Skip to main content

Брънчолевене vol. 7: Фабрика Дъга

 

Най-после! Отне ни шест брънчо-поста за шест различни вкусни места, но с номер седем стигаме до класиката в жанра - Фабрика Дъга! От повече от седем години (голяма част от тях и в две локации), Фабриката ежедневно произвежда добра храна, добро кафе и добро настроение, с много любов и внимание към детайлите. Независимо кога и на коя локация ще ги посетите, небцата ви едва ли ще останат разочаровани: аз лично съм голям фен на страхотната домашна баница за закуска сутрин преди работа. В случая обаче ще си говорим повече за негово величество Брънча и как може да му се насладите във Фабрика Дъга. Започваме с най-важното, което винаги е

Храната

Брънч селекцията на Фабрика Дъга е постоянна и доста богата. Ще откриете класики като авокадо тост с чудна свежа салата (а не се случва всеки ден да хвалим салати), мекици и пържени филийки. В почти всичко ще откриете приятна родна нотка - като бърканите яйца с бабек или препечените филийки с лютеница и сирене. На фона на средните цени по подобни софийски заведения, храната тук направо си е бюджетна: почти всичко е с едни 30% по-евтино без никакви компромиси с качеството на продуктите.

Преди да приключим с храната, няма как да не дам специална препоръка за козуначените филийки с ванилов крем и домашно сладко от ягоди: определено най-добрите козуначени филийки, които сте хапвали някога! Единствената възможна забележка по тях е, че кремчето в комбинация със сладкото може да ви дойде твърде сладко, но ако имате подобни притеснения, без проблем може да го получите сервирано отделно и сами да прецените колко от него да добавите към перфектните филийки.

Естествено, добрата храна може да бъде направена още по-добра от

Напитките

В случая, тяхното качество напълно съответства на храната. Баристите в Дъгата знаят, че едно хубаво кафе може да обърне деня на човек, и досега никога не са ме разочаровали. За нелюбителите на кафе (ако още съществуват такива хора), домашната лимонада е доста добра и идва в няколко разновидности. Ако предпочитате обядо-закуската ви да е по-алкохолна, ще откриете доста вина и бири. Не очаквайте обаче селекция коктейли; те не са на фокус във Фабриката.

И така, след като покрихме най-важните неща, остана да си отговорим на въпроса

Заслужава ли си?

Отговорът е стократно Да! Бих препоръчал отбивка до Фабрика Дъга на всеки гладен, не само за брънч: поради късмета да работя близо до “оригиналната” Фабрика на ул. Веслец, те са ме спасявали и на закуска с вече похвалената баница и мекици, и на обяд със добрите сандвичи и обедни предложения. Със сигурност скоро пак ще им поверя грижата за небцето си!

А сега, след като писахме за един от основоположниците на брънча в София, за следващия път остава единствено да погледнем към свежите в столицата…

Comments

Популярни постове

Ода за лимона

Наесен изживявахме тиквени вълнения , сега идва ред на една ода за лимона! Както може би сте забелязали, навън слънцето пече, а термометрите отбелязват рекордни височини на много места в страната. Съответно последното, което би ми се искало, е да вися над печката или да се тъпча с тежки (макар и вкусни) манджи. В тези летни жеги ми се иска нещо леко и освежаващо, а не може цял сезон на домати и череши. Със своя характерен кисел аромат лимонът се оказа изключително подходящ за разхлаждане, така че днес ще ви споделя 4 лимонени рецепти. Освен че отговарят на максимата бързо-лесно-вкусно, сред рецептите има за всекиго по нещо - свежа лимонада за жарките следобеди, вкусна паста за вегетарианците, сочна сьомга за месоядците и десерт, който да ви върне в детството!  Свежа лимонада  Необходими продукти:  1 л. Вряла вода  Сокът от 3 лимона  Настърган джинджифил - на вкус Няколко свежи листенца мента  1 с.л. мед Начин на приготвяне:  Кипваш водата по предпочита...

Тиквени вълнения

  Хелоуин дойде и замина, а с него и есента - сезона на тиквите - наближава своя край. Все още обаче по магазините се намират добри представители на този вкусен зеленчук, който намира приложение както в основни ястия, така и в десерти. И тъй като почти всеки знае що е то тиквеник (освен глупав човек), а абсолютно всеки знае колко вкусно и лесно се прави печена тиква с мед и орехи, в днешния кратък пост ще ви покажа две малко по-различни употреби на оранжевите гиганти. Ароматна тиквена супа Започваме с една лека, питателна и малко пикантна (ако решите) крем супа. Съставките са лесно достъпни, процесът на готвене - простичък, а резултатът е много вкусен. Рецептата е за двама, така че ако искате повече порции, увеличете количествата на всичко. Ще са ви нужни: Около половин кг нарязана тиква (най-добре Цигулка) Скилидка чесън Половин глава червен лук Един средно голям картоф 1-2 моркова Около 400 мл зеленчуков или пилешки бульон 1 дафинов лист Щипка захар Сол и пипер на вкус Лют сос Sr...

Шак шак шука, фалафела е тука!

  Отдавна не сме споделяли рецепти, а храната е нещо много важно за нас, така че беше крайно време! Един от последните ни постове с рецепти е славната Ода за Лимона , която включва няколко свежи летни предложения. Тъй като отново е лято, пак сме на тема леки рецепти без много висене над печката, по възможност с добавения бонус да не вредят прекомерно на плажната фигура. Днешната рецепта, освен че отговаря на максимата бързо-лесно-вкусно, представлява и една по-здравословна алтернатива на сочни, мазни дюнери - а именно фалафел!  Без повече предисловия, ето я и рецептата.  Необходими продукти: За фалафела: 1 консерва нахут (без течността) 3 скилидки чесън 1 глава лук ½ с.л. сол ½ с.л. кимион ½ с.л. куркума ½ с.л. кориандър ½ с.л. черен пипер ½ с.л. магданоз 1 с.л. тахини Сокът от един малък лимон 2 с.л. сусам Останалите неща: Арабски питки, тортили, лаваш или някакъв друг вид плосък хляб Печени зеленчуци по желание - чушки, картофи (сладък картоф за бонус здравословни точки...