Skip to main content

Да спасиш Сън, Цветина Цолова

Винаги много се радвам, когато млад български автор ми връща надеждата, че у нас се пише увлекателна, приятна за четене литература. В случая на Цветина Цолова, тя ми причинява това за втори път след страхотния й дебютен роман Нулева година. Новата й творба Да спасиш Сън няма допирни точки с предишната от гледна точка на история, но споделя най-важната прилика: разказва интересна история по изключително четивен начин и се изяжда в рамките на часове!

Историята е приятен пример за магически реализъм - коренът й е в нашата реалност, но е обогатена с фантастични елементи от въображението на авторката. Проследяваме няколко месеца от живота - и по-точно сънищата - на главната ни героиня, която през по-голямата част от историята познаваме само като Ем. Отново и отново тя сънува един и същи сън, или по-точно се връща към едно и също място в сънищата си: стара къща, заобиколена с наглед безкрайна градина, обитавана от млад мъж без спомени за себе си или как се е озовал там. В хода на приключенията им Ем му лепва прякора Сън и става негов партньор в нелеката задача да разгадаят голямата мистерия: кой е той, каква е неговата връзка с това място, а и със самата Ем... В крайна сметка това е колкото история за сънища, толкова и история за приятелството и обичта.

Не ми се разкрива повече, защото макар и да е сравнително предвидима, историята е наистина увлекателна и е удоволствие да гледаш как се развива пред очите ти. До голяма степен това се дължи на стила на писане на Цветина - описателен, но ясен, без излишни финтифлюшки. Тя ти дава достатъчно насоки за всяка ситуация, всяко място и герой в книгата, без да изпада в твърде много детайли, които да отвлекат вниманието ти от историята и да ти попречат сам да попълниш някои детайли със собственото си въображение. Нещата, които авторката не ни казва всъщност са важни по свой собствен начин и често са свързани с основния въпрос на историята - хич не е случайно например, че самата Ем няма желание да споделя повече за собствения си живот и знаем за нея общо взето толкова, колкото и за безпаметния Сън.

Мястото на действието също следва подобна формула: сънуваната къща с нейния огромен двор разкрива своите тайни точно когато трябва, лъжичка по лъжичка. Нейните околности също добиват повече детайли и нашите герои посещават няколко чудни локации, с още по-чудни флора и фауна. Така де - насън всичко е възможно! Две думи и за самите герои - Ем и Сън са доста добре развити имайки предвид кратката дължина на романа и съумяват да накарат читателя да се привърже към тях. Което е важно за сладостта, която носи краят на историята. Като цяло не е никак случайно, че епитетът, който най-често ще чуете за тази книжка, е сладурска - всичко в нея е невероятно мило и чудесно. Със сигурност влиза в личния ми списък с най-добри книги за тази година!

Какво повече ти трябва? Тичай към най-близката книжарница (или към лаптопа!) и смело взимай Да спасиш Сън. За мен остава с нетърпение да очаквам следващите творби на Цветина и силно се надявам, че я очаква дълга и плодотворна кариера.


Comments

Популярни постове

Ковачевица - параклиси, водопади, механи

В последно време (и за да сме по-точни, в последните десет години), западно-родопските села Лещен и Ковачевица станаха популярни дестинации за селски туризъм благодарение на запазения старовремски стил на строителство. За съжаление, популярността донесе със себе си ненужни инвестиции и сред наистина красивите селски къщи с каменни основи и дървени чардаци започнаха да се издигат и големички хотели, които само привидно спазват естетиката на отминалото време... а всъщност се строят с класически бетонни блокчета и цимент. Чарът на старовремските стаи с огнища също е поизгубен и в тези нови постройки е по-вероятно да ви посрещне далеч не толкова романтичната топлина на климатик. Но цялата тази тема ще си я запазя за друг път. Днес ще говорим за нещо по-положително и интересно. Ако сте били път до района с идеята да останете за няколко нощувки, бързо ще откриете, че всъщност няма много неща за правене и виждане. И двете селца могат преспокойно да се разгледат в рамките на 2-3 часа, а при же

Киберпънк 2019

Или как у нас отново може да държите в ръце стойностно списание, от фенове за фенове. За повечето хора, думата „киберпънк“ извиква един сборен образ в съзнанието им: мрачен, безкраен пейзаж от ярки неонови надписи върху огромни небостъргачи, усещане за мръсотия и упадък въпреки наличната висока технологичност, и едно много отчетливо разделение на света между имащите всичко – отгоре, и нямащите нищо – отдолу, където монолитните структури не им позволяват да се насладят дори на нещо толкова обикновено като дневната светлина. Този образ до голяма степен е създаден благодарение на две феноменални творби, на които ще се спра след малко. Моите първи асоциации за „киберпънк“ са малко по-различни. Като малък прекарвах достатъчно голяма част от времето си в поредната видео игра, за да се самоопределям като геймър. През вече далечната 2002 г. попаднах на Paradise Cracked – една обективно посредствена, руска ролева игра, развиваща се в типично киберпънков сетинг, с може би най-лошия дубл

На море край Бургас - струва ли си да изберем българското?

  След като опитахме красотите на гръцкото Беломорие , както обещахме - идва ред на родното Черно море. В рамките на една чудесна седмица през август, в която улучихме страхотно време, се насладихме на редица плажни дестинации. И тъй като успяхме да пробваме доста популярни местенца по южната част на родното море, този път ще раздаваме и оценки! Отпускарският сезон е в края си, но като се оглеждате за дестинации догодина, ще имате този безценен ориентир за това към кои места да се отправите според предпочитанията и нуждите си. Ще започнем директно с нашата “главна база”, а именно Бургас - идеалната отправна точка Повечето летовници си избират една дестинация и прекарват цялата си почивка на нея, най-много сменяйки “плаж 1” с “плаж 2” на съответния курорт. За желаещите разнообразие авантюристи като нас обаче това звучи прекалено скучно - така че решихме да спим в Бургас и всеки ден да се отправяме на различно приключение по южното Черноморие. Освен това в най-добрия град за живеене (ye