Skip to main content

Exhalation, Ted Chiang

 

От около две години в библиотеката ми се намира едно изключително красиво в своята простота томче и най-накрая дойде и неговият ред. Тед Чианг беше непознат за мен автор като име, но се оказа, че произведенията му не са ми напълно непознати. На една от повестите му е базиран филмът “Arrival” - ако сте го пропуснали, поправете тази грешка. Други от произведенията му (все в кратката форма) са номинирани за наградите Хюго и Небюла, така че поне бях чувала заглавията. Което ни води до конкретното красиво томче.  

Сборникът “Exhalation“ се състои от девет фантастични разказа, които се четат на един дъх. Всеки разказ се центрира около някаква нова технология (или в някои случаи идеология), опитва се да я разгледа от една по-различна и интересна страна, пречупвайки я през призмата на героите и така успявайки да ни разкрие нещо дълбоко човешко. Идеята е много подобна на небезизвестния британски сериал “Black Mirror”, но тонът и изказът на автора са толкова омайни и въвличащи, че успяват да ни потопят дори в истории с дълбоко познати тропи като пътуване във времето и паралелни вселени. 

От включените в сборника разкази повечето успяха наистина да ме трогнат, съвсем малко ме оставиха безразлична, а нямаше нито един, който отявлено да не ми хареса - доста добър процент на успеваемост, ако питате мен! Изключително интересни ми бяха и кратките текстове в края на сборника, в които авторът описва какво го е вдъхновило за всеки разказ, как се е заформила идеята и как се е доразвила в последствие. 

Някои от творбите, които наистина изпъкнаха за мен, са: 

The Merchant And The Alchemist’s Gate - история за пътуване във времето и предопределеността, разказана в стил 1001 нощи. Това е разказ, който те оставя с много топло чувство накрая.

The Truth Of Fact, The Truth Of Feeling - тази разказ изследва последствията от навлизането на нова технология, която ни позволява да записваме спомените си и после да ги гледаме. Епизод на същата тематика има и в “Black Mirror”, един от най-добрите в целия сериал, но разказът успява да стои уверено дори и в директно сравнение с тази друга чудесна история, отправяйки се в тотално различна посока. 

Omphalos - тук авторът си представя как на практика би изглеждал светът, ако Бог наистина и еднозначно го е създал за 7 дни - първите хора нямат пъп, кръговете на първите дървета започват от дебелината, на която са били създадени. Много интересен и нетипичен фон, на който да се разгледа въпросът за смисъла на живота.

Anxiety Is The Dizziness Of Freedom - тази повест е посветена на паралелните реалности и ефектът на едно устройство, което ти позволява да видиш своите паралелни аз. 

В заключение: ако и за вас Тед Чианг е непознато име, може би е време да промените това.


Comments

Популярни постове

Ковачевица - параклиси, водопади, механи

В последно време (и за да сме по-точни, в последните десет години), западно-родопските села Лещен и Ковачевица станаха популярни дестинации за селски туризъм благодарение на запазения старовремски стил на строителство. За съжаление, популярността донесе със себе си ненужни инвестиции и сред наистина красивите селски къщи с каменни основи и дървени чардаци започнаха да се издигат и големички хотели, които само привидно спазват естетиката на отминалото време... а всъщност се строят с класически бетонни блокчета и цимент. Чарът на старовремските стаи с огнища също е поизгубен и в тези нови постройки е по-вероятно да ви посрещне далеч не толкова романтичната топлина на климатик. Но цялата тази тема ще си я запазя за друг път. Днес ще говорим за нещо по-положително и интересно. Ако сте били път до района с идеята да останете за няколко нощувки, бързо ще откриете, че всъщност няма много неща за правене и виждане. И двете селца могат преспокойно да се разгледат в рамките на 2-3 часа, а при же

Киберпънк 2019

Или как у нас отново може да държите в ръце стойностно списание, от фенове за фенове. За повечето хора, думата „киберпънк“ извиква един сборен образ в съзнанието им: мрачен, безкраен пейзаж от ярки неонови надписи върху огромни небостъргачи, усещане за мръсотия и упадък въпреки наличната висока технологичност, и едно много отчетливо разделение на света между имащите всичко – отгоре, и нямащите нищо – отдолу, където монолитните структури не им позволяват да се насладят дори на нещо толкова обикновено като дневната светлина. Този образ до голяма степен е създаден благодарение на две феноменални творби, на които ще се спра след малко. Моите първи асоциации за „киберпънк“ са малко по-различни. Като малък прекарвах достатъчно голяма част от времето си в поредната видео игра, за да се самоопределям като геймър. През вече далечната 2002 г. попаднах на Paradise Cracked – една обективно посредствена, руска ролева игра, развиваща се в типично киберпънков сетинг, с може би най-лошия дубл

На море край Бургас - струва ли си да изберем българското?

  След като опитахме красотите на гръцкото Беломорие , както обещахме - идва ред на родното Черно море. В рамките на една чудесна седмица през август, в която улучихме страхотно време, се насладихме на редица плажни дестинации. И тъй като успяхме да пробваме доста популярни местенца по южната част на родното море, този път ще раздаваме и оценки! Отпускарският сезон е в края си, но като се оглеждате за дестинации догодина, ще имате този безценен ориентир за това към кои места да се отправите според предпочитанията и нуждите си. Ще започнем директно с нашата “главна база”, а именно Бургас - идеалната отправна точка Повечето летовници си избират една дестинация и прекарват цялата си почивка на нея, най-много сменяйки “плаж 1” с “плаж 2” на съответния курорт. За желаещите разнообразие авантюристи като нас обаче това звучи прекалено скучно - така че решихме да спим в Бургас и всеки ден да се отправяме на различно приключение по южното Черноморие. Освен това в най-добрия град за живеене (ye