Skip to main content

Настолни игри за двама (или как да борим скуката по време на пандемия)

 

След като противоепидемичните мерки се поразхлабиха, на всички вече ни се струва че ейййй сега ще вземе да изчезне най-после пустия ковид и всичко да си стане както преди, нали? Да, ама не. Мерките се отпускат, после пак се затягат, после се заменят с тотално различни, днеска има ваксини, а утре няма, абе… Колкото и да е депресиращо, май трябва да приемем че “новото нормално” ще продължи още месеци, а локдауни пак ще има и то скоро. С други думи: много от нас ще прекарват още дооста време затворени вкъщи с любимия човек, заливани от вълни от скука… Е, днес ще ви покажем някои от най-добрите лекарства за моментите, когато с “милото” сте изгледали поредния епизод на поредния сериал и ако не направите нещо малко по-интересно, за да разчупи монотонността, сигурно ще си скочите на веждите. Ако сте погледнали заглавието на поста (браво на вас!), вече знаете за какво ще говорим: настолни игри за двама. С тях хем ще убиете скуката, хем вградените competitive/cooperative елементи ще се отразят добре на връзката ви! Без повече бавене се гмуркаме директно в първото предложение:

Sushi Go!

Sushi Go! е от типа парти игри подходящи дори и за хора, които принципно реагират с разочарована въздишка на всяко  предложение за game night. Сладурската визия и лесните за помнене правила са достатъчни да накарат дори и такива party-poopers да кажат “хайде пак!” след първото разиграване - че дори и след второто, защото една “врътка” минава сравнително бързо дори с повече хора.. Причината Sushi Go! да присъства в този списък е, че за разлика от много други парти игри, тя далеч не страда от разиграване с минимален брой хора. А поръчването на истинско суши за хапване след игра не е задължително, но има голям шанс да го направите. Subliminal messages and all that...

Sushi Go! използва класическата драфтинг механика, при която в началото на рунда всеки от играчите получава по 10 карти, представляващи различни суши ястия. Всеки играч избира едновременно по една карта и я поставят с лице надолу пред себе си. След това заедно обръщате избраните карти, така че всички да ги видят, и подавате останалите в ръцете ви 9 (после 8, 7 и т.н.) на играча до вас. Това се  повтарят до свършване на картите. После идва смятането на точките, които са описани на картите. Естествено, за да получите точки, често трябва да съберете определена комбинация карти които оформят “суши сет”. Освен да събереш сетовете, които биха ти донесли най-много точки, трябва да внимаваш и какво прави твоя опонент – понякога се налага и да вземеш карта, която на теб не ти трябва, само и единствено, за да прецакаш другарчето. Тук класическата българска максима “не е важно на мен да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле!” не само е валидна, но може и да ви донесе победата!  

WheelVille

Как така само за двама?!

Въпреки че може да се играе и от повече хора (до 4), WheelVille е напълно задоволителна като директен 1-on-1 сблъсък. Накратко: влизате в ролята на млади меринджеи, които трябва да направят успешен "зелен" бизнес. Този, който намери по-добър баланс между печалба и опазване на природната среда, печели! Надълго: посветихме цял пост на играта и каузата, свързана с нея (мечки <3 ).

Tides of Madness


Tides of Madness има метод на разиграване, напомнящ  Sushi Go!, но вместо сладурски сушита и сашимита на картите има чудовищни изображения вдъхновени от митоса за Ктхулху и Великите древни на Х. Ф. Лъвкрафт. Макар и абстрактни, картите са много красиви, а хорър тематиката е включена дори в дизайна на книжката с правилата.

Основната механика на играта отново се върти около запазване на една карта и предаване на останалите на опонента (сблъсъците винаги са директен двубой, така че с добра памет и познаване на играта винаги знаеш какво точно се опитва да постигне той/тя). Един интересен елемент от играта са точките Лудост, обвързани с определени карти: те могат да ти помогнат при точкуването в края на всеки от трите рунда и искаш да ги имаш, но ако надвишиш определен лимит губиш разсъдъка си - а с него и играта. Tides of Madness предлага много възможности за надхитряне на противника и всяко разиграване е различно. Донякъде напомня на умален вариант на Seven Wonders, ама за двама. Изобщо, един перфектен начин за запълване на времето, когато искате нещо малко по-ангажиращо и challenging.

A Card Game of Thrones

Има поне дузина игри, използващи името на популярната книжно-телевизионна поредица, и това е една от по-сложните за разбиране. Веднъж след като я схванете обаче, смело влизате в битка за Железния трон със зъби, нокти, интриги и естествено пари. За повече информация вижте подробния ни пост за играта от началото на годината.

Пандемия

Играта, на която всички събития от последната година й служат като безплатен маркетинг на световно ниво! Шегата настрана, Пандемия беше една от най-популярните настолни игри още преди ковид, а сега славата й може единствено да е нараснала. Ние я открихме през вече далечната 2019 на едно коледно-средновековно хапване в Абордаж , а около година след това започнахме да й се наслаждаваме и в домашни условия. Пандемия е правилния избор за игра, когато ви е писнало да се борите един срещу друг. Тук не влизате в ролята на различни вируси, които искат да завземат света (ей, това не е лоша идея за игра!), а всъщност обединявате усилията си, за да спасите Земята. Четири различни епидемии избухват и заплашват да опустошат човечеството, а вие трябва да пътувате от епицентър до епицентър, да лекувате болните преди те да разпространят заразата, и да изобретявате ваксини (ама не Астра Зенека, а наистина ефективни). 

В началото на играта на случаен принцип си избирате герои с различни специални умения,  определяте началните “огнища” на вирусите върху световната карта и започвате борбата за бъдещето на нашия вид! Всеки ход се състои от извършване на дейности (пътуване, лекуване на зарази, разработване на ваксини и др.), теглене на карти за действие (могат да са с положителен ефект, а може и да се окаже карта “Пандемия” която поражда ново избухване на вирусите) и фаза на заразяване, когато виждате кои градове са изтеглили късата клечка и “печелят” нови вируси. Геймплеят е доста лесен за схващане след първото разиграване и нивото на трудността е съобразено с броя играчи, така че винаги да е интересно - независимо дали сте максималните четирима играчи или само двама, както по-често ни се случва напоследък. Пандемия има и няколко expansion пакети, които допълват и променят играта по интересни начини, но още не сме стигнали до тях: основната игра е предостатъчно разнообразна и интересна, а чувството за триумф, когато успеете да спасите света, винаги си струва!


И така, това бяха нашите настолни препоръки за борене на скуката по двойки. А какво разцъквате вие по време на локдауните? Препоръчайте ни друга подходяща игра, която да пробваме - може и да не е настолна!

Comments

Популярни постове

Ковачевица - параклиси, водопади, механи

В последно време (и за да сме по-точни, в последните десет години), западно-родопските села Лещен и Ковачевица станаха популярни дестинации за селски туризъм благодарение на запазения старовремски стил на строителство. За съжаление, популярността донесе със себе си ненужни инвестиции и сред наистина красивите селски къщи с каменни основи и дървени чардаци започнаха да се издигат и големички хотели, които само привидно спазват естетиката на отминалото време... а всъщност се строят с класически бетонни блокчета и цимент. Чарът на старовремските стаи с огнища също е поизгубен и в тези нови постройки е по-вероятно да ви посрещне далеч не толкова романтичната топлина на климатик. Но цялата тази тема ще си я запазя за друг път. Днес ще говорим за нещо по-положително и интересно. Ако сте били път до района с идеята да останете за няколко нощувки, бързо ще откриете, че всъщност няма много неща за правене и виждане. И двете селца могат преспокойно да се разгледат в рамките на 2-3 часа, а при же

Киберпънк 2019

Или как у нас отново може да държите в ръце стойностно списание, от фенове за фенове. За повечето хора, думата „киберпънк“ извиква един сборен образ в съзнанието им: мрачен, безкраен пейзаж от ярки неонови надписи върху огромни небостъргачи, усещане за мръсотия и упадък въпреки наличната висока технологичност, и едно много отчетливо разделение на света между имащите всичко – отгоре, и нямащите нищо – отдолу, където монолитните структури не им позволяват да се насладят дори на нещо толкова обикновено като дневната светлина. Този образ до голяма степен е създаден благодарение на две феноменални творби, на които ще се спра след малко. Моите първи асоциации за „киберпънк“ са малко по-различни. Като малък прекарвах достатъчно голяма част от времето си в поредната видео игра, за да се самоопределям като геймър. През вече далечната 2002 г. попаднах на Paradise Cracked – една обективно посредствена, руска ролева игра, развиваща се в типично киберпънков сетинг, с може би най-лошия дубл

На море край Бургас - струва ли си да изберем българското?

  След като опитахме красотите на гръцкото Беломорие , както обещахме - идва ред на родното Черно море. В рамките на една чудесна седмица през август, в която улучихме страхотно време, се насладихме на редица плажни дестинации. И тъй като успяхме да пробваме доста популярни местенца по южната част на родното море, този път ще раздаваме и оценки! Отпускарският сезон е в края си, но като се оглеждате за дестинации догодина, ще имате този безценен ориентир за това към кои места да се отправите според предпочитанията и нуждите си. Ще започнем директно с нашата “главна база”, а именно Бургас - идеалната отправна точка Повечето летовници си избират една дестинация и прекарват цялата си почивка на нея, най-много сменяйки “плаж 1” с “плаж 2” на съответния курорт. За желаещите разнообразие авантюристи като нас обаче това звучи прекалено скучно - така че решихме да спим в Бургас и всеки ден да се отправяме на различно приключение по южното Черноморие. Освен това в най-добрия град за живеене (ye