваме като
добавяме 20-25 зърна каперси. Готово - имаме една страхотна, бърза и вкусна
салата!
Като казах Хумус с моркови, нямах предвид да ги пасираме заедно с останалите
продукти, въпреки че и това съм виждал като опция. Вместо това, аз обелвам и
нарязвам по дължина, като от 1 средно голям морков правя 4 „пръчици“. Използвам
ги, за да загребвам от хумуса и става много приятно, леко и здравословно. Ако
ви е останал хумус от обяд – вечерята е готова, ако ли не – повторете
упражнението от по-рано през деня.
Надявам се да ви е харесало моето меню! Ще се радвам да споделите в коментарите дали искате да виждате повече статии с рецепти и дали ви харесва форматът на тази статия.
Comments
Post a Comment