Skip to main content

5 дни, 5 места, 5 бургера

 Да започнем с очевидното: няма как да се избере най-добър бургер. Това се дължи на точно две причини:

  • Всеки добре сготвен бургер с качествени продукти е вкусен;

  • Всеки човек има собствени предпочитания и това прави цялото упражнение субективно.

След като установихме очевидното, за мен остава единствено да ви запозная с 5 места, където многократно съм хапвал техните 5 емблематични бургери и с времето съм видял, че качеството на храната е консистентно.

И помнете - ако някой човек ви каже, че не обича бургери… това не е човек. Бягайте!


Poco Loco

Като се сетя за Poco Loco, и направо ми се свива сърцето. Тези господа започнаха бургер пътешествието си буквално на съседната улица и много пъти са ме спасявали от глад (или най-малкото от ядене на по-гадни бургери). Уви, решиха да се преместят далеч, далеч в Младост и вече мога да им се насладя само с доставка. Имат страхотен избор както от класически телешки бургери, така и по-интересни варианти като дърпано свинско, пилешко филе, козе сирене, разни опушени съставки и други. Въпреки че съм голям фен на бургера с козе сирене, за разнообразие си взех The Italian Job (на снимката) - класически телешки бургер с италиански туист, благодарение на добавените моцарела, прошуто и рукола. 

Изобщо, Поко са ми големи любимци и никога не са ме разочаровали откъм бургери. Освен това имат голямо разнообразие от картофки, с което никой друг в този пост не може да се похвали: от класически, през такива с различни подправки, до по-солидни опции с бекон, карамелизиран лук и чийз сосче.


Манджа Станция

Изненада! Да, Манджата са по-известни със мексиканските си предложения (според мен предлагат най-добрите такоси в София), но пропускате много, ако не пробвате и бургерите им поне веднъж. Реално няма огромен избор, но тук ви интересува само и единствено едно нещо: Бургера с дърпано свинско! Момчетата са постигнали идеалната комбинация между пухкава питка, бавно печено свинско и топ сосчета - лимонена майонеза, BBQ и почти втечнено кашкавалче. Домашното колсло и киселите краставички дават една приятна хрупкавост, а пък картофения чипс е доста доста добър.


Street Chefs

Уличните шефове са част от “Голямата тройка” на бургерите в София, ако гледаме по разпознаваемост на бранда, заедно със Skapto и Boom Burgers. За първите ще прочетете по-надолу, а вторите ги пропускам защото не съм им фен (сори мотори). След бягството на Poco Loco към по-зелени пасища, караваната на Street Chefs в Лозенец се превърна в най-близката ми физически бургер дестинация. Това е единственото място за което се сещам, където може да си вземете бургер със сьомга и именно той е личният ми фаворит. Salmon Star е приятно лек като за бургер, за което допринася не само сьомгата но и свежия крем с див лук. Картофките са файн, само да не се излъжете по снимката - тези уеджис са си лично моя добавка. И тук, както при Poco Loco, може да си харесате нещо по-така като бургер с горгонзола, с пуешко, с дърпано свинско в специално ръжено хлебче или някоя друга благинка. А, да, и си имат собствена бира, което си е гъзария.


Старата госпожа

Какво повече му трябва на менюто ти, когато вече имаш страхотен брънч? Ами, явно бургери. Старите ни познайници от Старата госпожа имат в менюто си и вече станалия класика Баба бургер, както и още няколко интересни предложения. Аз пръв ще призная, че на снимката бургера изглежда леко тъжен, ама какво да се прави - рисковете на живото предаване и доставките в кутии. На вкус - имате добре сготвено кюфте и приятен карамелизиран лук, плюс други обичайни заподозрени в един бургер. По-любопитния момент е домашното гуакамоле, което е интересно хрумване и бих искал да го видя включено в повече неща. Единствения негатив тук за мен беше, че бургера пристигна една идея по-суров, отколкото бих искал: ако поръчвате в заведението това едва ли ще е проблем защото ще ви попитат как да е сготвен, но за разлика от онлайн менютата на типичните burger places, в това на Госпожата няма да видите различни опции за сготвяне на бургера. Картофките, честно да си призная, не си ги спомням - значи не са били гадни, ама и не са ми оставили ярък спомен в съзнанието.


Skapto

За финал оставихме старите кучета. Skapto са ми близки на сърцето по ред причини. AUBG връзката винаги леко ми стопля сърцето, като хапвам от тях, а картофките им за мен си остават на светлинни години от всички останали бургер места (е, освен Макдоналдс ама ай ся, техните просто са пристрастяващи защото ги ръсят с кокаин). За съжаление тук съм имал и негативни преживявания, като през няколкото ми години като клиент е имало възходи и падения в качеството. Напоследък обаче получавам все вкусна храна, така че със спокойно сърце мога да ги хваля и препоръчвам.

Менюто на скаптобарците е пълно с вкусотии, но за мен тежкия избор винаги се свежда до Cheesus срещу El Pollo Loco. Така като гледам снимката - тук е спечелило Пойото, но определено и мега-кашкаваления Cheesus не е за пренебрегване! А за търсачите на нещо по-различно, винаги може да пробвате специалния бургер на месеца, който обикновено съдържа някой WTF фактор - я парчета сланинка, я кренвирш, я ракия… Изобщо - следете ги!

Бонус: Rolling Dogs

Колкото и вкусно да е нещо, в крайна сметка омръзва. Ако ви е лееко писнало от бургери, винаги може да “кръшнете” с нещо друго от златната формула храна-в-хлебче. И не, не говоря за сандвичи (ей тука обаче говоря за сандвичи). Става въпрос за друга американска класика - хот дог. Тук конкуренцията е доста по-малка, така че директно ви запращам към Rolling Dogs със тяхната доста широка селекция от догита, наденички и вурстове. От вас се иска да си добавите кетчуп и горчица на вкус (и да не забравите да си поръчате и картофки). Лично аз бях малко разочарован от Classic Dog-а им, но все пак бих им дал втори шанс.


За финал

Както споменах в началото: бургери в тоз голям град дебнат отвсякъде! Освен гореспоменатите, има още десетки места във всеки квартал, които могат повече или по-малко адекватно да задоволят вашите бургер нужди. А следващия път, когато някой бургер ви разочарова, помнете: най-добрия начин да хапнеш нещо вкусно е да го сготвиш сам! Пък и готвенето на бургери е един от най-добрите поводи да си направите събиране с П+Б (приятели и бирички). Но повече по темата - следващия път.

И вече наистина за финал, въпросче - къде са вашите лични, любими Бургери с главно Б? Откриха ли място в този пост, или тепърва предстои все повече хора да ги открият?


Comments

Популярни постове

Ковачевица - параклиси, водопади, механи

В последно време (и за да сме по-точни, в последните десет години), западно-родопските села Лещен и Ковачевица станаха популярни дестинации за селски туризъм благодарение на запазения старовремски стил на строителство. За съжаление, популярността донесе със себе си ненужни инвестиции и сред наистина красивите селски къщи с каменни основи и дървени чардаци започнаха да се издигат и големички хотели, които само привидно спазват естетиката на отминалото време... а всъщност се строят с класически бетонни блокчета и цимент. Чарът на старовремските стаи с огнища също е поизгубен и в тези нови постройки е по-вероятно да ви посрещне далеч не толкова романтичната топлина на климатик. Но цялата тази тема ще си я запазя за друг път. Днес ще говорим за нещо по-положително и интересно. Ако сте били път до района с идеята да останете за няколко нощувки, бързо ще откриете, че всъщност няма много неща за правене и виждане. И двете селца могат преспокойно да се разгледат в рамките на 2-3 часа, а при же

Киберпънк 2019

Или как у нас отново може да държите в ръце стойностно списание, от фенове за фенове. За повечето хора, думата „киберпънк“ извиква един сборен образ в съзнанието им: мрачен, безкраен пейзаж от ярки неонови надписи върху огромни небостъргачи, усещане за мръсотия и упадък въпреки наличната висока технологичност, и едно много отчетливо разделение на света между имащите всичко – отгоре, и нямащите нищо – отдолу, където монолитните структури не им позволяват да се насладят дори на нещо толкова обикновено като дневната светлина. Този образ до голяма степен е създаден благодарение на две феноменални творби, на които ще се спра след малко. Моите първи асоциации за „киберпънк“ са малко по-различни. Като малък прекарвах достатъчно голяма част от времето си в поредната видео игра, за да се самоопределям като геймър. През вече далечната 2002 г. попаднах на Paradise Cracked – една обективно посредствена, руска ролева игра, развиваща се в типично киберпънков сетинг, с може би най-лошия дубл

На море край Бургас - струва ли си да изберем българското?

  След като опитахме красотите на гръцкото Беломорие , както обещахме - идва ред на родното Черно море. В рамките на една чудесна седмица през август, в която улучихме страхотно време, се насладихме на редица плажни дестинации. И тъй като успяхме да пробваме доста популярни местенца по южната част на родното море, този път ще раздаваме и оценки! Отпускарският сезон е в края си, но като се оглеждате за дестинации догодина, ще имате този безценен ориентир за това към кои места да се отправите според предпочитанията и нуждите си. Ще започнем директно с нашата “главна база”, а именно Бургас - идеалната отправна точка Повечето летовници си избират една дестинация и прекарват цялата си почивка на нея, най-много сменяйки “плаж 1” с “плаж 2” на съответния курорт. За желаещите разнообразие авантюристи като нас обаче това звучи прекалено скучно - така че решихме да спим в Бургас и всеки ден да се отправяме на различно приключение по южното Черноморие. Освен това в най-добрия град за живеене (ye