Skip to main content

5 дни, 5 места, 5 бургера

 Да започнем с очевидното: няма как да се избере най-добър бургер. Това се дължи на точно две причини:

  • Всеки добре сготвен бургер с качествени продукти е вкусен;

  • Всеки човек има собствени предпочитания и това прави цялото упражнение субективно.

След като установихме очевидното, за мен остава единствено да ви запозная с 5 места, където многократно съм хапвал техните 5 емблематични бургери и с времето съм видял, че качеството на храната е консистентно.

И помнете - ако някой човек ви каже, че не обича бургери… това не е човек. Бягайте!


Poco Loco

Като се сетя за Poco Loco, и направо ми се свива сърцето. Тези господа започнаха бургер пътешествието си буквално на съседната улица и много пъти са ме спасявали от глад (или най-малкото от ядене на по-гадни бургери). Уви, решиха да се преместят далеч, далеч в Младост и вече мога да им се насладя само с доставка. Имат страхотен избор както от класически телешки бургери, така и по-интересни варианти като дърпано свинско, пилешко филе, козе сирене, разни опушени съставки и други. Въпреки че съм голям фен на бургера с козе сирене, за разнообразие си взех The Italian Job (на снимката) - класически телешки бургер с италиански туист, благодарение на добавените моцарела, прошуто и рукола. 

Изобщо, Поко са ми големи любимци и никога не са ме разочаровали откъм бургери. Освен това имат голямо разнообразие от картофки, с което никой друг в този пост не може да се похвали: от класически, през такива с различни подправки, до по-солидни опции с бекон, карамелизиран лук и чийз сосче.


Манджа Станция

Изненада! Да, Манджата са по-известни със мексиканските си предложения (според мен предлагат най-добрите такоси в София), но пропускате много, ако не пробвате и бургерите им поне веднъж. Реално няма огромен избор, но тук ви интересува само и единствено едно нещо: Бургера с дърпано свинско! Момчетата са постигнали идеалната комбинация между пухкава питка, бавно печено свинско и топ сосчета - лимонена майонеза, BBQ и почти втечнено кашкавалче. Домашното колсло и киселите краставички дават една приятна хрупкавост, а пък картофения чипс е доста доста добър.


Street Chefs

Уличните шефове са част от “Голямата тройка” на бургерите в София, ако гледаме по разпознаваемост на бранда, заедно със Skapto и Boom Burgers. За първите ще прочетете по-надолу, а вторите ги пропускам защото не съм им фен (сори мотори). След бягството на Poco Loco към по-зелени пасища, караваната на Street Chefs в Лозенец се превърна в най-близката ми физически бургер дестинация. Това е единственото място за което се сещам, където може да си вземете бургер със сьомга и именно той е личният ми фаворит. Salmon Star е приятно лек като за бургер, за което допринася не само сьомгата но и свежия крем с див лук. Картофките са файн, само да не се излъжете по снимката - тези уеджис са си лично моя добавка. И тук, както при Poco Loco, може да си харесате нещо по-така като бургер с горгонзола, с пуешко, с дърпано свинско в специално ръжено хлебче или някоя друга благинка. А, да, и си имат собствена бира, което си е гъзария.


Старата госпожа

Какво повече му трябва на менюто ти, когато вече имаш страхотен брънч? Ами, явно бургери. Старите ни познайници от Старата госпожа имат в менюто си и вече станалия класика Баба бургер, както и още няколко интересни предложения. Аз пръв ще призная, че на снимката бургера изглежда леко тъжен, ама какво да се прави - рисковете на живото предаване и доставките в кутии. На вкус - имате добре сготвено кюфте и приятен карамелизиран лук, плюс други обичайни заподозрени в един бургер. По-любопитния момент е домашното гуакамоле, което е интересно хрумване и бих искал да го видя включено в повече неща. Единствения негатив тук за мен беше, че бургера пристигна една идея по-суров, отколкото бих искал: ако поръчвате в заведението това едва ли ще е проблем защото ще ви попитат как да е сготвен, но за разлика от онлайн менютата на типичните burger places, в това на Госпожата няма да видите различни опции за сготвяне на бургера. Картофките, честно да си призная, не си ги спомням - значи не са били гадни, ама и не са ми оставили ярък спомен в съзнанието.


Skapto

За финал оставихме старите кучета. Skapto са ми близки на сърцето по ред причини. AUBG връзката винаги леко ми стопля сърцето, като хапвам от тях, а картофките им за мен си остават на светлинни години от всички останали бургер места (е, освен Макдоналдс ама ай ся, техните просто са пристрастяващи защото ги ръсят с кокаин). За съжаление тук съм имал и негативни преживявания, като през няколкото ми години като клиент е имало възходи и падения в качеството. Напоследък обаче получавам все вкусна храна, така че със спокойно сърце мога да ги хваля и препоръчвам.

Менюто на скаптобарците е пълно с вкусотии, но за мен тежкия избор винаги се свежда до Cheesus срещу El Pollo Loco. Така като гледам снимката - тук е спечелило Пойото, но определено и мега-кашкаваления Cheesus не е за пренебрегване! А за търсачите на нещо по-различно, винаги може да пробвате специалния бургер на месеца, който обикновено съдържа някой WTF фактор - я парчета сланинка, я кренвирш, я ракия… Изобщо - следете ги!

Бонус: Rolling Dogs

Колкото и вкусно да е нещо, в крайна сметка омръзва. Ако ви е лееко писнало от бургери, винаги може да “кръшнете” с нещо друго от златната формула храна-в-хлебче. И не, не говоря за сандвичи (ей тука обаче говоря за сандвичи). Става въпрос за друга американска класика - хот дог. Тук конкуренцията е доста по-малка, така че директно ви запращам към Rolling Dogs със тяхната доста широка селекция от догита, наденички и вурстове. От вас се иска да си добавите кетчуп и горчица на вкус (и да не забравите да си поръчате и картофки). Лично аз бях малко разочарован от Classic Dog-а им, но все пак бих им дал втори шанс.


За финал

Както споменах в началото: бургери в тоз голям град дебнат отвсякъде! Освен гореспоменатите, има още десетки места във всеки квартал, които могат повече или по-малко адекватно да задоволят вашите бургер нужди. А следващия път, когато някой бургер ви разочарова, помнете: най-добрия начин да хапнеш нещо вкусно е да го сготвиш сам! Пък и готвенето на бургери е един от най-добрите поводи да си направите събиране с П+Б (приятели и бирички). Но повече по темата - следващия път.

И вече наистина за финал, въпросче - къде са вашите лични, любими Бургери с главно Б? Откриха ли място в този пост, или тепърва предстои все повече хора да ги открият?


Comments

Популярни постове

Ода за лимона

Наесен изживявахме тиквени вълнения , сега идва ред на една ода за лимона! Както може би сте забелязали, навън слънцето пече, а термометрите отбелязват рекордни височини на много места в страната. Съответно последното, което би ми се искало, е да вися над печката или да се тъпча с тежки (макар и вкусни) манджи. В тези летни жеги ми се иска нещо леко и освежаващо, а не може цял сезон на домати и череши. Със своя характерен кисел аромат лимонът се оказа изключително подходящ за разхлаждане, така че днес ще ви споделя 4 лимонени рецепти. Освен че отговарят на максимата бързо-лесно-вкусно, сред рецептите има за всекиго по нещо - свежа лимонада за жарките следобеди, вкусна паста за вегетарианците, сочна сьомга за месоядците и десерт, който да ви върне в детството!  Свежа лимонада  Необходими продукти:  1 л. Вряла вода  Сокът от 3 лимона  Настърган джинджифил - на вкус Няколко свежи листенца мента  1 с.л. мед Начин на приготвяне:  Кипваш водата по предпочита...

Тиквени вълнения

  Хелоуин дойде и замина, а с него и есента - сезона на тиквите - наближава своя край. Все още обаче по магазините се намират добри представители на този вкусен зеленчук, който намира приложение както в основни ястия, така и в десерти. И тъй като почти всеки знае що е то тиквеник (освен глупав човек), а абсолютно всеки знае колко вкусно и лесно се прави печена тиква с мед и орехи, в днешния кратък пост ще ви покажа две малко по-различни употреби на оранжевите гиганти. Ароматна тиквена супа Започваме с една лека, питателна и малко пикантна (ако решите) крем супа. Съставките са лесно достъпни, процесът на готвене - простичък, а резултатът е много вкусен. Рецептата е за двама, така че ако искате повече порции, увеличете количествата на всичко. Ще са ви нужни: Около половин кг нарязана тиква (най-добре Цигулка) Скилидка чесън Половин глава червен лук Един средно голям картоф 1-2 моркова Около 400 мл зеленчуков или пилешки бульон 1 дафинов лист Щипка захар Сол и пипер на вкус Лют сос Sr...

Шак шак шука, фалафела е тука!

  Отдавна не сме споделяли рецепти, а храната е нещо много важно за нас, така че беше крайно време! Един от последните ни постове с рецепти е славната Ода за Лимона , която включва няколко свежи летни предложения. Тъй като отново е лято, пак сме на тема леки рецепти без много висене над печката, по възможност с добавения бонус да не вредят прекомерно на плажната фигура. Днешната рецепта, освен че отговаря на максимата бързо-лесно-вкусно, представлява и една по-здравословна алтернатива на сочни, мазни дюнери - а именно фалафел!  Без повече предисловия, ето я и рецептата.  Необходими продукти: За фалафела: 1 консерва нахут (без течността) 3 скилидки чесън 1 глава лук ½ с.л. сол ½ с.л. кимион ½ с.л. куркума ½ с.л. кориандър ½ с.л. черен пипер ½ с.л. магданоз 1 с.л. тахини Сокът от един малък лимон 2 с.л. сусам Останалите неща: Арабски питки, тортили, лаваш или някакъв друг вид плосък хляб Печени зеленчуци по желание - чушки, картофи (сладък картоф за бонус здравословни точки...