Skip to main content

Сандвичът, моят приятел

Гладен съм и не ми се чака. Нямам остатъци от предишен обяд/вечеря, плодове или някой бърз шейк няма да ме заситят. Искам нещо вкусно и бързо, но какво да бъде? Всеки има свой собствен отговор на този въпрос, а моят е един от най-простите. Сандвич! 

Няма да ви занимавам с дългата история на благородния сандвич и всичките му вариации. Само ще ви покажа моите предпочитани рецепти за онези моменти, когато стомахът стърже за нещо вкусно между две филийки хляб.

Крок Мосю

Кой не знае Крок Мосю, кой не е вкусвал от него? Признавам, че тук малко огъваме правилата: тази рецепта иска малко повече време, за да забъркате сос бешамел. Със сигурност обаче си струва! Вече съм ви показвал страхотния Пратчетов вариант на Крок Мосю - сандвичът на снимките горе следва същата рецепта, но използва бял хляб с квас вместо пълнозърнест. Protip 1: ако ще използвате подобен, махнете коричките, че при запичането стават бая твърди. Protip 2: ако искате сандвича да е още по-питателен, добавете и едно пържено яйце отгоре и си направете Крок Мадам.

Лют чийз тост с бекон

Всяка баба знае, че малко люто прави всичко по-вкусно. Сандвичите не са изключение. Класическата комбинация от разтопен чедър + бекон е страхотна сама по себе си, но с една пикантна нотка отгоре не само засища, ами дава и малко бонус тонус!

В оригиналния си вариант, рецептата използва люти чушки халапеньо - ако не ви се занимава да ги издирвате по нашите магазини, използвайте нормални люти чушки. Други алтернативи са директно да използвате някой лют сос като Sriracha или пък люто сладко (Chilli Hills имат добри опции), което добавя още едно измерение към комбото от вкусове. За два сандвича са нужни:

  • Хляб, според предпочитанията

  • Крема сирене - 150 гр.

  • Бекон - по 2-3 слайса за всеки сандвич

  • 200 гр. чедър и/или друг кашкавал. Аз обичам да смесвам чедър и гауда.

  • Люто - чушки, сладко, сос. Абе, люто да е. Колкото обичате и колкото обичате.

  • Черен пипер и кимион на вкус.

Загрявате тиган или фурна и мятате бекона вътре, докато стане хрупкав (ще му трябва едно обръщане). В купичка хубаво смесвате крема сирене, люто, черен пипер и кимион. Настъргвате кашкавала. Намазвате филийка хляб с люто-кремообразната смес, отгоре слагате настърган кашкавал, после сготвения бекон и захлупвате с още една намазана филийка. Повтаряте за колкото сандвича ще има и после идва бързото готвене. Аз правя всичко на фурна (с включен грил отгоре) и не отнема повече от 3-4 минути запичане от всяка страна. Ако имате тост-скаричка, може да пъхнете сандвичите и там за същия краен ефект. После вадите, разрязвате по средата, потичат ви лиги. Ядете, докато е топло. Ако лютото е повечко, гледайте да имате мляко и салфетки наблизо.

БСС - Бекон, Сьомга, Сладко

Друга много сполучлива комбинация от вкусове. Както казах и горе, бекон и чедър е класика, бекон и сладко също е класика - изобщо, важното е да имате бекон! Но да се фокусирам върху БСС. Ще ви трябват:

  • Хлебче, по-тънки филийки

  • Пушена сьомга - около 150 грама

  • Бекон - 2-3 слайса на сандвич

  • Сладко - каквото са ви дали мама/баба. Ако искате да се почувствате като големи аристократи и да разсърдите баба си, оригиналната рецепта използва манго чътни - намира се в някои био магазини.

  • Малко масло за намазване

  • черен пипер на вкус

Готвите бекона по предпочитания ви начин, важното е да стане хрупкав. Намазвате филийките хляб с малко масло и много сладко. Отгоре слагате бекончето, върху него кацва едно парче пушена сьомга. За похлупак идва втората филийка хляб, намазана с малко масло. Пъхате във фурна/грилче или мятате в тиган, за да хване хлябът хубава коричка. После сладко си хапвате.

Фитнес сандвич с риба тон

Може би най-необичайния сандвич в списъка, откраднат от рецептите на Bender Fitness - страхотен блог за поддържане на форма у дома! Веднага ще ви направят впечатление две неща: първо, външният вид не е супер привлекателен, и второ, комбинацията от съставки не звучи, като да работи добре. Но не позволявайте тези неща да ви заблудят, този сандвич всъщност е мега вкусен! Ще са ви нужни:

  • Хляб: тук малко променям стила и използвам гръцки пита хляб. Има ги навсякъде, аз си взимам замразен и го изпичам.

  • Една консерва риба тон в растителна мазнина.

  • Лук - половин глава

  • 2-3 супени лъжици кисело мляко

  • Половин авокадо (не е нужно, ама е вкусно)

  • Плод - няколко зрънца грозде или половин ябълка, ситно нарязани

  • Малко лют сос, по желание

  • Една лъжица лимонов сок

  • Сол и пипер на вкус.

Това всъщност е най-бързия сандвич, защото готвене липсва. Смесвате всички съставки в една купичка и ги разбърквате хубаво. Получената смес не изглежда адски апетитно, но като я намажеш върху една питка, става много вкусно и здравословно. Идеалното хапване, ако спазвате някакъв хранителен режим (пък и ако не спазвате, зима е все пак!).

Сандвич с авокадо и тофу

За финал - нещо за хората, които са се отрекли от месото. Предлагам два варианта: вегански с авокадо и тофу, и вегетариански с яйце и кашкавал. И двата са вкусни (а с бекон са още по-добри, хъ-хъ). Продукти:

  • Хляб, какъвто си харесате. Аз пак заложих на тост хляб.

  • Едно авокадо.

  • Тофу, около 50 гр. на сандвич. В Лидл често има пушено тофу, вкуса е страхотен - залагам на него.

  • Чери домати или чушки - ако искате.

  • Яйце и 50 гр. кашкавал за вегетарианците.

  • Малко зехтин.

Веганската версия иска съвсем малко готвене: трябва да отрежете тънки резени тофу и да ги запържите до златисто в горещ тиган с малко зехтин. Ако не ви се занимава, спокойно можете да си хапнете и сурово тофу - тогава единственото готвене е да си препечете филийките хляб. Това настрана, останалите приготовления за веган сандвича са да намачкате авокадото, да намажете едната филийка с него, горе да добавите тофу и, ако обичате - нарязани чери домати или чушки, които също могат да бъдат сурови или запържени в тигана набързо. За вегетарианската версия: пак може да използвате авокадо и домати/чушки, но основния вкус идва от настъргания кашкавал и нежно положеното върху него яйце. Protip: и двата сандвича имат сочни/влажни съставки, та има риск филийките да се поразмекнат и яденето с ръце става сложно. Използвайте нож и вилица и няма грижи.


И така, това са моите бързи и лесни предложения за засищане на глада. Като сандвичо-подобен бонус мога да ви напомня и за раповете, които се научих да готвя наскоро. А какви са вашите go-to хапвания, когато имате глад, а нямате желание за готвене?

Comments

Популярни постове

Ковачевица - параклиси, водопади, механи

В последно време (и за да сме по-точни, в последните десет години), западно-родопските села Лещен и Ковачевица станаха популярни дестинации за селски туризъм благодарение на запазения старовремски стил на строителство. За съжаление, популярността донесе със себе си ненужни инвестиции и сред наистина красивите селски къщи с каменни основи и дървени чардаци започнаха да се издигат и големички хотели, които само привидно спазват естетиката на отминалото време... а всъщност се строят с класически бетонни блокчета и цимент. Чарът на старовремските стаи с огнища също е поизгубен и в тези нови постройки е по-вероятно да ви посрещне далеч не толкова романтичната топлина на климатик. Но цялата тази тема ще си я запазя за друг път. Днес ще говорим за нещо по-положително и интересно. Ако сте били път до района с идеята да останете за няколко нощувки, бързо ще откриете, че всъщност няма много неща за правене и виждане. И двете селца могат преспокойно да се разгледат в рамките на 2-3 часа, а при же

Киберпънк 2019

Или как у нас отново може да държите в ръце стойностно списание, от фенове за фенове. За повечето хора, думата „киберпънк“ извиква един сборен образ в съзнанието им: мрачен, безкраен пейзаж от ярки неонови надписи върху огромни небостъргачи, усещане за мръсотия и упадък въпреки наличната висока технологичност, и едно много отчетливо разделение на света между имащите всичко – отгоре, и нямащите нищо – отдолу, където монолитните структури не им позволяват да се насладят дори на нещо толкова обикновено като дневната светлина. Този образ до голяма степен е създаден благодарение на две феноменални творби, на които ще се спра след малко. Моите първи асоциации за „киберпънк“ са малко по-различни. Като малък прекарвах достатъчно голяма част от времето си в поредната видео игра, за да се самоопределям като геймър. През вече далечната 2002 г. попаднах на Paradise Cracked – една обективно посредствена, руска ролева игра, развиваща се в типично киберпънков сетинг, с може би най-лошия дубл

На море край Бургас - струва ли си да изберем българското?

  След като опитахме красотите на гръцкото Беломорие , както обещахме - идва ред на родното Черно море. В рамките на една чудесна седмица през август, в която улучихме страхотно време, се насладихме на редица плажни дестинации. И тъй като успяхме да пробваме доста популярни местенца по южната част на родното море, този път ще раздаваме и оценки! Отпускарският сезон е в края си, но като се оглеждате за дестинации догодина, ще имате този безценен ориентир за това към кои места да се отправите според предпочитанията и нуждите си. Ще започнем директно с нашата “главна база”, а именно Бургас - идеалната отправна точка Повечето летовници си избират една дестинация и прекарват цялата си почивка на нея, най-много сменяйки “плаж 1” с “плаж 2” на съответния курорт. За желаещите разнообразие авантюристи като нас обаче това звучи прекалено скучно - така че решихме да спим в Бургас и всеки ден да се отправяме на различно приключение по южното Черноморие. Освен това в най-добрия град за живеене (ye