Skip to main content

Камбанен звън над Етрополе

 

Още на следващата сутрин след последното ни майско приключение отново се отправихме към по-зелени пейзажи. Този път обаче дестинацията беше значително по-близо: насочихме се към Етрополе, малкия манастир “Света Троица” над града и водещата до него екопътека “Екот от камбанен звън”.

До там...

Началото на пътеката ще откриете на малко повече от час път от София, в покрайнините на малкото селце Рибарица. Самото село е буквално на един завой разстояние от Етрополе, изключително зелено и спокойно - идеално място за отдих от градския шум. Хващате пътя, водещ нагоре към манастир “Света Троица”, и почти веднага ще видите от лявата му страна информационните табели за екопътеката. 

Екот от камбанен звън

Освен изключително якото име, “Екот от камбанен звън” може да се похвали и със (според мен) най-големия брой пейки, беседки и шезлонги на квадратен метър в цялата страна! Тук е моментът да отбележа, че ако търсите дълъг или труден преход, след който крачетата ви да треперят в удовлетворяваща умора, това не е екопътеката за вас. Ако обаче сте в настроение за лежерна разходка или скарички и барбекюта, това е точното място да намерите малко прохлада в летните уикенди. 

А прохлада има със сигурност благодарение на дебелите горски сенки почти по цялата пътека. Самата пътека описва кръг и няма значение накъде ще поемете в началото й - наляво към водопада или надясно към Етрополския манастир. 

Ние поехме наляво, където  малка река пресича пътеката на няколко места. Именно покрай реката са и най-красивите гледки от пътеката, която близо до своя край ни води при водопада Варовитец - изключително красив със своите мъхести скали, които многократно пречупват падащата вода докато тя стигне основите му около 15 метра по-надолу.

Манастира

А буквално над водопада се намира и манастир “Света Троица”. Той е неголям, но много добре поддържан и приветлив. Преди десетина години е правен основен ремонт и оттогава датират красивите стенописи, които ще откриете вътре. През годините тук са се извършвали преписи и калиграфии на книги, имало е килийно училище, а по време на освободителните борби Васил Левски неведнъж се е укривал в тайно скривалище в манастирската кухня.

До самия манастир се намира още една малка зона за отдих покрай рекичката - идеални за неделно барбекю или, в нашия случай, люпене на семки. От тук може да продължите по друга горска пътека, водеща до аязмото или водоизточника на река Варовитец. Вместо това ние се насочихме обратно надолу към колите, като в обратната посока хванахме алтернативния маршрут: движихме се успоредно на пътя вместо да следваме реката.

Други красоти

Навръщане се отбихме по пътя към село Бойковец за кратка разходка с колите. Там е доста живописно по това време на годината със зелените поляни покрай реката и малките стада от крави и коне, оставени на паша по тях, така че карайте бавно, за да се насладите максимално на гледката. 

Не пропуснахме да се отбием и в Етрополе. Най-хубаво (и лесно) може да обхванете целия град с панорамната гледка близо до хотел “Еверест” и малкия параклис.

Има ли гладни?

Уви, този път нямахме късмет с хапването. Решихме да опитаме ресторанта до конната база на Етрополе, но май не уцелихме момента - имаше твърде много хора за наличния ресторант, съответно и доста неща от менюто липсваха. Поне всичко идваше бързо и бирата беше студена, така че не беше тотал щета. Пък и къде другаде може да гледаш как коне прескачат препятствия, докато хапваш?

...и обратно.

Така приключи последният ни - засега! - “зелен” ден сред природата. Изобилстват обаче все още непосетени дестинации за следващия път: екопътеката “Поглед към девет планини” е на горе-долу час от нас и ни зове, Трънското ждрело също приканва със своите планински гледки и странни тунели… Естествено, приемат се и препоръки! Разкажете ни за някое закътано, красиво място в страната, което наскоро сте посетили и ви е оставило без дъх. Винаги има място за още дестинации в списъка с пътешествия!

Comments

Популярни постове

Ковачевица - параклиси, водопади, механи

В последно време (и за да сме по-точни, в последните десет години), западно-родопските села Лещен и Ковачевица станаха популярни дестинации за селски туризъм благодарение на запазения старовремски стил на строителство. За съжаление, популярността донесе със себе си ненужни инвестиции и сред наистина красивите селски къщи с каменни основи и дървени чардаци започнаха да се издигат и големички хотели, които само привидно спазват естетиката на отминалото време... а всъщност се строят с класически бетонни блокчета и цимент. Чарът на старовремските стаи с огнища също е поизгубен и в тези нови постройки е по-вероятно да ви посрещне далеч не толкова романтичната топлина на климатик. Но цялата тази тема ще си я запазя за друг път. Днес ще говорим за нещо по-положително и интересно. Ако сте били път до района с идеята да останете за няколко нощувки, бързо ще откриете, че всъщност няма много неща за правене и виждане. И двете селца могат преспокойно да се разгледат в рамките на 2-3 часа, а при же

Киберпънк 2019

Или как у нас отново може да държите в ръце стойностно списание, от фенове за фенове. За повечето хора, думата „киберпънк“ извиква един сборен образ в съзнанието им: мрачен, безкраен пейзаж от ярки неонови надписи върху огромни небостъргачи, усещане за мръсотия и упадък въпреки наличната висока технологичност, и едно много отчетливо разделение на света между имащите всичко – отгоре, и нямащите нищо – отдолу, където монолитните структури не им позволяват да се насладят дори на нещо толкова обикновено като дневната светлина. Този образ до голяма степен е създаден благодарение на две феноменални творби, на които ще се спра след малко. Моите първи асоциации за „киберпънк“ са малко по-различни. Като малък прекарвах достатъчно голяма част от времето си в поредната видео игра, за да се самоопределям като геймър. През вече далечната 2002 г. попаднах на Paradise Cracked – една обективно посредствена, руска ролева игра, развиваща се в типично киберпънков сетинг, с може би най-лошия дубл

На море край Бургас - струва ли си да изберем българското?

  След като опитахме красотите на гръцкото Беломорие , както обещахме - идва ред на родното Черно море. В рамките на една чудесна седмица през август, в която улучихме страхотно време, се насладихме на редица плажни дестинации. И тъй като успяхме да пробваме доста популярни местенца по южната част на родното море, този път ще раздаваме и оценки! Отпускарският сезон е в края си, но като се оглеждате за дестинации догодина, ще имате този безценен ориентир за това към кои места да се отправите според предпочитанията и нуждите си. Ще започнем директно с нашата “главна база”, а именно Бургас - идеалната отправна точка Повечето летовници си избират една дестинация и прекарват цялата си почивка на нея, най-много сменяйки “плаж 1” с “плаж 2” на съответния курорт. За желаещите разнообразие авантюристи като нас обаче това звучи прекалено скучно - така че решихме да спим в Бургас и всеки ден да се отправяме на различно приключение по южното Черноморие. Освен това в най-добрия град за живеене (ye