Отдавна не сме споделяли рецепти, а храната е нещо много важно за нас, така че беше крайно време! Един от последните ни постове с рецепти е славната Ода за Лимона, която включва няколко свежи летни предложения. Тъй като отново е лято, пак сме на тема леки рецепти без много висене над печката, по възможност с добавения бонус да не вредят прекомерно на плажната фигура. Днешната рецепта, освен че отговаря на максимата бързо-лесно-вкусно, представлява и една по-здравословна алтернатива на сочни, мазни дюнери - а именно фалафел!
Без повече предисловия, ето я и рецептата.
Необходими продукти:
За фалафела:
1 консерва нахут (без течността)
3 скилидки чесън
1 глава лук
½ с.л. сол
½ с.л. кимион
½ с.л. куркума
½ с.л. кориандър
½ с.л. черен пипер
½ с.л. магданоз
1 с.л. тахини
Сокът от един малък лимон
2 с.л. сусам
Останалите неща:
Арабски питки, тортили, лаваш или някакъв друг вид плосък хляб
Печени зеленчуци по желание - чушки, картофи (сладък картоф за бонус здравословни точки)
Свежи зеленчуци също по желание - червено цвекло, зеле, домати, краставици, лук
Сос по желание
Лютичко - че как иначе!
Начин на приготвяне:
Продуктите за фалафелите се слагат в блендер и се пасират. Внимавайте да не стане на пюре!
Пасираната смес се оставя да стегне за 30 мин в хладилник. Ако ви гони глад, според моите експерименти тази стъпка не е задължителна - особено ако печем, а не пържим.
От сместа оформяте малка кръгли кюфтенца и ги нареждате в тавичка. Пекат се на 220 °C за 25 мин. Дори няма нужда от мазнина, ако се използва хартия за печене!
Тук е моментът да приготвите и печените зеленчуци - за същото време и на същата температура. Само трябва да са нарязани на дребно и овкусени (сол, пипер и малко мазнина като минимум).
Сглобяваме. И добър апетит!
А ако искате да пробвате и вариант с месце, вижте тук за два варианта с пилешко.
Comments
Post a Comment