Skip to main content

Брънчолевене Vol. 5: Talents

 

Измина доста време от последното ни брънчолевене заедно - пандемичната обстановка не спомага особено за честото брънчване, но и липсата на интересни нови места също изигра роля за това. Чакането обаче свърши! Днес се завръщаме с ревю на адски свежия ресторант Talents и тяхното меню с традиционни брънч класики плюс някои интересни допълнения.

За ресторанта

Няма как да не разкажем малко повече и за самия ресторант. Таланти е създаден през вече далечната 2009 (как лети времето!) и в кухнята му млади готвачи-ученици от кулинарната академия HRC, под ръководството на своите шеф инструктори, творят всякакви кулинарни шедьоври. Може да сте посещавали ресторанта на някой от многобройните им ивенти, фокусирани върху различни национални кухни или интересни тематики. Ако ги познавате именно от такива събития - имайте предвид че вече не се намират на стария си адрес близо до НДК, та проверете чичо Гугъл за инструкции към новия адрес на бул. Цар Борис III. Смяната на локацията е донесла и нова, много приятна и светла атмосфера, както и страхотна отворена кухня където минути след като са ви взели поръчката я чувате повторена на готвачите и може да проследите всяка стъпка от нейното приготвяне!

Редовните тематични ивенти продължават с пълна сила, но сега към тях е добавено и регулярно брънч меню всяка неделя - и именно то ще е обект на този пост.

Храната

Брънч предложенията на Talents включват както класическите вариации на яйца Бенедикт, палачинки и френч тост, така и по-екзотични допълнения като Тайландска супа с пиле, Кубински сандвич, Корейско пържено пиле и други. За патриотите, не се тревожете - ще откриете и българска следа под формата на класическо шкембе!

Аз се спрях именно на хрупкавото корейско пиле, което виждате на снимката горе и останах доста доволен: хрупкавостта на крилцата беше 10/10, коричката имаше приятен вкус на ядки и подправки, а сладкото сосче под тях чудесно допълваше вкуса на сочното месце. Азиатската салатка-гарнитура под тях също не беше лоша ама нека да сме честни - звездата си беше месцето, спокойно бих заменил цялата останала гарнитура за още две крилца! Останалата част от компанията заложиха на класическите Бенедикт, които бяха чудесни.


Порциите оставят точно достатъчно място на човек за един десерт и тук смело заложих на козуначените пържени филийки, които бяха точно толкова вкусни, колкото изглеждат на снимката:


Хлебчето беше адски меко, а доволното количество канела се комбинираше добре с киселите лимонови кремчета. Изобщо - ако отидете там, не пропускайте да ги пробвате! И задължително по порция на човек, че като ги почнете няма спиране (или споделяне).

Напитките

Този път отидохме около час след сутрешното кафе и беше леко рано за второ, но не се съмнявам, че в напитките се влага също толкова внимание и талант, както и в храната. Ако залитате по коктейли и други интересни напитки - хората зад Talents си имат и rooftop бар в същата сграда, та пак има защо да наминете натам! Струва си да се спомене, че за разлика от повечето български заведения, тук отношението към водата (газирана или “нормална”, както ние си я знаем) е по-западно, т.е. тя е комплимент от заведението и не се появява в сметката ви накрая. На малкото места, където съм виждал същото в България, обикновено това просто се прави за сметка на цените в менюто, но при Талантите в това отношение всичко си е направо “народно” за качеството и количеството храна, което получаваш.


Струва ли си?

Хиляда пъти да! Ако сте любители на добрата храна, определено си намерете повод да отидете до Talents. И ако всичко написано до тук не ви е достатъчно, вкарвам и скрития коз - на пет минути от ресторанта, точно до новата спирка на метрото са митичните дюнери и закуски Фантазия, та може да си вземете за вкъщи!

Comments

Популярни постове

Ода за лимона

Наесен изживявахме тиквени вълнения , сега идва ред на една ода за лимона! Както може би сте забелязали, навън слънцето пече, а термометрите отбелязват рекордни височини на много места в страната. Съответно последното, което би ми се искало, е да вися над печката или да се тъпча с тежки (макар и вкусни) манджи. В тези летни жеги ми се иска нещо леко и освежаващо, а не може цял сезон на домати и череши. Със своя характерен кисел аромат лимонът се оказа изключително подходящ за разхлаждане, така че днес ще ви споделя 4 лимонени рецепти. Освен че отговарят на максимата бързо-лесно-вкусно, сред рецептите има за всекиго по нещо - свежа лимонада за жарките следобеди, вкусна паста за вегетарианците, сочна сьомга за месоядците и десерт, който да ви върне в детството!  Свежа лимонада  Необходими продукти:  1 л. Вряла вода  Сокът от 3 лимона  Настърган джинджифил - на вкус Няколко свежи листенца мента  1 с.л. мед Начин на приготвяне:  Кипваш водата по предпочита...

Тиквени вълнения

  Хелоуин дойде и замина, а с него и есента - сезона на тиквите - наближава своя край. Все още обаче по магазините се намират добри представители на този вкусен зеленчук, който намира приложение както в основни ястия, така и в десерти. И тъй като почти всеки знае що е то тиквеник (освен глупав човек), а абсолютно всеки знае колко вкусно и лесно се прави печена тиква с мед и орехи, в днешния кратък пост ще ви покажа две малко по-различни употреби на оранжевите гиганти. Ароматна тиквена супа Започваме с една лека, питателна и малко пикантна (ако решите) крем супа. Съставките са лесно достъпни, процесът на готвене - простичък, а резултатът е много вкусен. Рецептата е за двама, така че ако искате повече порции, увеличете количествата на всичко. Ще са ви нужни: Около половин кг нарязана тиква (най-добре Цигулка) Скилидка чесън Половин глава червен лук Един средно голям картоф 1-2 моркова Около 400 мл зеленчуков или пилешки бульон 1 дафинов лист Щипка захар Сол и пипер на вкус Лют сос Sr...

Invisible Women: Data Bias in a World Designed for Men, Caroline Criado Pérez

  "Invisible Women: Data Bias in a World Designed for Men" от Caroline Criado Pérez си поставя за цел да изобличи как съвременният свят е устроен да пренебрегва нуждите на жените в полза на тези на мъжете. Както си личи от заглавието, това се случва благодарение на едно съвсем дребно предположение - че жените са просто един по-дребен мъж и съответно няма нужда да събираме информация специфично за тях. Изградена въз основа на стотици проучвания в различни държави и написана с много енергия и остроумие, книгата ни разкрива: Как планът за почистване на улиците от сняг може да е сексистки Защо опашката пред женската тоалетна е винаги по-дълга (или защо разделението 50/50 не е същото като равенство между половете) Как програмирането става от предимно женско занимание в предимно мъжко Защо необвързаните жени се възстановяват по-бързо от сърдечен удар в сравнение с омъжените жени Как някои данъците увеличават разликата във възнагражденията между половете Защо някои мерки, взети с ц...