Skip to main content

Пътеписаници, Калимера edition: от Солун до Кавала и всичко помежду им

Лятото е сезонът на отпуските, а всяка добра отпуска включва в себе си и пътешествие! В началото на месеца, заедно с (по груби мои сметки) половин София, се отправихме към Гърция, където в рамките на няколко дни успяхме да намерим добър баланс между излежаване по плажове и разучаване на историята на някои от по-интересните точки в Северна Гърция. За да караме поред, ще започна с 

Ден първи - пътуването

Дестинацията ни беше курортното градче Неа Перамос, на половин час от регионалния център Кавала. Заобиколено е с хубави плажове, маслинови дръвчета, заведения с добра храна и немалко опции за по-активна почивка: пътувания до Кавала, Тасос, Солун и други, като ние успяхме да покрием само част от възможните дестинации (този път!). 

По принцип пътуването от София ще ви отнеме 4 часа при нормални обстоятелства; дефакто, ако тръгнете в популярен ден/час, например петък следобяд, ще ви отнеме по-скоро 5 заради висенето на границата. За самата граница - в текущата пандемична обстановка освен стандартните лични и автомобилни документи ще ви трябват и валидни ваксинационни сертификати, за предпочитане разпечатани на хартия, или антигенни тестове. По гръцките магистрали ще минете през 2-3 плащачки - повечето са около 2 евра, носете си дребни! Аз лично и в Гърция продължавам да се доверявам на Waze за насоки, така или иначе си запазвате същия план за мобилен интернет, тъй като сте в страна от ЕС. 

В нашия случай, тръгнахме от София към 11 часа в събота след като разтоварихме Морков при Грижовниците, а към 16 часа директно се забихме на един от многото плажове до Перамос. След няколко часа отморяване се отправихме към самия град, където прекарахме престоя си в Ayana Luxury Apartments - обективно най-доброто място за настаняване в Перамос, пък и с български собственици! Винаги е бонус да знаеш, че наши хора ще ти препоръчат добрите места за хапване и плажуване наоколо!

Ден втори - Солун

Ако можете да избирате кога да посетите Солун - изберете неделя! Тогава местното население целокупно се изнася на плаж в Халкидики, т.е. ще можете да се насладите на града на спокойствие. (Съответно не ходете в Халкидики през уикенда!). Освен това намирането на паркоместа става много по-лесно и няма зона.

И така, в горещия неделен ден ние се отправихме към втория по големина град в Гърция. Въпреки размера му повечето от историческите забележителности се намират на пешеходно разстояние една от друга: това е супер, защото тесните солунски улици хич не са удобни за маневриране с автомобил, особено по-голям такъв. Смело оставихме колата близо до Ротундата (която беше и първа точка в обиколката ни), с идеята да си я приберем чак в края на деня. След това се отправихме на разходка из вековете: историята на града минава през древността и ролята му като регионален център в Римската, Византийската и Османската империи. Научихме и за малко по-скорошни периоди в историята на Солун, като Световните войни.

Забележителности

Тук е моментът да спомена, че аз съм много голям почитател на free walking tours. Ако не сте запознати с тях, идеята е много проста - за около 2 часа сте в ръцете на опитен екскурзовод, който ще ви разведе из града, ще ви разкаже историята му и различни градски легенди и ще ви покаже малки детайли от пейзажа, които иначе бихте пропуснали. Услугата се заплаща накрая, като всеки оставя толкова пари, колкото може да си позволи и колкото мисли, че екскурзоводът е заслужил. Това е един вид гаранция за качество и аз поне не съм оставал разочарован до сега. Повечето градове из Европа вече предлагат такива free walking tours, така че където и да ходя, първата ми работа е да проверя какви безплатни турове има. В Солун използвахме обиколка от Explore Free Tours, а гид ни беше Янис.

Обиколката с него беше пропита с истории и интересни факти, като успяхме да разгледаме вече споменатата Ротунда, арката Kamara, Хиподрума и останките от двореца на Галерий, площад Аристотел със статуя на философа, разходката по Palia Paralia (The “Old Waterfront”) и запознаване с еврейската история на града.

 

Арката на император Галерий, която гледа към връх Олимп

Площад Аристотел, вдъхновен от и изобразяващ историята на Солун - гръцки колони, римски арки и ориенталски мотиви по терасите.

Статуята на Аристотел на едноименния площад - според местното поверие, ако докоснеш палеца на крака му, той ще ти донесе мъдрост. 



Графити културата в Солун е силно развита и подобни гледки се срещат често.



По време на модерното престрояване на града за строителни материали са използвани части от стари надгробни плочи - огледайте се, когато сте в Солун, и може да ги видите на неочаквани места. 

Мемориал за гръцките жертви на Холокоста. Навремето Солун е бил наричан „Ерусалим на Балканите“, но по време на Втората Световна 97% от всички евреи в града са избити. Оцелелите така и не прощават на своите съграждани и масово се преселват в Израел.

През 1917 избухва пожар, който поглъща голяма част от града. Според градската легенда, причината за пожара е домакиня, която забравя готвещия се на котлона патладжан, за да клюкари със съседката си на прозореца. 

След образователната обиколка с Янис и вече много нужния ни обяд, започнахме волна програма. Солун е пълен с различни музеи и забележителности, които е невъзможно да обиколите за един ден. Освен очакваните исторически музеи, силно препоръчани бяха музеят за модерно изкуство, Cinema Museum of Thessaloniki и Photography Museum на брега на морето. На територията на града се намират 15 ЮНЕСКО обекта, повечето от които са византийски църкви. Ние се отправихме към “Ano Poli’ или “горния град”, надвиснал на хълма над останалата част от Солун. Заради морският бриз, който разхлажда приятно, това било предпочитаното място за живеене на османските бейове и войници, докато града бил част от империята. Това си личи в запазения турски стил на богаташките къщи, подредени по тесните и стръмни улички. Тук се намират и византийските стени, които са ограждали града в древността, и по-специално кулата Trigonio, от която се разгръща прекрасна гледка към града и залива. Казват, че при добра видимост от там се вижда чак до връх Олимп от другата страна на залива. 

За още идеи какво да посетите, разгледайте тук

Хапване и пийване

Ако сте в Солун сутринта, за закуска не пропускайте да си вземете местните Koulouri (или по нашенски геврек). Със сигурност не се залъгвайте по гръцките банички, нашите са в пъти по-вкусни. 

Както споменах горе, в края на тура направихме лежерна почивка за обяд на едно от местата, които Янис ни препоръча (друго предимство на туровете е, че винаги може да питате екскурзовода къде обичат да хапнат местните). Не се притеснявайте, ако някой ресторант изглежда празен - това не означава, че не е добър! За разлика от нас, гърците обичат да обядват доста късно, за да избегнат жегите. Освен тиквички по гръцки (класика!) ви препоръчвам да пробвате пушена осолена риба, малко гръцка рецина и салата по избор - имайте предвид че повечето порции в гръцките таверни са бая сериозни и споделянето е препоръчително. В почти всяко заведение ще получите като комплимент хляб и зехтин, а също и малък десерт за финал. 

В края на деня се натоварихме изтощени в колата и поехме обратно към Неа Перамос за финала на Европейското. Forza Аzzurri! 

Ден трети - Кавала и Филипи

Филипи

На двайсетина минути от Кавала в посока Драма (и границата с България) се намира обектът на ЮНЕСКО Филипи - ключов за древността град. Градът е основан от колонисти от близкия остров Тасос и впоследствие превзет от бащата на Александър Велики - Филип, който го прекръщава на себе си. Филипи е известен с това, че именно там Октавиан Август и Марк Антоний побеждават убийците на Гай Юлий Цезар – Марк Юний Брут и Касий. 

Разхождайки се из останките на града, ще минете през гръцки театър, римски форум и християнската базилика като своеобразно пътешествие през различните етапи на историята му. Еволюцията на театъра ми се стори особено интересна. Първоначално на него са се играели типичните за времето гръцки комедии и трагедии. С идването си римляните превръщат театъра в арена за боеве с животни. За финал християните, които не гледали с добро око на никаква форма на забавление, изоставили театъра и го оставили да се разпада. Тази история, както и други от миналото на Филипи, могат да се научат в музея на територията на обекта. Тук се намира и един от най-дългите запазени старобългарски надписи от времето на хан Пресиян, открит в руините на града.

Филипи е много интересно място и със сигурност си заслужава да се посети. На нас ни отне около два часа, но на места правеха реставрации (цялата базилика беше недостъпна), така че би отнело и повече, за да се разгледа всичко.

Театърът във Филипи

Можете ли да отгатнете какво е това?

Възстановка на жилище от древността на града.

Кавала

След това се отправихме към Кавала, който също като Филипи започва своята история като колония на Тасосци. Градът е красив (по-красив от Солун, смея да твърдя), но там ударихме една-две греди. 

Първо - независимо от деня, паркирането в Кавала е неприятна задача. Повечето улички са тесни и стръмни, а няколкото паркинга в центъра обикновено са пълни. С малко късмет все пак си намерихме доста централно място, но ако вие не успеете, най-големия платен паркинг е до пристанището - ще трябва да оставите колата там и да прецените в какъв радиус наоколо не ви мързи да обикаляте.

Втората греда беше свързана с Тютюневия музей, който проследява ключовата роля на тази индустрия в историята на Кавала... или поне така пише на сайта му, защото не можахме да влезнем. Уви, оказа се, че не работи в неделя и понеделник - другия път ще четем по внимателно. Това доста ни обезкуражи, защото за разлика от Солун, в Кавала няма чак толкова много забележителности. 

Все пак времето ни не беше изгубено, защото една разходка из старата част на Кавала е възможна през всеки ден от седмицата. Тя е кацнала на най-високата точка на Кавала точно над пристанището, така че се пригответе за изкачване! Въпреки стръмнините, разходката из тесните улички покрай красивите къщи тук наистина си заслужава. Ако се оглеждате, ще забележите всякакви малки забележителности, като статуята на Мохамед Али паша, считан за основател на съвременен Египет, и мозайката на църквата Свети Никола, изобразяваща пристигането на Свети Павел в Европа (което се случва именно тук, в Кавала). В края на стария град край ще откриете и мъничкия фар, от който се открива страхотна гледка към залива. 

Но най-хубава гледка (и снимки) на града се открива от старата крепост на самия връх на хълма. Задъхани от жегата и с треперещи крачета, хич не завиждаме на войниците, които е трябвало да щурмуват тази крепост. Там се изкачихме до върха на кулата, от която се открива страхотна 360 гледка към целия град и синьото море. От там се вижда и римският акведукт. Освен кулата, могат да се видят още няколко запазени постройки, като караулното и складът за храна (където е супер прохладно и можете да си починете за малко от жегата). 

Следващата ни стъпка трябваше да е Имарета, построен от Мохамед Али паша и конвертиран днес в петзвезден хотел, където да се насладим на afternoon tea с гледка към пристанището. За съжаление и там нещата не се случиха по план - заради пандемията се влиза само с резервация, направена няколко дни по-рано. Ще ми се в днешно време на безкрайното интернет пространство такъв тип информация да се намира все някъде в уебсайта на обекта - въпреки че бяхме гледали внимателно, това не беше споменато никъде. Но нищо, ще имаме повод да се завърнем отново в Кавала. 

Ден четвърти - обратно

В последния ни ден в южната съседка оставаше възможността да посетим Тасос; за целта хващате ферибот или от Кавала, или от малко по-далечното пристанище Керамоти, където курсовете са доста редовни (по два всеки час). Имаше голям шанс да окъснеем за връщането обратно, така че оставихме острова за бъдеща визита и вместо това направихме един последен плаж. Пътят обратно към София излезе точно 4 часа; очаквано, положението на границата беше по-добро във вторник следобед, отколкото в събота. Така че последният ми съвет ще е повторение  на първия: ако имате възможност, винаги гледайте отиване/връщане да се падат в ненатоварени периоди. Ако не, въоръжете се с малко повече търпение, вода и нещо за слушане в колата. Алтернативно, просто може да отидете в Гърция през септември - тогава потокът от туристи е доста намалял, а времето е все така приятно.

Съвети, сувенири и слънцезащита

От нашия скромен опит за успешна почивка в Гърция са ви нужни следните животоспасяващи боеприпаси: 

  • Слънцезащитен крем 

  • Слънчеви очила и шапка 

  • Удобни обувки

  • Ветрило (не го подценявайте, разликата е огромна! Пък и е по-незабележимо от слънчевия чадър на Скарлет О’Хара)

И понеже какъв турист си, ако не си вземеш сувенир за спомен, ето ги нашите две предложения:

  • Сапун със зехтин - какво, като има такъв и в Zoya, друго си е да си вземеш оригинален от остров Крит (или Солун). 

  • Сладко от маслини - да, прочетохте правилно! 

Сега за Маймуните предстои втора част на лятната почивка, в която ще уважим родното Черноморие. За неговите плюсове и минуси в сравнение с Беломорието, както и за по-приятните плажове и местенца за посещение - четете след няколко седмици.


Comments

  1. Великолепен пътепис - с история, открояване на забележителните места, които е добре да се видят, любопитни данни, лични впечатления и размисли... и добри съвети и препоръки. Впечатляващи снимки, които не само по-казват, а и раз-казват за всичко, споменато в текста! Поздравления и пожелания за нови туристически находки!

    ReplyDelete

Post a Comment

Популярни постове

Ковачевица - параклиси, водопади, механи

В последно време (и за да сме по-точни, в последните десет години), западно-родопските села Лещен и Ковачевица станаха популярни дестинации за селски туризъм благодарение на запазения старовремски стил на строителство. За съжаление, популярността донесе със себе си ненужни инвестиции и сред наистина красивите селски къщи с каменни основи и дървени чардаци започнаха да се издигат и големички хотели, които само привидно спазват естетиката на отминалото време... а всъщност се строят с класически бетонни блокчета и цимент. Чарът на старовремските стаи с огнища също е поизгубен и в тези нови постройки е по-вероятно да ви посрещне далеч не толкова романтичната топлина на климатик. Но цялата тази тема ще си я запазя за друг път. Днес ще говорим за нещо по-положително и интересно. Ако сте били път до района с идеята да останете за няколко нощувки, бързо ще откриете, че всъщност няма много неща за правене и виждане. И двете селца могат преспокойно да се разгледат в рамките на 2-3 часа, а при же

Киберпънк 2019

Или как у нас отново може да държите в ръце стойностно списание, от фенове за фенове. За повечето хора, думата „киберпънк“ извиква един сборен образ в съзнанието им: мрачен, безкраен пейзаж от ярки неонови надписи върху огромни небостъргачи, усещане за мръсотия и упадък въпреки наличната висока технологичност, и едно много отчетливо разделение на света между имащите всичко – отгоре, и нямащите нищо – отдолу, където монолитните структури не им позволяват да се насладят дори на нещо толкова обикновено като дневната светлина. Този образ до голяма степен е създаден благодарение на две феноменални творби, на които ще се спра след малко. Моите първи асоциации за „киберпънк“ са малко по-различни. Като малък прекарвах достатъчно голяма част от времето си в поредната видео игра, за да се самоопределям като геймър. През вече далечната 2002 г. попаднах на Paradise Cracked – една обективно посредствена, руска ролева игра, развиваща се в типично киберпънков сетинг, с може би най-лошия дубл

На море край Бургас - струва ли си да изберем българското?

  След като опитахме красотите на гръцкото Беломорие , както обещахме - идва ред на родното Черно море. В рамките на една чудесна седмица през август, в която улучихме страхотно време, се насладихме на редица плажни дестинации. И тъй като успяхме да пробваме доста популярни местенца по южната част на родното море, този път ще раздаваме и оценки! Отпускарският сезон е в края си, но като се оглеждате за дестинации догодина, ще имате този безценен ориентир за това към кои места да се отправите според предпочитанията и нуждите си. Ще започнем директно с нашата “главна база”, а именно Бургас - идеалната отправна точка Повечето летовници си избират една дестинация и прекарват цялата си почивка на нея, най-много сменяйки “плаж 1” с “плаж 2” на съответния курорт. За желаещите разнообразие авантюристи като нас обаче това звучи прекалено скучно - така че решихме да спим в Бургас и всеки ден да се отправяме на различно приключение по южното Черноморие. Освен това в най-добрия град за живеене (ye