Skip to main content

Шак шак шука, фалафела е тука!

 

Отдавна не сме споделяли рецепти, а храната е нещо много важно за нас, така че беше крайно време! Един от последните ни постове с рецепти е славната Ода за Лимона, която включва няколко свежи летни предложения. Тъй като отново е лято, пак сме на тема леки рецепти без много висене над печката, по възможност с добавения бонус да не вредят прекомерно на плажната фигура. Днешната рецепта, освен че отговаря на максимата бързо-лесно-вкусно, представлява и една по-здравословна алтернатива на сочни, мазни дюнери - а именно фалафел! 

Без повече предисловия, ето я и рецептата. 

Необходими продукти:

За фалафела:

  • 1 консерва нахут (без течността)

  • 3 скилидки чесън

  • 1 глава лук

  • ½ с.л. сол

  • ½ с.л. кимион

  • ½ с.л. куркума

  • ½ с.л. кориандър

  • ½ с.л. черен пипер

  • ½ с.л. магданоз

  • 1 с.л. тахини

  • Сокът от един малък лимон

  • 2 с.л. сусам

Останалите неща:

  • Арабски питки, тортили, лаваш или някакъв друг вид плосък хляб

  • Печени зеленчуци по желание - чушки, картофи (сладък картоф за бонус здравословни точки)

  • Свежи зеленчуци също по желание - червено цвекло, зеле, домати, краставици, лук

  • Сос по желание

  • Лютичко - че как иначе!

Начин на приготвяне: 

  1. Продуктите за фалафелите се слагат в блендер и се пасират. Внимавайте да не стане на пюре!

  2. Пасираната смес се оставя да стегне за 30 мин в хладилник. Ако ви гони глад, според моите експерименти тази стъпка не е задължителна - особено ако печем, а не пържим.

  3. От сместа оформяте малка кръгли кюфтенца и ги нареждате в тавичка. Пекат се на 220 °C за 25 мин. Дори няма нужда от мазнина, ако се използва хартия за печене! 

  4. Тук е моментът да приготвите и печените зеленчуци - за същото време и на същата температура. Само трябва да са нарязани на дребно и овкусени (сол, пипер и малко мазнина като минимум). 

  5. Сглобяваме. И добър апетит!

А ако искате да пробвате и вариант с месце, вижте тук за два варианта с пилешко.


Comments

Популярни постове

Ода за лимона

Наесен изживявахме тиквени вълнения , сега идва ред на една ода за лимона! Както може би сте забелязали, навън слънцето пече, а термометрите отбелязват рекордни височини на много места в страната. Съответно последното, което би ми се искало, е да вися над печката или да се тъпча с тежки (макар и вкусни) манджи. В тези летни жеги ми се иска нещо леко и освежаващо, а не може цял сезон на домати и череши. Със своя характерен кисел аромат лимонът се оказа изключително подходящ за разхлаждане, така че днес ще ви споделя 4 лимонени рецепти. Освен че отговарят на максимата бързо-лесно-вкусно, сред рецептите има за всекиго по нещо - свежа лимонада за жарките следобеди, вкусна паста за вегетарианците, сочна сьомга за месоядците и десерт, който да ви върне в детството!  Свежа лимонада  Необходими продукти:  1 л. Вряла вода  Сокът от 3 лимона  Настърган джинджифил - на вкус Няколко свежи листенца мента  1 с.л. мед Начин на приготвяне:  Кипваш водата по предпочита...

Тиквени вълнения

  Хелоуин дойде и замина, а с него и есента - сезона на тиквите - наближава своя край. Все още обаче по магазините се намират добри представители на този вкусен зеленчук, който намира приложение както в основни ястия, така и в десерти. И тъй като почти всеки знае що е то тиквеник (освен глупав човек), а абсолютно всеки знае колко вкусно и лесно се прави печена тиква с мед и орехи, в днешния кратък пост ще ви покажа две малко по-различни употреби на оранжевите гиганти. Ароматна тиквена супа Започваме с една лека, питателна и малко пикантна (ако решите) крем супа. Съставките са лесно достъпни, процесът на готвене - простичък, а резултатът е много вкусен. Рецептата е за двама, така че ако искате повече порции, увеличете количествата на всичко. Ще са ви нужни: Около половин кг нарязана тиква (най-добре Цигулка) Скилидка чесън Половин глава червен лук Един средно голям картоф 1-2 моркова Около 400 мл зеленчуков или пилешки бульон 1 дафинов лист Щипка захар Сол и пипер на вкус Лют сос Sr...