Skip to main content

Кулинарни изкушения - какво да опитаме през 2022

 Измина има-няма 10% от годината и като всеки път големият новогодишен заряд се разреди по-бързо от  тълпите новодошли хора във фитнеса, които не се връщат обратно, след като месечната им карта за януари изтече. За да задържите искрицата желание за нови преживявания и да преборите зимно-пандемичната летаргия, която наляга всички, днес ще ви препоръчвам нещо далеч по-приятно от потене за здраве: вкусни вкуснотийки, които, ако не сте опитвали досега, обезателно трябва да пробвате тази година!

Азиатска екзотика

Започваме с моето най-прясно откритие: страхотните сандвичи на The Sando Shop, добавящи български щрихи върху типично японска картинка. Освен добрата селекция от наистина вкусни и нетипични сандвичи тук ще намерите и доста засищащи pork buns (пържени или на пара, но винаги с украса на дебело японче). Освен това “Не точно рамен” рецептата им изглеждаше страхотно отстрани, но за да я пробвам лично, ще трябва обезателно да ги посетя отново - или да им метна една поръчка за доставка, което винаги е опция. 

Направи си сам

За тези, които рядко го правят - това може да е и годината, в която създавате повечко хапване с ръцете си! Чудесна стартова точка за това са пица пакетите на La Bottega, за които вече сме ви разказвали - лично смятам съвсем скоро да ги опитам отново, този път с малко лични добавки и модификации. Ако пък не ви влече италианската кухня - в отделен пост мога да ви разкажа за купищата вкусни употреби, които може да намерите на килограм дърпано свинско месо, след като го сготвите на бавен огън в добрата стара домашна фурна… ииии ми потекоха лигите.

Истина или предизвикателство 

Третото ми предложение ще е най-накрая да отидете до онзи ресторант! Сещате се: тоя, за който сте чували добри неща, ама все не отивате по една или друга причина. Крайно време е! В моя случай най-после отделихме време за една вечеря в ресторант Пънчетата и определено бих ги посетил отново! Бях чувал добри отзиви от приятели и познати неколкократно, след това даже имах планове да ги посетя по време на Sofia Restaurant Week но нещата все не се получаваха… докато една януарска вечер просто не отидохме там с малка група приятели и без много-много мъдрене и всички останаха доволни от резултата.

За къде без бира?

Естествено, цялата тази вкусна храна трябва да се прекара с нещо! Ако търсите свежест, нашата лимонадена рецепта е перфектна за всеки сезон. Ако предпочитате нещо алкохолно, Морков ви подсказва отговора: какво е по-хубаво от една добра бира? Кашон добри бири, защото излиза по-евтино! Лично мога да препоръчам всичко, що носи нашенската марка Cohones. Страхотният им пейл ейл Family Jewels (май виждате тематика в имената?) е супер за еженощна употреба, а ако сте по-смели, може да пробвате някоя от лютите им Helldriller бири, варени в колаборация с фермата за люти чушки на Chilli Hills. Съвет: изчакайте 5 минути след първата глътка, за да прецените дали сте готови за втора! Ако не сте - лютата бира има чудесни готварски приложения, при които ще овкуси храната индиректно вместо да ви пробие дупка в стомаха.

И така, това са днешните ми кулинарни предложения-изкушения за вас. Кое ви блазни най-много? И какво бихте препоръчали - и препоръчвате - вие на всички около вас?


Comments

Популярни постове

Ковачевица - параклиси, водопади, механи

В последно време (и за да сме по-точни, в последните десет години), западно-родопските села Лещен и Ковачевица станаха популярни дестинации за селски туризъм благодарение на запазения старовремски стил на строителство. За съжаление, популярността донесе със себе си ненужни инвестиции и сред наистина красивите селски къщи с каменни основи и дървени чардаци започнаха да се издигат и големички хотели, които само привидно спазват естетиката на отминалото време... а всъщност се строят с класически бетонни блокчета и цимент. Чарът на старовремските стаи с огнища също е поизгубен и в тези нови постройки е по-вероятно да ви посрещне далеч не толкова романтичната топлина на климатик. Но цялата тази тема ще си я запазя за друг път. Днес ще говорим за нещо по-положително и интересно. Ако сте били път до района с идеята да останете за няколко нощувки, бързо ще откриете, че всъщност няма много неща за правене и виждане. И двете селца могат преспокойно да се разгледат в рамките на 2-3 часа, а при же

Киберпънк 2019

Или как у нас отново може да държите в ръце стойностно списание, от фенове за фенове. За повечето хора, думата „киберпънк“ извиква един сборен образ в съзнанието им: мрачен, безкраен пейзаж от ярки неонови надписи върху огромни небостъргачи, усещане за мръсотия и упадък въпреки наличната висока технологичност, и едно много отчетливо разделение на света между имащите всичко – отгоре, и нямащите нищо – отдолу, където монолитните структури не им позволяват да се насладят дори на нещо толкова обикновено като дневната светлина. Този образ до голяма степен е създаден благодарение на две феноменални творби, на които ще се спра след малко. Моите първи асоциации за „киберпънк“ са малко по-различни. Като малък прекарвах достатъчно голяма част от времето си в поредната видео игра, за да се самоопределям като геймър. През вече далечната 2002 г. попаднах на Paradise Cracked – една обективно посредствена, руска ролева игра, развиваща се в типично киберпънков сетинг, с може би най-лошия дубл

На море край Бургас - струва ли си да изберем българското?

  След като опитахме красотите на гръцкото Беломорие , както обещахме - идва ред на родното Черно море. В рамките на една чудесна седмица през август, в която улучихме страхотно време, се насладихме на редица плажни дестинации. И тъй като успяхме да пробваме доста популярни местенца по южната част на родното море, този път ще раздаваме и оценки! Отпускарският сезон е в края си, но като се оглеждате за дестинации догодина, ще имате този безценен ориентир за това към кои места да се отправите според предпочитанията и нуждите си. Ще започнем директно с нашата “главна база”, а именно Бургас - идеалната отправна точка Повечето летовници си избират една дестинация и прекарват цялата си почивка на нея, най-много сменяйки “плаж 1” с “плаж 2” на съответния курорт. За желаещите разнообразие авантюристи като нас обаче това звучи прекалено скучно - така че решихме да спим в Бургас и всеки ден да се отправяме на различно приключение по южното Черноморие. Освен това в най-добрия град за живеене (ye