Skip to main content

Брънчолевене Vol. 5: Talents

 

Измина доста време от последното ни брънчолевене заедно - пандемичната обстановка не спомага особено за честото брънчване, но и липсата на интересни нови места също изигра роля за това. Чакането обаче свърши! Днес се завръщаме с ревю на адски свежия ресторант Talents и тяхното меню с традиционни брънч класики плюс някои интересни допълнения.

За ресторанта

Няма как да не разкажем малко повече и за самия ресторант. Таланти е създаден през вече далечната 2009 (как лети времето!) и в кухнята му млади готвачи-ученици от кулинарната академия HRC, под ръководството на своите шеф инструктори, творят всякакви кулинарни шедьоври. Може да сте посещавали ресторанта на някой от многобройните им ивенти, фокусирани върху различни национални кухни или интересни тематики. Ако ги познавате именно от такива събития - имайте предвид че вече не се намират на стария си адрес близо до НДК, та проверете чичо Гугъл за инструкции към новия адрес на бул. Цар Борис III. Смяната на локацията е донесла и нова, много приятна и светла атмосфера, както и страхотна отворена кухня където минути след като са ви взели поръчката я чувате повторена на готвачите и може да проследите всяка стъпка от нейното приготвяне!

Редовните тематични ивенти продължават с пълна сила, но сега към тях е добавено и регулярно брънч меню всяка неделя - и именно то ще е обект на този пост.

Храната

Брънч предложенията на Talents включват както класическите вариации на яйца Бенедикт, палачинки и френч тост, така и по-екзотични допълнения като Тайландска супа с пиле, Кубински сандвич, Корейско пържено пиле и други. За патриотите, не се тревожете - ще откриете и българска следа под формата на класическо шкембе!

Аз се спрях именно на хрупкавото корейско пиле, което виждате на снимката горе и останах доста доволен: хрупкавостта на крилцата беше 10/10, коричката имаше приятен вкус на ядки и подправки, а сладкото сосче под тях чудесно допълваше вкуса на сочното месце. Азиатската салатка-гарнитура под тях също не беше лоша ама нека да сме честни - звездата си беше месцето, спокойно бих заменил цялата останала гарнитура за още две крилца! Останалата част от компанията заложиха на класическите Бенедикт, които бяха чудесни.


Порциите оставят точно достатъчно място на човек за един десерт и тук смело заложих на козуначените пържени филийки, които бяха точно толкова вкусни, колкото изглеждат на снимката:


Хлебчето беше адски меко, а доволното количество канела се комбинираше добре с киселите лимонови кремчета. Изобщо - ако отидете там, не пропускайте да ги пробвате! И задължително по порция на човек, че като ги почнете няма спиране (или споделяне).

Напитките

Този път отидохме около час след сутрешното кафе и беше леко рано за второ, но не се съмнявам, че в напитките се влага също толкова внимание и талант, както и в храната. Ако залитате по коктейли и други интересни напитки - хората зад Talents си имат и rooftop бар в същата сграда, та пак има защо да наминете натам! Струва си да се спомене, че за разлика от повечето български заведения, тук отношението към водата (газирана или “нормална”, както ние си я знаем) е по-западно, т.е. тя е комплимент от заведението и не се появява в сметката ви накрая. На малкото места, където съм виждал същото в България, обикновено това просто се прави за сметка на цените в менюто, но при Талантите в това отношение всичко си е направо “народно” за качеството и количеството храна, което получаваш.


Струва ли си?

Хиляда пъти да! Ако сте любители на добрата храна, определено си намерете повод да отидете до Talents. И ако всичко написано до тук не ви е достатъчно, вкарвам и скрития коз - на пет минути от ресторанта, точно до новата спирка на метрото са митичните дюнери и закуски Фантазия, та може да си вземете за вкъщи!

Comments

Популярни постове

Ковачевица - параклиси, водопади, механи

В последно време (и за да сме по-точни, в последните десет години), западно-родопските села Лещен и Ковачевица станаха популярни дестинации за селски туризъм благодарение на запазения старовремски стил на строителство. За съжаление, популярността донесе със себе си ненужни инвестиции и сред наистина красивите селски къщи с каменни основи и дървени чардаци започнаха да се издигат и големички хотели, които само привидно спазват естетиката на отминалото време... а всъщност се строят с класически бетонни блокчета и цимент. Чарът на старовремските стаи с огнища също е поизгубен и в тези нови постройки е по-вероятно да ви посрещне далеч не толкова романтичната топлина на климатик. Но цялата тази тема ще си я запазя за друг път. Днес ще говорим за нещо по-положително и интересно. Ако сте били път до района с идеята да останете за няколко нощувки, бързо ще откриете, че всъщност няма много неща за правене и виждане. И двете селца могат преспокойно да се разгледат в рамките на 2-3 часа, а при же

Киберпънк 2019

Или как у нас отново може да държите в ръце стойностно списание, от фенове за фенове. За повечето хора, думата „киберпънк“ извиква един сборен образ в съзнанието им: мрачен, безкраен пейзаж от ярки неонови надписи върху огромни небостъргачи, усещане за мръсотия и упадък въпреки наличната висока технологичност, и едно много отчетливо разделение на света между имащите всичко – отгоре, и нямащите нищо – отдолу, където монолитните структури не им позволяват да се насладят дори на нещо толкова обикновено като дневната светлина. Този образ до голяма степен е създаден благодарение на две феноменални творби, на които ще се спра след малко. Моите първи асоциации за „киберпънк“ са малко по-различни. Като малък прекарвах достатъчно голяма част от времето си в поредната видео игра, за да се самоопределям като геймър. През вече далечната 2002 г. попаднах на Paradise Cracked – една обективно посредствена, руска ролева игра, развиваща се в типично киберпънков сетинг, с може би най-лошия дубл

На море край Бургас - струва ли си да изберем българското?

  След като опитахме красотите на гръцкото Беломорие , както обещахме - идва ред на родното Черно море. В рамките на една чудесна седмица през август, в която улучихме страхотно време, се насладихме на редица плажни дестинации. И тъй като успяхме да пробваме доста популярни местенца по южната част на родното море, този път ще раздаваме и оценки! Отпускарският сезон е в края си, но като се оглеждате за дестинации догодина, ще имате този безценен ориентир за това към кои места да се отправите според предпочитанията и нуждите си. Ще започнем директно с нашата “главна база”, а именно Бургас - идеалната отправна точка Повечето летовници си избират една дестинация и прекарват цялата си почивка на нея, най-много сменяйки “плаж 1” с “плаж 2” на съответния курорт. За желаещите разнообразие авантюристи като нас обаче това звучи прекалено скучно - така че решихме да спим в Бургас и всеки ден да се отправяме на различно приключение по южното Черноморие. Освен това в най-добрия град за живеене (ye