Skip to main content

Сандвичът, моят приятел

Гладен съм и не ми се чака. Нямам остатъци от предишен обяд/вечеря, плодове или някой бърз шейк няма да ме заситят. Искам нещо вкусно и бързо, но какво да бъде? Всеки има свой собствен отговор на този въпрос, а моят е един от най-простите. Сандвич! 

Няма да ви занимавам с дългата история на благородния сандвич и всичките му вариации. Само ще ви покажа моите предпочитани рецепти за онези моменти, когато стомахът стърже за нещо вкусно между две филийки хляб.

Крок Мосю

Кой не знае Крок Мосю, кой не е вкусвал от него? Признавам, че тук малко огъваме правилата: тази рецепта иска малко повече време, за да забъркате сос бешамел. Със сигурност обаче си струва! Вече съм ви показвал страхотния Пратчетов вариант на Крок Мосю - сандвичът на снимките горе следва същата рецепта, но използва бял хляб с квас вместо пълнозърнест. Protip 1: ако ще използвате подобен, махнете коричките, че при запичането стават бая твърди. Protip 2: ако искате сандвича да е още по-питателен, добавете и едно пържено яйце отгоре и си направете Крок Мадам.

Лют чийз тост с бекон

Всяка баба знае, че малко люто прави всичко по-вкусно. Сандвичите не са изключение. Класическата комбинация от разтопен чедър + бекон е страхотна сама по себе си, но с една пикантна нотка отгоре не само засища, ами дава и малко бонус тонус!

В оригиналния си вариант, рецептата използва люти чушки халапеньо - ако не ви се занимава да ги издирвате по нашите магазини, използвайте нормални люти чушки. Други алтернативи са директно да използвате някой лют сос като Sriracha или пък люто сладко (Chilli Hills имат добри опции), което добавя още едно измерение към комбото от вкусове. За два сандвича са нужни:

  • Хляб, според предпочитанията

  • Крема сирене - 150 гр.

  • Бекон - по 2-3 слайса за всеки сандвич

  • 200 гр. чедър и/или друг кашкавал. Аз обичам да смесвам чедър и гауда.

  • Люто - чушки, сладко, сос. Абе, люто да е. Колкото обичате и колкото обичате.

  • Черен пипер и кимион на вкус.

Загрявате тиган или фурна и мятате бекона вътре, докато стане хрупкав (ще му трябва едно обръщане). В купичка хубаво смесвате крема сирене, люто, черен пипер и кимион. Настъргвате кашкавала. Намазвате филийка хляб с люто-кремообразната смес, отгоре слагате настърган кашкавал, после сготвения бекон и захлупвате с още една намазана филийка. Повтаряте за колкото сандвича ще има и после идва бързото готвене. Аз правя всичко на фурна (с включен грил отгоре) и не отнема повече от 3-4 минути запичане от всяка страна. Ако имате тост-скаричка, може да пъхнете сандвичите и там за същия краен ефект. После вадите, разрязвате по средата, потичат ви лиги. Ядете, докато е топло. Ако лютото е повечко, гледайте да имате мляко и салфетки наблизо.

БСС - Бекон, Сьомга, Сладко

Друга много сполучлива комбинация от вкусове. Както казах и горе, бекон и чедър е класика, бекон и сладко също е класика - изобщо, важното е да имате бекон! Но да се фокусирам върху БСС. Ще ви трябват:

  • Хлебче, по-тънки филийки

  • Пушена сьомга - около 150 грама

  • Бекон - 2-3 слайса на сандвич

  • Сладко - каквото са ви дали мама/баба. Ако искате да се почувствате като големи аристократи и да разсърдите баба си, оригиналната рецепта използва манго чътни - намира се в някои био магазини.

  • Малко масло за намазване

  • черен пипер на вкус

Готвите бекона по предпочитания ви начин, важното е да стане хрупкав. Намазвате филийките хляб с малко масло и много сладко. Отгоре слагате бекончето, върху него кацва едно парче пушена сьомга. За похлупак идва втората филийка хляб, намазана с малко масло. Пъхате във фурна/грилче или мятате в тиган, за да хване хлябът хубава коричка. После сладко си хапвате.

Фитнес сандвич с риба тон

Може би най-необичайния сандвич в списъка, откраднат от рецептите на Bender Fitness - страхотен блог за поддържане на форма у дома! Веднага ще ви направят впечатление две неща: първо, външният вид не е супер привлекателен, и второ, комбинацията от съставки не звучи, като да работи добре. Но не позволявайте тези неща да ви заблудят, този сандвич всъщност е мега вкусен! Ще са ви нужни:

  • Хляб: тук малко променям стила и използвам гръцки пита хляб. Има ги навсякъде, аз си взимам замразен и го изпичам.

  • Една консерва риба тон в растителна мазнина.

  • Лук - половин глава

  • 2-3 супени лъжици кисело мляко

  • Половин авокадо (не е нужно, ама е вкусно)

  • Плод - няколко зрънца грозде или половин ябълка, ситно нарязани

  • Малко лют сос, по желание

  • Една лъжица лимонов сок

  • Сол и пипер на вкус.

Това всъщност е най-бързия сандвич, защото готвене липсва. Смесвате всички съставки в една купичка и ги разбърквате хубаво. Получената смес не изглежда адски апетитно, но като я намажеш върху една питка, става много вкусно и здравословно. Идеалното хапване, ако спазвате някакъв хранителен режим (пък и ако не спазвате, зима е все пак!).

Сандвич с авокадо и тофу

За финал - нещо за хората, които са се отрекли от месото. Предлагам два варианта: вегански с авокадо и тофу, и вегетариански с яйце и кашкавал. И двата са вкусни (а с бекон са още по-добри, хъ-хъ). Продукти:

  • Хляб, какъвто си харесате. Аз пак заложих на тост хляб.

  • Едно авокадо.

  • Тофу, около 50 гр. на сандвич. В Лидл често има пушено тофу, вкуса е страхотен - залагам на него.

  • Чери домати или чушки - ако искате.

  • Яйце и 50 гр. кашкавал за вегетарианците.

  • Малко зехтин.

Веганската версия иска съвсем малко готвене: трябва да отрежете тънки резени тофу и да ги запържите до златисто в горещ тиган с малко зехтин. Ако не ви се занимава, спокойно можете да си хапнете и сурово тофу - тогава единственото готвене е да си препечете филийките хляб. Това настрана, останалите приготовления за веган сандвича са да намачкате авокадото, да намажете едната филийка с него, горе да добавите тофу и, ако обичате - нарязани чери домати или чушки, които също могат да бъдат сурови или запържени в тигана набързо. За вегетарианската версия: пак може да използвате авокадо и домати/чушки, но основния вкус идва от настъргания кашкавал и нежно положеното върху него яйце. Protip: и двата сандвича имат сочни/влажни съставки, та има риск филийките да се поразмекнат и яденето с ръце става сложно. Използвайте нож и вилица и няма грижи.


И така, това са моите бързи и лесни предложения за засищане на глада. Като сандвичо-подобен бонус мога да ви напомня и за раповете, които се научих да готвя наскоро. А какви са вашите go-to хапвания, когато имате глад, а нямате желание за готвене?

Comments

Популярни постове

Ода за лимона

Наесен изживявахме тиквени вълнения , сега идва ред на една ода за лимона! Както може би сте забелязали, навън слънцето пече, а термометрите отбелязват рекордни височини на много места в страната. Съответно последното, което би ми се искало, е да вися над печката или да се тъпча с тежки (макар и вкусни) манджи. В тези летни жеги ми се иска нещо леко и освежаващо, а не може цял сезон на домати и череши. Със своя характерен кисел аромат лимонът се оказа изключително подходящ за разхлаждане, така че днес ще ви споделя 4 лимонени рецепти. Освен че отговарят на максимата бързо-лесно-вкусно, сред рецептите има за всекиго по нещо - свежа лимонада за жарките следобеди, вкусна паста за вегетарианците, сочна сьомга за месоядците и десерт, който да ви върне в детството!  Свежа лимонада  Необходими продукти:  1 л. Вряла вода  Сокът от 3 лимона  Настърган джинджифил - на вкус Няколко свежи листенца мента  1 с.л. мед Начин на приготвяне:  Кипваш водата по предпочита...

Тиквени вълнения

  Хелоуин дойде и замина, а с него и есента - сезона на тиквите - наближава своя край. Все още обаче по магазините се намират добри представители на този вкусен зеленчук, който намира приложение както в основни ястия, така и в десерти. И тъй като почти всеки знае що е то тиквеник (освен глупав човек), а абсолютно всеки знае колко вкусно и лесно се прави печена тиква с мед и орехи, в днешния кратък пост ще ви покажа две малко по-различни употреби на оранжевите гиганти. Ароматна тиквена супа Започваме с една лека, питателна и малко пикантна (ако решите) крем супа. Съставките са лесно достъпни, процесът на готвене - простичък, а резултатът е много вкусен. Рецептата е за двама, така че ако искате повече порции, увеличете количествата на всичко. Ще са ви нужни: Около половин кг нарязана тиква (най-добре Цигулка) Скилидка чесън Половин глава червен лук Един средно голям картоф 1-2 моркова Около 400 мл зеленчуков или пилешки бульон 1 дафинов лист Щипка захар Сол и пипер на вкус Лют сос Sr...

Шак шак шука, фалафела е тука!

  Отдавна не сме споделяли рецепти, а храната е нещо много важно за нас, така че беше крайно време! Един от последните ни постове с рецепти е славната Ода за Лимона , която включва няколко свежи летни предложения. Тъй като отново е лято, пак сме на тема леки рецепти без много висене над печката, по възможност с добавения бонус да не вредят прекомерно на плажната фигура. Днешната рецепта, освен че отговаря на максимата бързо-лесно-вкусно, представлява и една по-здравословна алтернатива на сочни, мазни дюнери - а именно фалафел!  Без повече предисловия, ето я и рецептата.  Необходими продукти: За фалафела: 1 консерва нахут (без течността) 3 скилидки чесън 1 глава лук ½ с.л. сол ½ с.л. кимион ½ с.л. куркума ½ с.л. кориандър ½ с.л. черен пипер ½ с.л. магданоз 1 с.л. тахини Сокът от един малък лимон 2 с.л. сусам Останалите неща: Арабски питки, тортили, лаваш или някакъв друг вид плосък хляб Печени зеленчуци по желание - чушки, картофи (сладък картоф за бонус здравословни точки...