Skip to main content

Словесни клопки

По стечение на обстоятелствата досега сме ви разказвали основно за бордови игри, подходящи за двама души. Е, дойде време и за една парти-игра! 

Когато група приятели се събере в домашна обстановка, неизбежно се стига до игра на асоциации или филми. Това са от типа игри, при които максимата “колкото повече, толкова повече” важи с пълна сила, а ако се комбинират с коктейли или шотове, получавате бонус забавление! Плюс е и че тези игри не изискват игрално поле и жетончета, така че можете да играете винаги и навсякъде (стига да имате листчета и химикалка), и дори хора, които принципно реагират с разочарована въздишка на всяко  предложение за game night, са повече от ентусиазирани играчи. Единствената възможна спънка е измислянето на думичките за обясняване… нещо дребно, но хич немаловажно!

И тук идва ред на Словесни клопки

КАКВО ПРАВИМ СЕГА? 

На пръв поглед, Словесни клопки е точно игра на асоциации, само че с игрално поле под формата на фентъзи dungeon. Играчите се разделят на два отбора и се редуват да обясняват чрез асоциации една дума за 45 секунди. Ако твоят отбор успее да отгатне думата правилно, преминавате на следващото ниво на dungeon-а, а на последното ниво, естествено, ви очаква големият Бос. Това, което кара играта да изпъква, са две малки, но съществени добавки в правилата. 

Първо, противниковият отбор знае какво се опитвате да обясните, и предварително е избрал няколко думички-клопки, които не ви е позволено да използвате в обяснението си. Може да звучи просто, но вие не знаете кои точно са тези думи и трябва да гадаете. Ако вашата дума е кентавър, най-вероятно другият отбор е отбелязал думички като животно, кон, човек, митология… Как бихте го обяснили без тях? А може през цялото време да се опитвате да избегнете думичка, за която вашите опоненти изобщо не са се сетили! Във всеки случай, играта наистина challenges your creativity и довежда до някои доста интересни (или направо странни) обяснения на привидно прости думи. А колкото по-надълбоко влизате в dungeon-а, толкова повече думи има право да запише вашият противник. 

Второ, всяко ниво идва с допълнителен капан, с който трябва да се съобразявате. Например на някое ниво може да ви е позволено да използвате само съществителни. Или да не използвате думички, които започват с буквата “с“. Чудовището на края също идва с допълнително предизвикателство, което да разнообрази играта.

ОЩЕ ВЕДНЪЖ?

Словесни клопки, подобно на първообразите си, е изключително забавна игра и основната цел е просто всички в компанията да си прекарате добре. Клопките и капаните само добавят към крайното удоволствие, а понеже не се налага сами да мислите думите за обяснение, е премахната по-скучната част по предварителната подготовката. Игралните компоненти са красиви и от дебел картон, като дори включват два молива и острилка! Но най-важното, възможностите за преиграване са достатъчно много. Разполагате с 50 карти с по 16 думички за обясняване на всяка, така че е малко вероятно да въртите едни и същи думи често. Капаните и чудовището на края също се определят на случаен принцип и могат да са различни за всяка следваща игра. 

Остава само да съберете аверчетата, да забъркате един Sex on the Beach и да разпределите отборите - от там нататък, якото изкарване на вечерта ви е гарантирано!


Comments

Популярни постове

Ковачевица - параклиси, водопади, механи

В последно време (и за да сме по-точни, в последните десет години), западно-родопските села Лещен и Ковачевица станаха популярни дестинации за селски туризъм благодарение на запазения старовремски стил на строителство. За съжаление, популярността донесе със себе си ненужни инвестиции и сред наистина красивите селски къщи с каменни основи и дървени чардаци започнаха да се издигат и големички хотели, които само привидно спазват естетиката на отминалото време... а всъщност се строят с класически бетонни блокчета и цимент. Чарът на старовремските стаи с огнища също е поизгубен и в тези нови постройки е по-вероятно да ви посрещне далеч не толкова романтичната топлина на климатик. Но цялата тази тема ще си я запазя за друг път. Днес ще говорим за нещо по-положително и интересно. Ако сте били път до района с идеята да останете за няколко нощувки, бързо ще откриете, че всъщност няма много неща за правене и виждане. И двете селца могат преспокойно да се разгледат в рамките на 2-3 часа, а при же

Киберпънк 2019

Или как у нас отново може да държите в ръце стойностно списание, от фенове за фенове. За повечето хора, думата „киберпънк“ извиква един сборен образ в съзнанието им: мрачен, безкраен пейзаж от ярки неонови надписи върху огромни небостъргачи, усещане за мръсотия и упадък въпреки наличната висока технологичност, и едно много отчетливо разделение на света между имащите всичко – отгоре, и нямащите нищо – отдолу, където монолитните структури не им позволяват да се насладят дори на нещо толкова обикновено като дневната светлина. Този образ до голяма степен е създаден благодарение на две феноменални творби, на които ще се спра след малко. Моите първи асоциации за „киберпънк“ са малко по-различни. Като малък прекарвах достатъчно голяма част от времето си в поредната видео игра, за да се самоопределям като геймър. През вече далечната 2002 г. попаднах на Paradise Cracked – една обективно посредствена, руска ролева игра, развиваща се в типично киберпънков сетинг, с може би най-лошия дубл

На море край Бургас - струва ли си да изберем българското?

  След като опитахме красотите на гръцкото Беломорие , както обещахме - идва ред на родното Черно море. В рамките на една чудесна седмица през август, в която улучихме страхотно време, се насладихме на редица плажни дестинации. И тъй като успяхме да пробваме доста популярни местенца по южната част на родното море, този път ще раздаваме и оценки! Отпускарският сезон е в края си, но като се оглеждате за дестинации догодина, ще имате този безценен ориентир за това към кои места да се отправите според предпочитанията и нуждите си. Ще започнем директно с нашата “главна база”, а именно Бургас - идеалната отправна точка Повечето летовници си избират една дестинация и прекарват цялата си почивка на нея, най-много сменяйки “плаж 1” с “плаж 2” на съответния курорт. За желаещите разнообразие авантюристи като нас обаче това звучи прекалено скучно - така че решихме да спим в Бургас и всеки ден да се отправяме на различно приключение по южното Черноморие. Освен това в най-добрия град за живеене (ye